Uscăciunea Vaginală – Tratament pentru Lubrifiarea Vaginală și Sfaturi

boli cauzate de lipsa sexului

Uscaciunea vaginala sau „atrofia vaginala”,  asa cum este cunoscuta din punct de vedere medical, este o afectiune foarte frecventa care afecteaza 70% dintre femei la postmenopauza. Un studiu recent realizat pe 8000 de femei a aratat ca peste jumatate au experimentat-o după menopauza și 41% au spus ca uscaciunea vaginala a făcut sexul dureros.

Studiu, primul de acest gen care a clarificat impactul atrofiei vaginale, a aratat, de asemenea, ca 25% dintre femei si-au pierdut increderea in sine ca partener sexual in urma menopauzei și ca 20% dintre barbati s-au simtit incomod discutand despre asta cu partenerele lor.

Am crezut ca am o boala atunci cand am experimentat-o pentru prima oara pentru ca nu stiam ce este și nimeni nu vorbeste despre asta” a declarat o cititoare. „Mi-a fost jena sa vorbesc cu sotul meu și m-am izolat. Relatia noastra s-a destramat deoarece el imi spunea ca simte ca doarme cu un strain.”

ce-este-uscaciunea-vaginala

Cum se lubrifiaza vaginul

Umiditatea este produsa de cervix și de-a lungul zilei se deplaseaza spre vagin iesind ca o scurgere albicioasa. Lubirfierea este guvernata de nivelurile de estrogen care protejeaza labiile și vaginul, mentinandu-l sanatos și umed. Lichidul este, de asemenea, ușor acid, astfel incat protejeaza vaginul impotriva infectiilor bacteriene și urinare.

Uscaciunea vaginala duce astfel multe femei sa evite sexul, deoarece acesta devine dureros.

In timpul excitarii sexuale și a preludiului, cele doua glande din interiorul vaginului (glandele Bartholin) produc un plus de lichid, care este alunecos pentru a permite o penetrare confortabila. Mirosul este irezistibil pentru barbati pentru a asigura supravietuirea speciei.

Cauzele uscaciunii vaginale

Menopauza este cea mai frecventa cauza a uscaciunii vaginale. Nivelul scazut de estrogen dar și urmatoarele pot avea, de asemenea, un efect:

  • Afectiuni medicale precum diabet, reactii adverse ale chimioterapiei, histerectomia sau tulburari imune
  • Fumatul
  • Medicamente – pilule contraceptive, antidepresive și medicamente pentru alergii
  • Folosirea excesiva a produselor chimice – sapunuri dure, hartie igienica parfumata
  • Nasterea și alaptarea
  • Lipsa preludiului – femeile au nevoie de el mai mult decat barbatii
  • Stres, anxietate, probleme in relatie

Nivelul scazut de estrogen provoaca modificari vaginale – o captuseala mai subtire, mai scurta și mai uscata care nu este la fel de elastica. Poate duce la probleme de urinare, deoarece pH-ul vaginal este mai putin acid, deci mai putin capabil sa combata infectiile.

Utilizarea lubrifiantilor sexuali poate reduce incidenta cistitei și a infectiilor tractului urinar in timpul menopauzei. Avand relaxii sexuale frecvente sau viguroase poate cauza inflamarea sau infectarea vezicii urinare. Lipsa de lubrifiere vaginala poate irita tesutul delicat al vaginului, vulvei și zona din jurul intrarii in uretra.

Tratamente pentru uscaciunea vaginala

Din fericire, uscaciunea vaginala este ușor de tratat și medicii pot oferi mai multe tratamente diferite. Cremele care contin estrogen au rezultate bune. Mentin mucoasa vaginului elastica și o incurajeaza sa produca glicogen, un compus care ajuta bacteriile sa lupte impotriva infectiilor.

Scaderea nivelului de hormonul masculin poate fi, de asemenea, o problema și terapia cu hormonul masculin poate ajuta.

Lubrifianti de calitate

Lubrifiantii pe bază de apă sunt compatibili cu prezervativul și sunt buni de utilizat inainte de sex pentru a hidrata vaginul și labiile. Sunt recomandate mai multe marci, printre care și YES. Fii constienta de faptul ca unii lubrifianti care se elibereaza pe baza de reteta contin substante chimice care nu sunt benefice pentru sanatatea vaginului, cum ar fi parabeni și glicerina. Prin urmare, este indicat sa alegi un produs natural, cum ar fi YES, care este similar cu lubrifiantul natural al corpului.

lubrifianți care te pot ajuta să treci peste uscăciunea vaginală

Pentru a creste lubrifierea naturala, indiferent de varsta pe care o ai, masturbarea regulata te va ajuta. De asemenea, și exercitiile pentru tonifierea podelei pelvine iti sunt de ajutor. In plus, durata preludiului este foarte importanta. Dureaza mai mult timp pana cand femeile se excita complet și desi studiiile sustin ca femeile mai tinere pot fi gata pentru sex in 5 secunde, procesul dureeaza mai mult pentru femeile vai in varsta, din cauza schimbarilor hormonale. Preludiul prelungit ofera timp glandelor Bartholin pentru a produce cantitatea maxima de lubrifiant natural.

