Despre Apetitul Sexual La Femei – Cum Se Te Bucuri De Sex?

apetit-sexual-crescut

In timp ce inca nu exista o pilula albastra pentru cresterea apetitului sexual la femei, exista totusi anumite lucruri pe care le poți face pentru a oferi un stimul apetitului tau sexual! Primul pas pe care ar trebui sa il faci pentru a iti creste apetitul sexual este sa iti dai seama ce sta la baza acestor probleme pe care le ai cu libidoul.

Ceea ce ai nevoie să știi pentru a iti stimula apetitul sexual

Noi am apelat la medicul Chelsea Holland și ea ne-a recomandat: “Pentru a rezolva problemele de libido, mai intai va trebui sa afli ceea ce te impiedica sa vrei sa te bucuri de momentele intime. Printre acestea, se pot numara: stresul, lipsa somnului, certurile constante cu partenerul tau, anumite medicamente, copiii, o senzatie de durere in timpul partidelor de sex, o imagine negativa a corpului tau și durerea cronica.” Luand aceste lucruri in considerare, noi am investigat 10 factori care se afla printre cele mai obisnuite cauze care iti pot afecta echilibrul apetitului tau sexual, ceea ce poate reprezenta o problema clara atunci cand partenerul tau de viata isi doreste sa faca sex mai des ca tine. Chiar ai putea sa ajungi sa te simti prost daca stii ca apetitul tau nu mai este ceea ce era inainte.

  1. Hormonii joaca un rol important

Principalele doua tipuri de hormoni care afecteaza libidoul sunt androgenii, un grup de hormoni in care se afla și hormonul masculinul, și estrogenii. Desi hormonul masculinul este cunoscut ca fiind un hormon masculin, și corpul unei femei produce, de asemenea, hormonul masculin. Nu doar ca iti va creste tendinta de a fi mai agresiva, dar iti va creste de asemenea și apetitul sexual.

despre-libido-la-femei

Daca te simti de parca nu esti atat de interesata de sex pe cat ar trebui sa fii sau pe cat erai de interesata inainte, acest lucru s-ar putea datora unei scaderi a nivelelor tale de hormonul masculin. Exista suplimente de hormonul masculin care pot sa faca acest lucru, dar trebuie sa fii atenta, pentru ca aceste suplimente vin insotite de anumite riscuri, cum ar fi cresterea in greutate sau sau o crestere a parului pe corp. Trebuie sa vorbesti cu medicul tau inainte de a incepe sa iei orice astfel de supliment. Medicul tau ar putea sa nu iti sugereze sa folosesti suplimente cu hormonul masculin sau ar putea sa iti dea o alta reteta pentru a iti echilibra nivelele de hormoni din corp.

Estrogenul, hormonul feminin, joaca de asemenea un rol in cresterea libidoului tau- sau in scaderea lui, atunci cand nivelele de estrogen din corpul tau sunt scazute. Nivelele de estrogen se pot schimba pe parcursul vietii tale și chiar și in timpul ciclului tau menstrual. Estrogenul incepe prima data sa joace un rol in tumpul perioadei tale de pubertate, atat prin activarea ciclului tau menstrual, astfel incat corpul tau sa produca ovule și menstruatii atunci cand acele ovule nu sunt fertilizate, cât și prin incurajarea dezvoltarii generale a corpului tau. Apetitul sexual incepe sa creasca sau chiar incepe pentru multe fete inca din aceasta perioada.

Estrogenul și alti hormoni de asemenea fluctueaza in timpul ciclului tau menstrual. Acest hormon este responsabil pentru activarea cresterii captuselii uterine in fiecare luna, printre alte lucruri. Dar cresterea nivelelor de progesteron și de hormonul masculin inainte de fiecare ciclu ar putea sa fie responsabila de faptul ca uneori te simti foarte excitata inainte de inceperea ciclului.

Perioada de sarcina este o alta perioada de timp in care nivelele de hormoni din corp fluctueaza. Nivelele tale de hormoni din corp incep sa creasca, ceea ce poate sa duca la un comportamen plin de toane și la cresterea sau la scaderea apetitului sexual. Dupa ce ai nascut, este posibil sa fie nevoie de o perioada de timp pentru ca lucrurile sa se intoarca la normal. Dar nu este vorba doar de estrogen și de hormonul masculin care iti pot afecta apetitul sexual: chiar și prolactina, care este produsa de corpul tau in timpul alaptarii, reduce la minim activitatea ovariana și iti poate afecta apetitul sexual.

Acesta este motivul pentru care este mai greu sa ramai insarcinata in timpul perioadei de alaptare (desi nu este imposibil), dar și pentru faptul ca ti-ar putea fi greu sa ai starea necesara de dispozitie pentru o partida de sex: nivelele tale de hormoni din corp inca nu sunt echilibrate. Din fericire, acest lucru este în mod obisnuit doar ceva temporar. In timpul menopauzei, corpul tau nu mai produce la fel de mult estrogen ca inainte, ceea ce înseamnă în mod obisnuit o scadere a libidoului tau. Daca ai nivele scazute de estrogen, sunt disponibile anumite suplimente. Dar este cel mai bine sa vorbesti cu medicul tau inainte de a incerca orice fel de supliment cu hormoni, după cum vei afla mai jos.

