Analize Recomandate La Un Consult Ginecologic – Cele Mai Importante Analize

analize-recomandate-la-ginecolog

Medicul ginecolog îi poate recomanda pacientei o serie de analize precum: analize de screening pentru depistarea unor afecțiuni care nu prezintă simptome și teste de diagnostic pentru depistarea cauzei de duce la apariția unor simptome genitale.

În continuare vom vorbi despre analizele de laborator ginecologice recomandate frecvent în cadrul consultului ginecologic.

Screening pentru cancerul cervical (cancer de col uterin)

Test Babeș-Papanicolau

Se recoltează o probă de celule de la nivelul cervixului și se examinează la microscop pentru a se depista celulele canceroase sau anormale (precanceroase). Acestea din urmă se pot transforma în celule canceroase. Modificările celulelor apar din cauza infecției persistente cu HPV (virusul papiloma uman).

Cancerul cervical nu prezintă întotdeauna simptome, de aceea este recomandat ca femeile să-și facă testul Babeș-Papanicolau periodic. Prin acest test se verifică modificările celulelor cervicale care sunt cauzate de HPV. Astfel se pot identifica și trata celulele anormale chiar înainte ca simptomele cancerului să apară.

screening-pentru-testarea-de-cancer-de-col-uterin

Test screening HPV

Aproximativ 99% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecția cu HPV. Testul HPV permite identificarea tulpinilor HPV cu risc oncogen crescut. Tulpinile de HPV cu risc oncogen crescut sunt: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 și 68. Tulpinile de HPV 16, 18, 31, 33, 35, 45, 52 și 58 sunt implicate în 90% dintre cazurile de cancer cervical. Tulpinile HPV 16 și 18 sunt responsabile de 66% dintre cazurile de cancer de col uterin.

Majoritatea persoanelor infectate cu HPV au un sistem imunitar capabil să elimine virusul din corp. Cu toate acestea, în 10% dintre cazuri, o tulpină HPV cu risc oncogen înalt poate rămâne în corp mai mult de 2 ani, ducând la apariția leziunilor anormale sau precanceroase la nivelul cervixului.

Proba se recoltează de la nivelul colului uterin. O singură probă este suficientă pentru efectuarea testelor Papanicolau și HPV. Testul HPV identifică ADN-ul virusului și arată dacă pacientul are o infecție unică (o singură tulpină HPV) sau multiplă (mai multe tulpini HPV).

Cele mai noi produse din Sex Shop

Medicul ginecolog interpretează rezultatul pozitiv, ținând cont și de rezultatele testelor Babeș-Papanicolau efectuate în ultima perioadă. Dacă testul HPV are un rezultatul pozitiv nu înseamnă că este prezentă o leziune la nivelul colului uterin, ci că există riscul de a dezvolta cancer cervical.

Medicul ginecolog îi poate recomanda pacientei să facă și alte investigații suplimentare (colposcopie, biopsie) dacă rezultatul testului HPV iese pozitiv.

Dacă în proba examinată nu a fost identificată nicio tulpină HPV testul este negativ. Un rezultat negativ înseamnă un risc redus de cancer de col uterin în perioada următoare. În acest caz, pacientei i se poate recomanda să facă un nou test de screening după 5 ani.

Când se recomandă testarea pentru cancerul de col uterin?

ce-analize-face-o-femeie-la-ginecolog

Testul pentru cancerul cervical ar trebui făcut prima dată la 21 de ani. În funcție de vârsta femeii, acesteia i se poate recomanda să facă și alte teste:

  • Între 21 și 29 de ani – test Papanicolau o dată la 3 ani. Femeilor din această categorie nu li se recomandă testul HPV.
  • Între 30 și 65 de ani – test Papanicolau o dată la 3 ani. La această categorie de vârstă se recomandă efectuarea testului HPV o dată la 5 ani sau cotestare (test HPV împreună cu test Papanicolau) la fiecare 5 ani dacă rezultatele sunt bune.
  • Femeile care își schimbă partenerii sexuali trebuie să se retesteze.
  • Femeile care sunt predispuse la cancerul de col uterin trebuie să se testeze mai des.
  • Femeile care au luat tratament pentru leziuni precanceroase trebuie să-și facă testul Papanicolau pentru o perioadă de 20 de ani după încheierea tratamentului sau până împlinesc 65 de ani.
  • Femeile care au trecut printr-o operație de îndepărtare a uterului și colului uterin (histerectomie totală) și nu au avut un diagnotic de cancer cervical nu trebui esă se mai testeze. În cazul femeilor care au trecut printr-o histerectomie subtotală (operație de îndepărtare a uterului) testarea se face în continuare.
  • După ce împlinesc vârsta de 65 de ani, cele mai multe femei pot renunța la screeningul pentru cancerul de col uterin dacă rezultatele ultimelor 3 teste efectuate în ultimii 10 ani au ieșit negative.

Dildo-uri de top

Screening pentru boli genitale infecțioase

Teste pentru infecțiile cu transmitere sexuală (ITS)

Infecțiile cu transmitere sexuală sunt infecțiile care se transmit de la un partener la altul prin raport sexual. Acestea sunt provocate de diferite bacterii, virusuri sau paraziți. Testul screening pentru ITS trebuie făcut periodic, deoarece o persoană poate suferi de o infecție fără să știe asta (de cele mai multe ori infecțiile cu transmitere sexuală nu provoacă simptome).

O femeie care suferă de o infecție cu transmitere sexuală și nu urmează un tratament, poate deveni infertilă. De asemenea, dacă infecția se agravează poate duce la boală inflamatorie pelvină.

Ai grijă de sănătatea ta și:

  • Comunică deschis cu medicul ginecolog și vorbește-i despre istoricul sexual
  • Dacă te confrunți cu anumite simptome, încearcă să i le descrii medicului
  • Adresează-i medicului ginecolog toate întrebările pe care le ai

cele-mai-recmoandate-analize-ginecologice

Există mai mult de 20 de infecții cu transmitere sexuală, însă cel mai adesea oamenii se confruntă cu:

Chiar dacă nu prezintă simptome, următoarele femei ar trebui să se testeze în fiecare an pentru infecțiile cu transmitere sexuală:

  • Femeile care și-au început viața sexuală
  • Femeile active sexual care nu au împlinit încă vârsta de 25 de ani
  • Femeile care au contact sexual cu mai mulți parteneri
  • Femeile care au un partener bisexual sau care a avut de-a lungul timpului mai mulți parteneri sexuali
  • Femeile care nu au o relație monogamă
  • Femeile care au fost diagnosticate cu o infecție cu transmitere sexuală
  • Femeile care au leucoree (scurgere vaginală anormală)
  • Femeile însărcinate

Bile Vaginale - Ultimele modele

Toate femeile care bănuiesc că ar suferi de o infecție cu transmitere sexuală ar trebui să meargă la medicul ginecolog.

Cultura din secreția de la nivelul cervixului

Pentru a identifica o infecție cu transmitere sexuală, medicul trebuie să recolteze o probă din secreția de la nivelul cervixului și să o trimită la laborator. Aici se va examina microscopic cultura din secreția vaginală și se va stabili rezistența bacteriei a diferite antibiotice.

Aceeași probă se poate folosi și pentru testul Babeș-Papanicolau, testul HPV și screeningul pentru infecțiile cu transmitere sexuală. Screeningul pentru gonoree și Chlamydia se face prin analiza unei probe din interiorul vaginului, sau prin folosirea unei probe de urină.

Daca vrei mai multe informatii in legatura cu testele recomandate in urma unui consult medical, uite sfaturile unui medic

 Surse:

  • www.cdc.gov
  • www.msdmanuals.com
Avem reduceri in fiecare saptamana în sex shop. Vezi catalogul nostru de produse pentru adulti si → acceseaza pagina de reduceri ❤ și bucură-te de o gamă uriașă de jucării erotice la preturi speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul nostru:

* indicates required

Informații și noutăți. Ne străduim să fie 100% utile și cu aplicabilitate directă.

Te poți dezabona oricând. Ne asigurăm că iți trimitem doar informații prețioase.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.