Terapiile complementare pot ajuta și ele – un studiu din 1987 a aratat ca black cohosh are efect similar cu estrogenul asupra organismului. Este folosit in Germania și in alte tari pentru a ajuta la tratarea simptomelor menopauzei, dar sunt necesare cercetari suplimentare in ceea ce priveste siguranta și eficacitatea acestuia. De asemenea, extractul de Yam salbatic și izoflavonele din soia te pot ajuta. Vorbeste cu un medic specialist.

Acupuncta poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerii și a caldurii excesive din organism cauzate de fluctuatiile hormonale.

Uscăciunea vaginală și menopauza

Menopauza se instaleaza in momentul in care menstruatia unei femei se opreste permanent, deoarece ovarele nu mai produc estrogeni. Acest lucru poate aparea în mod natural sau ca rezultat a eliminarii ovarelor prin operatie, sau a deterioarii acestora prin chimioterapie sau radiatii. O menopauza naturala este de obicei confirmata de un an fără menstruatie.

Timpul dinaintea ultimei menstruatii, cand nivelul hormonilor scade, este cunoscut ca „perminenopauza”. Aceasta perioada incepe de obicei de la 45 de ani și dureaza aproximativ 4 ani. Daca apare inainte de 40 de ani, se considera ca a inceput prematur.

Inceputul perimenopauzei este marcat de modificari ale ciclului menstrual. Acestea includ modificarea intervalului de timp intre sangerari (care se poate scurta sau prelungi) și modificari ale cantitatii și duratei sangerarii.

Femeile la perimenopauza raporteaza o varietate de simptome diferite. Acestea includ bufeuri, transpiratii nocturne, oboseala, modificari de dispozitie, dureri articulare și musculare, pierderi de memorie, sensibilitate la san, probleme cu somnul, incontinenta urinara, uscaciune vaginala, lipsa de interes pentru sex, dureri de cap și crestere in greutate.

Cu toate acestea, nu toate aceste simptome par sa fie legate în mod specific de modificarile hormonale care apar in timpul perimenopauzei. De exemplu, problemele cu somnul pot aparea ca urmare a transpiratiilor nocturne, pierderea memoriei și oboseala pot fi cauzate de problemele in somn și bufeuri, iar lipsa de interes pentru sex poate fi cauzata de uscaciunea vaginala care provoaca durere in timpul sexului.

Simptomele menopauzei continua, de obicei, in jur de 4 ani după ultima menstruatie, dar la aproximativ 10% dintre femei, acestea pot dura pana la 12 ani. Cu toate acestea, fiecare femeie experimenteaza menopauza diferit. Simptomele tale pot fi severe și deranjante, sau usoare și de scurta durata, sau s-ar putea, daca esti norocoasa, sa nu ai deloc simptome. Femeile care au avut histerectomie (indepartarea chirurgicala a uterului/pantecului) pot inca sa experimentele simptomele menopauzei.

Cum afecteaza vaginul?

Nivelurile reduse de estrogen pot provoca o serie de schimbari in vagin, inclusiv subtierea peretilor, reducerea elasticitatii, reducere fluxului de sange și reducere lubrifierii. Modificarile lichidului vaginal promoveaza cresterea bacteriilor „rele” și cresc riscul de infectii ale tractului vaginal și urinar.

Uscaciunea vaginala poate fi o problema serioasa, dar daca o tratezi cu seriozitate, poți scapa de aceasta problema.

Simptomele vaginale ca urmare a acestor modificari pot duce la uscaciunea vaginala, mancarime, disconfort și durere in timpul sexului sau după sex. Cu toate acestea, se poate ca simptomele sa-si faca apritia după multi ani de la ultima menstruatie.

La femei, hormonul masculinul este produs și in ovare și este legat de functia sexuala feminina. Lipsa dorintei sexuale poate fi asociata cu scaderea nivelului de hormonul masculin. Lipsa dorintei sexuale poate provoca, la randul sau, o lipsa de excitarea sexuala, care poate include o lipsa de lubrifiere vaginala. Lipsa de hormonul masculin poate fi mai evidenta la femeile care si-au indepartat ovarele prin interventie chirurgicala, deoarece nivelul loc de hormonul masculin scade brusc.

Dintre simptomele vaginale care apar odata cu menopauza, lipsa de lubrifiere in timpul sexului este adesea prima observata. Lubrifierea vaginala joaca un rol important in timpul sexului, iar femeile produc, de obicei, o cantitate moderata. Femeile prefera sa fie „mai umede” cand au relatii sexuale, deoarece simt ele ca pot ajunge mai ușor la orgasm.

Un studiu a aratat ca disconfortul vaginal legat de modificarile menopauzei a determinat 58% dintre femei sa evite sexul, 59% considerand ca sexul este dureros și 64% raportand pierderea libidoului. Aproximativ 30% dintre femei și barbati au spus ca disconfortul vaginal era motivul pentru care incetau sa mai faca sex.