Încearcă niște suplimente care îți pot stimula apetitul sexual

  1. Anti conceptionalele ar putea de a face cu aceste probleme

Medicamentele anti conceptionale, sub orice forma ar veni ele, iti pot afecta apetitul tau sexual. Aceste optiuni de prevenire a unei sarcini adauga noi hormoni in sistemul tau. Unele medicamente anti conceptionale sunt cunoscute ca fiind combinatii, pentru ca contin atat hormoni feminini, cât și hormoni masculini, dar nu toate sunt asa. Medicamentele anti conceptionale pe baza de progestina, de exemplu, nu contin și estrogen. Totusi, majoritatea contin. Aceasta metoda previne ovulatia, ceea ce iti va impiedica sa produca noi hormoni, printre care se numara și hormonul masculinul. Estrogenul are și unele efecte pozitive in afara de cel contraceptiv, printre care se numara și regularizarea ciclurilor menstruale și reducerea crampelor abdominale. Dar unele efecte nu sunt atat de pozitive și un apetit sexual redus este unul dintre acestea. In timp ce nu chiar fiecare femeie o sa observe o scadere a apetitului lor sexual, multe o sa observe aparitia acestui efect. O cititoare ne-a scris:

“Atat de multe contraceptive pe care le iau atat de multe femei fac sa apara o scadere imensa a apetitului lor sexual. Recent, eu m-am oprit din a mai utiliza contraceptive și am inceput sa ma simt asa cum eram inainte.”

De ce ? Pentru ca și ovarele tale produc, de asemenea, hormonul masculin si, atunci cand contraceptivele le altereaza modul in care functioneaza, atunci corpul tau o sa aiba mai putin hormonul masculin. Ai putea sa iei in considerare câteva solutii. In primul rand, trebuie sa iei unele pastile mai slabe  sau o metoda de contraceptie care sa contina mai putini hormoni. Orice decizie ai adori sa iei, cel mai bine este sa vorbesti cu un medic. De asemenea, contraceptivele reprezinta totusi un tip de medicament  și s-ar putea ca medicul sa iti recomande sa nu renunti brusc la ele. Trebuie sa tii minte faptul ca unii hormoni ar putea sa echilibrezi.

  1. Stresul duce la scaderea apetitului sexual

Desi o partida de sex poate sa fie foarte buna pentru scaderea nivelelor de stres, stresul poate, de asemenea, sa ne faca sa ne simtim deconectate de partenerii nostri și chiar de corpul nostru, ceea ce va duce la o scadere drastica a partidelor de sex de care avem parte și a apetitului sexual.

cuplu-cu-apetit-sexual-ridicat

Conform celor spuse de catre medicul Celeste Holbrook: “Poate sa fie foarte dificil sa fii vulnerabila, sa o lasi mai moale și sa te relaxezi pentru o partida de sex cu partenerul tau atunci cand mintea ta este plina. Corpul va urma mintea peste tot si, prin urmare, se poate dovedi a fi foarte util sa incerci sa iti reduci nivelele de stres in orice fel poti, inclusiv sa ceri ajutor.” Asa cum probabil ca deja stii, stresul poate sa actioneze ca o frana. Poate sa incetineasca apetitul sexual. Poti sa scapi de unele surse de stres mai ușor decat de altele. De exemplu, poți sa ii trimiti pe copii la bunicii lor, poți sa iti rogi partenerul sa spele vasele sau sa va oferiti cate un masaj senzual. Un masaj senzual poate sa fie o formă foarte buna de preludiu, dar și un mod foarte bun de a te mai relaxa.

Exista perioade de timp in viata noastra care vor fi mai stresante ca altele și poate ca nu o sa poți sa faci nimic in aceasta privinta. Daca poti, atunci ar trebui sa reduci nivelul de obligatii de la locul tau de munca, de la scoala sau de acasa și sa gasesti moduri pentru a le face sa fie mai putin stresante. Trebuie sa iti dai seama ce este o prioritate și sa nu incerci sa rezolvi toate lucrurile in acelasi timp. Daca nu poți sa faci acest lucru, atunci poți sa iei in considerare ideea de a face meditatie sau yoga pentru a mai reduce din nivelele tale de stres.

Uneori, este posibil sa ai nevoie sa apelezi la ajutor profesional. Terapia și medicamentele se pot dovedi a fi utile, in special daca ai și probleme de anxietate. Anxietatea isi poate face simtita prezenta și in viata sexuala și sa o faca mai lipsita de satisfactii.

Desi este posibil sa te simti putin anxioasa in privinta sexului, in special daca este prima data pentru tine sau doar prima data cu un nou partener, sexul nu ar trebui sa se numere printre cauzele tale de stres. Sexul are potentialul de a iti oferi foarte multa plăcere și sa fie un mod de a crea o noua conexiune foarte puternică intre tine și partenerul tau, ceea ce se va dovedi un nou lucru pozitiv in viata ta. Si o partida satisfacatoare de sex te poate ajută să scapi de sentimentele de anxietate, pentru ca hormoni care sunt eliberati in timpul unei partide de sex pot sa te ajute sa scapi de stres.

  1. Poti sa dai vina pe anumite afectiuni medicale (sau pe tratamentele lor)

Un apetit sexual scazut poate sa fie un simptom al unei afectiuni medicale. Daca afectiunea este nediagnosticata, faptul ca ii spui medicului tau ca ai un apetit sexual scazut poate sa ajute la stabilirea diagnosticului. Poate ca ai primit deja un diagnostic și nu ti-ai dat seama ca scaderea apetitului sexual se numara printre simptomele afectiunii de care suferi, pentru ca medicii nu pun mereu accentul pe sanatatea sexuala.

Printre afectiunile și bolile care iti pot afecta apetitul sexual, se numara si:

  • Apneea de somn
  • Artrita
  • Cancerul
  • Starile afective
  • Insuficienta renala
  • Scleroza multipla
  • Lipsa de androgeni
  • Hiperprolactinemia (un exces de prolactina)
  • Diabetul zaharat
  • Hiper tensiunea arteriala
  • Boala arterelor coronare

Primele 6 afectiuni din cadrul acestei liste pot sa aiba drept rezultat un apetit sexual scazut pentru ca corpul tau este obosit. Urmatoarele doua afectiuni reprezinta niste dezechilibre hormonale, iar hormonii sunt foarte importanti atunci cand vine vorba de apetitul sexual. Poate ca esti sub tratament pentru una dintre aceste afectiuni medicale, dar apneea de somn este o afectiune care de obicei nu este tratata și scaderea apetitului sexual este doar unul dintre simptomele de care vei avea parte.

Dar poate sa fie necesar sa privesti dincolo de afectiunile fizice. Afectiunile psihice sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a afecta apetitul sexual, in special anxietatea și depresia. Opusul este, de asemenea,adevărat in general: nivelele de fericire prezic dorintele sexuale. Din nefericire, și tratamentele pentru aceste afectiuni iti pot afecta apetitul sexual.

Poti vorbi cu medicul tau curant despre schimbarea dozelor sau a medicamentelor daca ai observat o scadere a apetitului tau sexual de cand ai inceput sa iei un anumit medicament.

  1. O stare proasta de sanatate înseamnă și un apetit sexual scazut

Poate ca tu nu te chinui cu o anumita boala sau afectiune a starii de sanatate, dar daca nu esti tocmai cea mai sanatoasa persoana, apetitul tau sexual are putine sanse de a fi și el sanatos. O stare proasta de sanatate poate sa insemne ca iti lipseste energia, de care ai nevoie sa faci orice, mai ales atunci cnd vine vorba de sex. Alte obiceiuri nesanatoase pot, de asemenea, sa te impiedice sa ai dispozitia necesara pentru a face sex. De exemplu, un pahar de vin ii relaxeaza destul de mult pe unii oameni pentru ca ei sa faca sex. Dar, daca consumi prea multe pahare de vin, poți sa ajungi sa nu mai ai nici o dorinta de a face sex (sau poți sa ajungi sa ai o partida neglijenta de sex care nu va satisface pe nimeni). Si alte droguri pot sa aiba un efect similar.

probleme-in-cuplu

Daca ai obiceiul de a nu dormi destul, poate ca ai vrea sa te gandesti din nou la acest lucru. Sa fii odihnit reprezinta doar un factor important pentru a avea un apetit sexual sanatos. Si, din moment ce fluxul de sange este foarte important pentru excitarea fizica, o sa iti doresti sa te feresti de tigari. Fumatul nu este bun pentru fluxul sangvin. O dieta alimentara sanatoasa și exercitiile fizice iti pot stimula nivelele de energie fizica si, prin urmare, și apetitul sexual, dar iti pot oferi de asemenea un stimul și in privinta imaginii pe care o ai despre corpul tau.

  1. Ai probleme cu imaginea corpului tau.

Noi suntem bombardati în mod constant cu imagini ale unor femei și barbati cu aspect perfect. Dar chiar și supermodelele au poze modificate cu Photoshop și artisti profesionisti de make up petrec foarte mult timp pentru a face ca acei oameni sa arate perfect. Atunci cand chiar și celebritatile se uita la propriile lor poze și nu se pot recunoaste, este destul de clar ca nimeni nu se poate ridica la inaltimea acelor asteptari. Atunci cand am vorbit cu medicul Jennifer Gunsaullus despre acest lucru, ea a spus: “Multe lucruri pot sa afecteze nivelul de dorinta al unei femei, inclusiv primirea unor mesaje negative despre propriul corp și despre sex atunci cand cresc, experiențele sexuale traumatizante și o imagine proasta despre prorpiul corp.”

Ce inseamma acest lucru pentru cele 99,9% dintre femei care nu sunt super modele? Multe dintre femei au probleme cu increderea in sine și cu imaginea despre propriul lor corp care le pot afecta foarte mult atunci cand vine vorba de a se dezbraca in fata unui partener. Nu esti singura care are o problema cu imaginea corporala si, de fapt, foarte multi barbati se simt la fel. Trebuie sa tii minte ca partenerul tau te-a ales pe tine si, daca sunteti și indragostiti, atunci esti și mai atragatoare pentru el. De asemenea, trebuie sa tii minte ca sunt mai multe moduri prin care poți sa fii atragatoare. Probabil ca și tie ti-au placut mai multi barbati care sunt destul de diferiti unul de celalalt.

Un lucru pe care il poți face pentru a te simti mai bine in propria ta piele și pentru a iti creste apetitul sexual este sa investesti in lenjerie intime care sa te faca sa te simti sexy.

Poti lua in considerare ideea de a iti face câteva poze sexy și de a i le trimite partenerului tau (sextingul este un mod prin care femeile devin excitate) sau poți sa angajezi un fotograf profesionist pentru a iti face pozele. Aceste doua lucruri iti pot mari foarte mult increderea in tine insati. Pe de alta parte, daca partenerul tau este cel care te face sa te simti necomfortabil in privinta propriului tau corp, poate ca ar fi o idee buna sa te desparti de el.

Pentru a reusi sa depasesti aceste probleme de imagine corporala, dr. Jenn sfatuieste: “La un nivel de baza, este foarte important pentru femei sa stie faptul ca ele nu sunt defecte și ca relatia lor nu e defecta si, daca sunt dispuse sa petreaca o anumita perioada de timp pentru a isi analiza lucrurile in care cred, emotiile și experiențele in privinta acestui subiect, atunci ele pot sa isi dea seama ce se intampla.” In cele din urma, incearca sa nu te lasi prinsa in privinta modului in care arati in timpul sexului. Trebuie sa te concentrezi in privinta modului in care te simti și ce poți sa faci pentru a iti face partenerul să se simtă bine. Nu tot ceea ce facem in timpul unei partide de sex o sa arate sexy, dar o să se simtă bine.

  1. Ai anumite traume pe care ar trebui sa le depasesti

Atacurile sexuale din trecut, indiferent de cat de “mici” ar fi acestea, pot de asemenea sa duca la aparitia unor disfuncții sexuale. Indiferent de ceea ce ti-a făcut o anumita persoana, nu e vina ta. Dar, daca iti doresti sa te poți bucura de o viata sexuala activa, atunci meriti sa ai una. Ar putea sa iti fie dificil sa te ocupi de astfel de probleme daca nu ai vorbit niciodată cu nimeni. Se poate dovedi a fi foarte util sa vorbesti cu cineva despre acest lucru. In cele din urma, poate ca iti doresti sa vorbesti și cu partenerul tau despre aceste experiențe din trecut daca simti ca el te poate intelege și te poate ajută să treci peste ele.

  1. Ai avut parte doar de partide proaste de sex.

Daca ai avut parte doar de partide de sex care au dus la durere, ai fost convinsa sa faci sex, te-ai simtit ciudat sau chiar nu ti-a placut deloc, atunci este putin probabil ca iti vei dori sa faci sex. Si de ce ti-ai dori? Deseori se intampla ca barbații sa primeasca ceea ce isi doresc in dormitor și femeile sa ramana nesatisfacute. De fapt, unele femei tinere definesc o partida buna de sex ca fiind un sex care nu le-a durut. Nu e deloc de mirare in acest caz ca unele femei ajung sa aiba un apetit sexual scazut.

Acesta e și motivul pentru care unele femei privesc sexul ca fiind un lucru pe care il dau barbatilor la schimb pentru un lucru care le aduce și lor beneficii. Desigur, sexul are multe beneficii de care ar trebui sa te bucuri și tu. Poti sa reduci lipsa de satisfactie din viata ta sexuala pentru a iti creste apetitul sexual.

Sunt mai multe moduri prin care poți sa faci acest lucru:

  • Descopera ceea ce iti place: auto explorarea este probabil cel mai bun mod de a face acest lucru. Iti poți folosi degetele sau poți sa folosesti o jucarie sexuala. Poti sa vezi ce se simte bine și ce te aduce la orgasm. Te poți concentra pe clitoris, pe masura ce majoritatea femeilor au nevoie de o stimulare a clitorisului pentru a ajunge la orgasm. In timp ce tot esti pe acolo, poți sa descoperi și alte zone ale corpului care reactioneaza în mod placut la atingeri sexuale și senzuale și le poți introduce in rutina ta. E posibil ca apetitul tau sexual sa creasca foarte mult din momentul in care ai descoperit orgasmul și placerea sexuala. In plus, poți sa aplici aceste lucruri pe care le-ai invatat atunci cand faci sex cu partenerul tau..
  • Poti sa ceri ceea ce iti place: poți sa vorbesti cu partenerul tau despre ceea ce iti doresti de la sex inainte de a ajunge in dormitor. Ii poți descrie ceea ce iti place și ce nu, pentru a deveni mai satisfacuta din punct de vedere sexual și mai apropiata de partenerul tau.
  • Poti lua problema in propriile tale maini. Daca partenerul tau nu face ceea ce iti place sau nu prea o nimereste, atunci te poți ajuta și tu. Iti poți lua vibratorul preferat sau iti poți stimula clitorisul atunci cand el te penetreaza. Ii poți lua mana și ii poți arata exact ceea ce iti place.

Vibratoare care pot crește apetitul sexual

  1. Ai nevoie de ceva mai mult

In regula, poate partidele tale de sex nu sunt chiar atat de rele. Dar sunt ele plictisitoare? Daca ideea ta de noapte nebuna înseamnă sa faci sex in pozitia misionarului inainte de a te baga la culcare, atunci acest lucru înseamnă ca pierzi foarte multe posibilitati din punct de vedere sexual.  Si pentru multi oameni, acest tip de sex pur și simplu nu este de ajuns. Ei isi doresc mai mult, dar nu primesc. Poate ca tu ai un fetish serios fata de un obiect sau poate ca ai vreo mica perversiune care poate sa faca sexul sa fie mai interesant și te ajută să obtii un orgasm.

cum-sa-te-bucuri-mai-mult-de-sex

Exista foarte multe fantezii pe care le poți explora și am mai vorbit despre acestea in cadrul altor articole:

  • BDSM și alte forme usoare de legare
  • Dominarea partenerului tau sau sa te lasi dominata
  • Un threesome sau sex in grup
  • Folosirea unor jucarii sexuale, cum ar fi de exemplu vibratoarele sau dildourile
  • Jocuri pe roluri cu partenerul tau

Cu cat o sa explorezi mai mult, cu atat o sa descoperi mai multe lucruri care iti plac.

Nu trebuie în mod necesar sa incerci o fantezie. Poate ca poți sa incerci sa te uiti la un film porno și sa citesti (sau chiar sa scrii) unele materiale erotice care sa prezinte scena ta preferata. Fanteziile sunt o parte naturala a sexualitatii umane și sunt importante pentru apetitul sexual si, de asemenea, poate ca ti-ar place sa vorbesti cu partenerul tau despre fanteziile tale sexuale. In cele din urma, poate ca o sa ajungi sa iti doresti sa faci sex.

  1. Relatia ta este pe butuci

Multor oameni le este greu sa adopte o stare potrivita de dispozitie daca exista vreo problema in cadrul relatiei lor. Faptul ca va certati mai tot timpul sau ca nu comunicati mai deloc va poate face pe amandoi sa va simtiti deconectati de partenerul vostru. Si inselatul poate, de asemenea, sa faca sa va fie dificil sa va bucurati de momentele intime cu partenerul vostru. Unele probleme pot sa fie rezolvate de acasa, in timp ce alte probleme au nevoie de ajutorul unui specialist pentru a fi rezolvate. Chiar daca mergi de una singura, ai putea sa vezi unele imbunatatiri in cadrul relatiei voastre- și la tine insati! Daca iti convingi și partenerul sa mearga, cu atat o sa observi mai multe beneficii.

Trebuie sa tii minte faptul ca, chiar daca negi faptul ca ar exista unele probleme in cadrul relatiei pe care o ai, obtinerea unei dispozitii necesare pentru a face sex tot poate sa fie afectate de aceste probleme. Negarea nu este o tactica prea buna pentru a avea o relatie puternică și sanatoasa sau pentru orice forma de sex pe care ai putea sa o  ai cu partenerul tau de viata. Este cel mai bine sa fii complet sincera, atat cu tine, cât și cu partenerul tau.

Toate relatiile au momente mai mult și mai putin bune și partidele de sex sunt, în mod obisnuit, primele lucruri care sunt afectate atunci cand va impotmoliti. Sa faci sex cu partenerul tau atunci cand nu te simti conectata la el poate sa ti se para un lucru complet gresit, dar poate de asemenea sa te faca sa te simti reconectata fata de el atunci cand aveti nevoie cel mai mult de acest lucru. In timp ce a face sex nu poate sa repare o relatie care nu are o fundatie destul de puternica, poate de asemenea sa te faca sa te simti mai apropiata de partenerul tau atunci cand lucrurile functionează foarte bine. In plus, repararea relatiei tale sentimentale poate sa aduca un aer nou in viata ta sexuala.

Cu toate acestea, daca observi ca problemele din relatia voastra nu mai pot fi reparate niciodată, uneori este cel mai bine sa il parasesti. Acest lucru este cu atat maiadevărat daca apetitul tau sexual scazut este rezultatul unui comportament abuziv. Daca partenerul tau incepe sa dea semne de comportament abuziv, atunci poate ca a venit timpul sa iti inchei relatia cat se poate de repede și de sigur. Apetitul tau sexual se poate intoarce atunci cand o sa ai un partener mai bun de viata.

Apetitul tau sexual poate sa fie complet normal

Daca apetitul tau sexual creste și scade, daca vrei sa faci sex cu partenerul tau din diferite motive sau daca totul poate să pară complet misterios, nu ar trebui sa te agiti prea mult. Apetitul tau sexual ar putea sa fie complet normal.

Hai sa vorbim de ce

In primul rand, este normal ca apetitul sexual sa se schimbe. La inceputul unei relatii, poate ca iti doresti mai tot timpul sa faci sex. Pe masura ce ideea de nou incepe sa dispara și responsabilitatile din viata reala incep sa isi faca simtita prezenta, poți sa ajungi sa iti doresti și mai putin sex ca inainte. Atunci cand trebuie sa iti exprimi un punct de vedere pentru a avea parte de sex, viata ta sexuala poate să pară ca fiind plictisitoare.

apetit-sexual-scazut

Prin urmare, daca nu iti doresti sa faci sex in acest moment, acest lucru nu înseamnă în mod neaparat ca apetitul tau sexual nu se va intoarce complet din momentul in care vei avea mai mult timp liber și mai putin stres. In al doilea rand, nu prea merge sa compari apetitul sexual al unei femei cu apetitul unui barbat. Prea des se intampla ca sexualitatea unei femei, inclusiv apetitul ei sexual, sa fie vazuta ca o versiunea mai mica a sexualitatii masculine. Dar acest lucru nu aduce nici o favoare unei sexualitati care nu este mai mica, dar diferita.

Poate ca femeile in general isi doresc mai putin sex ca barbatii. Nu e deloc realistic și nici avantajos sa te astepti ca apetitul tau sexual sa se potriveasca cu apetitul sexual al partenerului tau. Esigur, acest lucru nu este neapărat adevărat pentru orice femeie. Poate ca iti doresti la fel de mult ca și partenerul tau sa faceti sex sau chiar și mai mult. Acest lucru este perfect normal. Poate ca iti doresti sa te simti iubita și apropiata emotional inainte de a face sex. Acest lucru este ceva obisnuit pentru femei- și chiar și pentru unii barbati.

Exista și o alta diferenta in modul in care barbații și femeile simt dorinta sexuala și acest lucru este important atunci cand vine vorba de a iti intelege apetitul sexual. Medicul Celeste Holbrook explica: “Multi barbati au parte de o excitare spontana; excitarea pur și simplu apare si, prin urmare, ei cauta sa aiba parte de o experiență sexuala”. Cu alte cuvinte, nu se intampla nimic sexual in preajma lor si, cu toate acestea, ei se trezesc ca isi doresc sa faca sex sau ca au o erectie.

Si unor femei li se intampla sa aiba dorinte sexuale in acest mod, dar o componenta mare a dorintei sexuale feminine vine ca un raspuns la un anumit factor in loc sa fie spontana. Acest lucru înseamnă ca dorinta ta sexuala apare după excitare și atunci cand mediul din jurul tau include anumite semne sexuale. Poate ca iti dai seama ca ai devenit excitata după ce ti-ai masturbat partenerul. Unor femei le place ca partenerii lor sa inceapa sa le faca sex oral chiar și inainte de a fi excitate, pentru ca acest lucru va urma.

Dar, daca pur și simplu iti apare dorinta, dar nu primesti semnalele necesare, atunci apetitul tau sexual nu are la ce sa raspunda. Ai putea sa te simti de parca nu ai apetit sexual sau ca acesta este foarte scazut ( și metodele actuale de cercetare  ar putea sa arate în mod icnorect acest lucru ca fiindadevărat). Daca se pare ca ai dispozitia necesara pentru sex doar atunci cand lucrurile sunt asa cum trebuie, este posibil sa ai o dorinta sensibila. Lucrurile care fac ca o partida de sex sa fie “potrivita” sunt lucrurile la care raspunzi cel mai bine.

Si, in cazul in care te gandesti ca este ceva gresit sa ai o dorinta snesibila, medicul Holbrook explica : “ Nici un tip de excitare nu e gresit, dar noi traim intr-o societate care gandeste doar in termeni de excitare spontana. Poate sa fie foarte util sa intelegi faptul ca excitarea ei poate sa apara doar in urma unor anumite comportamente.”

Dorinta sensibila mai este cunoscuta uneori ca și dorinta receptiva și a fi receptiv este un lucru util. Daca nu ai chiar dispozitia necesara, dar incepi sa te prostesti cu partenerul tau, te uiti la el cum se masturbeaza sau chiar ii oferi o mana de ajutor, ai putea sa observi ca apare și dorinta de a face sex. Acest lucru nu insemana ca ar trebui mereu sa te fortezi se faci sex atunci cand nu iti doresti sa face acest lucru, dar poți sa incerci daca iti doresti sa iti doresti sa faci sex. Acest lucru se poate intampla destul de des daca esti intr-o relatie pe termen lung.”

Medicul Rosemary Basson a inceput sa raspandeasca ideea de dorinta sensibila la inceputul anilor 2000 și educatorul sexual Emily Nagoski ii duce munca mai departe. De fapt, Nagoski a și vorbit impotriva “pastilei „Pastiluța Albastră” roz” deoarece ea credea ca dorinta sensibila a unei femei nu este un lucru negativ sau anormal. Este un lucru sanatos și tipic pentru ca dorinta nu trebuie în mod obligatoriu sa inceapa intr-o anumita etapa a ciclului de raspunsuri sexuale.

Poate ca acesta e motivul pentru care atat barbatii, cât și femeile au probleme in a face diferenta dintre dorinta și excitare. Oricum, ciclul tau de raspunsuri sexuale ca femeie ar putea sa fie mai mult circular decat fazic.

Ai putea sa fii asexuala

Un alt lucru pe care voiam sa il mentionez este asexualitatea. O persoana care este asexuala ar putea sa nu aiba niciodată ceea ce este considerat a fi un apetit sexual “normal”. Un procent de aproximativ 5,5% din populatie este asexuala.

Acest lucru se poate datora mai multor factori care au fost discutati mai sus. Dar multe persoane care sunt asexuale nu se simt afectate de aceasta lipsa de dorinta sexuala. Unii profesionisti din domeniu chiar se indoiesc daca sa clasificie asexualitatea ca fiind o disfunctie sexuala care este caracterizata prin lipsa dorintei sexuale. Mai mult de atat, persoanele asexuale tot pot sa aiba sentimente de atractie romantica și sa se implice in relatii romantice și unele astfel de persoane chiar se pot masturba. Unele persoane asexuale se pot implica in activitati sexuale pentru a isi completa relatia și pentru a isi satisface partenerul sau partenera.

Este posibil sa fii gay?

Majoritatea femeilor care citesc astfel de articole sunt heterosexuale. Dar uneori o incapacitate de a avea dispozitia necesara pentru sex se poate datora unei lipse de dorinta sexuala pentru partenerul tau care este barbat. Este posibil ca tu sa te simti atrasa de catre femei și nu de catre barbati.

Depinde doar de tine sa descoperi adevarul despre sexualitatea ta și sa determini ce urmeaza sa faci cu aceste informatii. Dar realizarea propriei sexualitati poate sa ajute oamenii sa fie sinceri cu ei insisi, sa fie cu adevărat fericiti și sa aiba un apetit sexual sanatos.

Ceea ce spune stiinta

Un studiu despre dorintele sexuale a scos la iveala:

“Noi am descoperit efecte principale semnificative asupra dorintei sexuale pentru trei SNP in legatura cu ESR2 atunci cand au fost controlate pentru anxietate, sugerand faptul ca aveau nivele mai mici de dorinta sexuala.”

efectele-stresului-asupra-libidoului

Daca nu cumva esti om de stiinta, ceea ce trebuie sa intelegi este ca variatiile in receptorii de estrogen ai unei femei ii pot afecta dorintele sexuale. Unele femei pot sa aiba în mod natural un apetit sexual mai mic datorită acestei diferente. Cercetatorii au incercat de asemenea sa creeze și o varianta feminina pentru „Pastiluța Albastră”. „Pastiluța Albastră” poate sa creasca fluxul de sange inspre penis si, prin urmare, oamenii de stiinta au studiat daca o abordare similara poate sa functioneze și pentru femei. Ei nu au obtinut prea multe rezultate pozitive  cu aceasta abordare, dar au observat un efect secundar nedorit de apetit sexual marit in unele femei care iau Wellbutrin, un medicament care este folosit la tratarea depresiei.

Pentru ca femeile au parte de diferente mari intre excitarea fizica și cea mentala, cheia pentru a creste apetitul sexual al unei femei poate sa apara datorită unor medicamente precum Wellbutrin, care afecteaza creierul, și nu datorită unor medicamente care afecteaza fluxul de sange. Un medicament (FIbanserina) a fost aprobat pentru tratarea apetitului scazut la femei. Ca și in cazul Wellbutrin, a fost creat cu intentia de a combate depresia, dar a esuat. Vine cu mai multe efecte secundare, in special pentru femeile care folosesc contraceptive sau alcool și oricum nu este eficient pentru toate persoanele.

Intrebari puse în mod frecvent

  • Intrebare: eu mereu am avut un apetit sexual scazut. Este acest lucru normal?
  • Raspuns: da, acest lucru ar putea sa fie normal. As cum a explicat și doctorul Holland, libidoul nu este un lucru statis și poate sa varieze de-a lungul vietii tale. Poate sa varieze în mod natural și unii oameni pot sa simta mai putina dorinta ca altii. Barbatii au în mod obisnut un apetit sexual mai mare decat barbatii, desi acest lucru nu e mereu valabil. Din câteva motive pe care le-am prezentat in cadrul acestui articol, apetitul sexual care este normal pentru tine poate sa fie mai mic prin comparatie cu apetitul sexual al altor persoane și acest lucru este perfect normal. Dupa cum ai citit deja in acest articol, este posibil sa ai dorinta sensibila și nu un apetit sexual scazut. In mod ocazional, este posibil ca apetitul tau sexual scazut sa fie un efect secundar al unei afectiuni medicale sau mentale.
  • Intrebare: de ce imi doresc sa ma masturbez, dar nu am nici o dorinta de a face sex?
  • Raspunsul: dorinta de a te masturba nu este mereu acelasi lucru cu dorinta de a face sex. Masturbarea poate sa fie mai mult despre eliberarea fizica, de eliminarea stresului, mai mult despre orgasm decat despre sex, care implica o alta persoana și care poate sa duca la aparitia unei relatii. Masturbarea poate s necesite doar excitare, nu și dorinta sexuala, și nici macar nu simti nevoia de a arata sau de a mirosi bine si, prin urmare, are nevoie de mai putine pregatiri. Implicarea intr-o relatie activa sexual nu anuleaza dorinta de masturbare pentru nici unul dintre sexe (desi relatiile in care lipseste intimitatea dintre parteneri pot sa aiba drept rezultat chiar și mai multa masturbare). Frecventa partidelor de sex nu afecteaza frecventa masturbarii , dar femeile care se simt satisfacut din punct de vedere sexual ar putea sa se masturbeze mai mult ca inainte. Un studiu a aratat faptul ca oamenii se masturbeaza mai putin atunci cand se afla intr-o relatie, dar acest lucru nu înseamnă ca se opresc complet. Unii oameni descopera faptul ca masturbarea poate sa complimenteze partidele de sex cu partenerul.  Chiar și unii oameni asexuali se pot masturba, chiar daca nu simt nevoia de a face sex cu alte persoane. Acest lucru se intampla pentru ca masturbarea nu reprezinta un substitut pentru sex. Masturbarea este un lucru de sine statator.
  • Intrebare: ce se va intampla cu dorinta mea sexuala pe masura ce o sa ajung la menopauza?
  • Raspunsul: menopauza este una dintre acele mari schimbari ale vietii care iti vor afecta apetitul sexual (printre altele, se pot numara pubertatea, ranile și bolile și uneori chiar și schimbari in statutul relatiei). Motivele pentru care se intampla acest lucru sunt in cea mai mare parte biologice. Atunci cand corpul tau considera ca nu mai este nevoie sa aiba un ciclu menstrual pentru ca nu o sa iti mai doresti sa ai copii, el o sa inchida și fabrica. Acest lucru atrage după sine și o scadere a nivelelor de estrogen. Si, după cum explica și medicul Holland: “Scaderea nivelelor de estrogen din corp poate sa afecteze organele senzoriale, productia de feromoni, elasticitatea și grosimea pielii, masa musculara și lubrifierea vaginala”, toate aceste lucruri avand capacitatea de a iti afecta apetitul sexual.

Suplimentele cu estrogen pot sa duca la cresterea apetitului tau sexual și un lubrifiant personal  poate sa faca sexul sa fie mai comfortabil in cazul acestor femei. Din nefericire, ar putea sa nu exista nici un mod ușor și simplu de a determina cresterea apetitului tau sexual și ai putea sa ai nevoie sa depui eforturi pe termen lung pentru a rezolva unele probleme care sunt pe termen lung. Din fericire, a inceput sa creasca și nivelul de intelegere al apetitului sexual feminin și din ce in ce mai multi profesionisti din domeniu au inceput sa lucreze cu femei pentru a le ajuta sa gaseasca solutii pe termen lung la apetitul lor sexual scazut.

Sexul și efectele secundare ale medicamentelor

Atunci cand ti se prescrie un medicament nou de catre medicul de familie, probabil nu te gandesti ca ar avea efecte secundare care ti-ar putea afecta functia sexuala. Desigur, majoritatea oamenilor sunt interesati sa le fie reduse simptomele asociate afectiunii de care sufera. Multi medici de familie evita sa discute despre efectele secundare sexuale ale medicamentelor pentru a evita producerea anxietatii, ceea ce poate duce la nerespectarea tratamentului.

Daca te confrunti cu libidou scazut și disfunctie erectila, acestea ar putea fi efecte secundare ale medicatiei. Multe persoane nu-si dau seama ca medicamentele pe care le iau provoaca disfunctie sexuala, pana cand termina tratamentul și problema dispare. Unii oameni pot da vina pe medicamente pentru problemele sexuale care se datoreaza, de fapt, stresului sau conflictelor in relatie.

Cu toate acestea, exista anumite medicamente prescrise pentru afectiuni comune care pot afecta sanatatea sexuala. Multe dintre aceste medicamente poți fi inlocuite cu altele care au mai putine efecte secundare. Unele medicamente interfereaza cu productia de hormoni. Alte medicamente pot afecta fluxul de sange, cauzand probleme cu functia erectila.

Cercetarile au aratat ca persoanele cu depresie, schizofrenie și hipertensiune arteriala, adesea intrerup tratamentul din cauza efectelor secundare legate de sex, care pot avea un impact imens asupra controlului sanatatii. Schimbarea medicamentului poate reduce sau chiar preveni efectele secundare ale disfunctiei sexuale.

  1. Medicamente pentru colesterol – Administrarea statinelor și fibratilor pentru reducerea nivelului de colesterol este extrem de benefica pentru unii oameni atunci cand dieta și exercitiile fizice nu ajuta, dar pot afecta productia de hormoni sexuali. Un studiu realizat pe 3500 barbati cu disfunctie erectila realizat intre 2002-2009 a aratat ca terapia cu statina folosita pentru scaderea colesterolului poate reduce și nivelul de hormonul masculin. Un alt studiu realizat in 2009 care a implicat mai mult de 1000 de adulti cu LDL ridicat (colesterol rau), dar fără vreo boala de inima, a descoperit ca statinele au redus nivelul colesterolului, dar au avut efecte negativ și asupra plăcerii sexuale. Peste 50% dintre barbati au descoperit ca orgasmele lor au fost afectate. Femeile din studiu au prezentat efecte secundare intr-o masura mai mica și mai putine femei au fost afectate de disfuncții sexuale. Cand au trecut la o statina diferita, functia lor sexuala nu a fost afectata. Beneficiile consumului de statine sunt uriase și pot salva viata, dar daca intampini vreo problema sexuala, este important sa soliciti sfaturi medicale. O simpla schimbare a tratamentului poate fi utila pentru readucerea functiei sexuale la normal.
  2. Medicamente pentru hipertensiune arteriala – Multe medicamente antihipertensive pot cauza disfunctie erectila. Disfunctia sexuala este mai frecventa la femeile cu hipertensiune arteriala decat la femeile care au tensiune arteriala normala. Un studiu efectuat in 2005 a aratat ca 42% dintre femeile care iau medicamente antihipertensive au fost afectate de disfunctie sexcuala, spre deosebire de 19% dintre femeile cu tensiune arteriala normala. Prin urmare, prescrierea medicamentului adecvat este importanta, iar oamenii trebuie sa solicite sfaturi medicale cu privire la schimbarea medicamentelor daca se confrunta cu efecte secundare care le afecteaza functia sexuala, in loc sa renunte la administrarea medicamentului.
  3. Medicamente pentru acnee – Spirolactona este un medicament folosit adesea pentru a trata acneea, precum și hipertensiunea arteriala și insuficienta cardiaca. Este un diuretic. Poate scadea libidoul și poate duce chiar la tulburarea dorintei sexuale hipoactive prin care exista o absenta de fantezii și dorinta sexuala. Scade productia de hormonul masculin a organismului si, de asemenea, blocheaza receptorii de testoteron ai organismului, prevenind sau reducand mult capacitatea organismului de a utiliza efectiv hormonul masculinul ramas.
  4. Tratament contra cancerului – Chimioterapia și medicamentele utilizate pentru tratarea cancerului pot avea efect asupra nivelului de hormonul masculin sau pot afecta nervii care controleaza erectiile. Anxietatea cauzata de diagnosticarea cancerului și de urmarea tratamentului poate duce la disfunctie erectila temporara și pierderea libidoului, dar nu trebuie sa dureze mai mult de câteva saptamani după terminarea tratamentului.
  5. Antidepresive – Adesesa, persoanele care se confrunta cu depresia au, de asemenea, probleme de sanatate sexuala, care sunt agravate de medicatia lor. Problemele sexuale pot duce la anxietate și depresie suplimentara, de aceea este important sa discuti acest lucru cu medicul tau pentru a-ti prescrie medicamente cu mai putine efecte secundare.
  6. Antihistaminice și decongestionante – Antihistaminicele blocheaza diferite efecte ale histaminelor, care provoaca ochi umezi, stranut, astfel incat medicamentele folosite pentru tratarea alergiilor, infectiilor, racelilor și astmului pot avea impact asupra lubrifierii vaginale. Utilizarea unui lubrifiant sexual de buna calitate te poate ajută să depasesti orice problema legata de uscaciunea vaginala.
  7. Pilule contraceptive – Multe femei iti vor spune ca observa o scadere a libidoului atunci cand incep sa ia pilula contraceptiva. Unele observa o lubrifiere redusa in timpul jocului sexual, o plăcere sexuala mai mica și mai putine fantezii sexuale. Adesea, schimbarea tipului de pilule sau folosirea unor forme alternative de contraceptie poate reduce impactul asupra dorintei sexuale și a excitarii sexuale.
  8. Revenind la normal – Daca iei un medicament care iti afecteaza viata sexuala, solocita sfatul medicului inainte de a intrerupe tratamentul. De multe ori, medicii nu se simt confortabili sa discute despre problemele sexuale, insa pacientii ar trebui sa preia initiativa și sa deschida subiectul. Exista multe moduri in care medicul te poate ajuta, gasind solutii pentru a reduce efectele secundare ale medicamentelor pe care le ei. Nu intrerupe niciodată tratamentul fără sa vorbesti cu medicul.
Avem reduceri in fiecare saptamana în sex shop. Vezi catalogul nostru de produse pentru adulti si → acceseaza pagina de reduceri ❤ și bucură-te de o gamă uriașă de jucării erotice la preturi speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul nostru:

* indicates required

Informații și noutăți. Ne străduim să fie 100% utile și cu aplicabilitate directă.

Te poți dezabona oricând. Ne asigurăm că iți trimitem doar informații prețioase.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.