De asemenea, alte studii au aratat ca simptomele vaginale moderate-severe pot reduce calitatea vietii unei femei la fel de mult ca afectinile grave precum artrita, astmul, bolile pulmonare cronice.

Cu toate acestea, multe femei nu cauta ajutor pentru simptomele vaginale. Si, spre deosebire de celelalte simptome ale menopauzei, care tind sa se reduca in anii care urmeaza după ultima menstruatie, uscaciunea vaginala are multe sanse sa se agraveze daca nu este tratata.

Cum este diagnosticata?

Medicul tau iti poate spune daca esti la perimenopauza sau menopauza, in functie de varsta, ciclu menstrual și simptome. Diagnosticul poate fi mai dificil daca iei tratamente hormonale.

S-ar putea ca acesta sa te examineze. Poate fi necesara examinarea organelor genitale externe care includ deschiderea vaginala, buzele carnoase și clitorisul. De asemenea, poate examina interiorul vaginului cu degetul bagat intr-o manusa sau cu specul (un insteument de plastic care este introdus in vagin).

Este posibil ca medicul sa vrea sa faca un test de urina pentru a verifica infectia. In plus, ar putea ca acesta sa ceara un test de sange pentru a verifica hormonii/starea generala de sanatate.

cum-scapam-de-uscaciunea-vaginala

Cum se trateaza uscaciunea vaginala?

Tratamente hormonale

Daca menopauza este responsabila de lipsa lubrifierii, poți beneficia de terapia de inlocuire hormonala.

Estrogenul poate fi administrat fie sistematic pentru cresterea nivelurile in intregul corp, fie vaginal pentru a creste doar nivelurile din aceasta zona.

Estrogenul sistemic va fi de ajutor și in cazul altor simptome specifice menopauzei, cum ar fi bufeurile. Daca ai uter, estrogenul sistemic trebuie combinat cu un alt hormon numit progesteron. Daca ai avut o histerectomie, poți lua doar estrogen sistemic.

Cercetarile au aratat ca la femeile care utilizeaza terapia cu estrogen vaginal pentru a trata disconfortul vaginal, 58% au gasit sexul mai putin dureros, 41% au considerat sexul mai satisfacator și 29% au sustinut ca si-au imbunatati viata sexuala. Ba mai mult, 57% dintre barbati asteptau cu nerabdare sa faca sex deoarece stiau de terapia cu esterogen vaginal al partenerelor lor.

Mai multe studii au aratat beneficiile terapiei cu hormonul masculin la femeile care au trecut prin menopauza, dar mai ales la cele care utilizau estrogen.

Lubrifianti și hidratante vaginale

Daca uscaciunea vaginala este o problema, aceasta poate fi imbunatatita cu lubrifianti și hidratante. Aceste produse pot fi utilizate singure sau in completare la tratamentul cu estrogenul vaginal. Lubrifiantii vaginali sunt folositi in timpul actului sexual. Exista mai multe tipuri diferite: pe baza de apa, pe baza de silicon sau pe baza de ulei.

Produsele pe baza de ulei pot deteriora prezervativele dn latex și este important sa retii acest lucru daca doresti sa previi o sarcina sau o infectie cu transmitere sexuala. Unii lubrifianti se poți simti mai bine și pot dura mai mult decat altii, asa ca se merita sa incerci diferite tipuri pentru a vedea care functionează cel mai bine pentru tine.

Hidratantele vaginale ajuta la retinerea umiditatii in vagin. Acestea pot fi aplicate în mod regulat și cu cel putin 2 ore inainte de actul sexul.

Terapie sexuala

Terapia sexuala este terapia in care un individ sau un cuplu lucreaza cu un terapeut cu experienta pentru a evalua și trata problemele lor sexuale. Impreuna, ei vor identifica factorii care declanseaza problemele și vor proiecta un program de tratament specific pentru rezolvarea sau reducerea impactului acestora.

Terapia sexuala este considerata extrem de eficienta in abordarea cauzelor principale și a factorilor care contribuie la aparitia problemelor sexuale. In plus, ajuta oamenii sa dezvolte atitudini mai sanatoase fata de sex, sa imbunatateasca intimitatea sexuala și sa devina mai increzatori pe plan sexual.

Terapia sexuala poate fi utilizată și in combinatie cu alte forme de tratament. Medicul de familie poate fi in masura sa te trimita la un terapeut sexual. Daca nu, poți contacta chiar tu unul. Este important sa te asiguri ca are calificarea necesara.

Ai putea sa calmezi unele dintre simptomele menopauze prin adoptarea unei diete sanatoase, mentinerea unei greutati normale și efectuarea exercitiilor fizice în mod regulat.

In cele din urma, este bine sa faci sex. S-a demonstrat ca activitatea sexuala reduce modificarile vaginale asociate menopauzei, iar femeile care fac sex raporteaza mai putin simptome vaginale decat celelalte.

Cum să te uzi foarte repede de una singură

Sa stii cum sa te uzi foarte rapid nu este asa ușor precum suna. Indiferent daca ai uscaciune vaginala sau nu ai starea necesara, exista modalitati prin care te poți uda.

Toata lumea crede ca vaginul se poate uda doar cu un deget – ceea ce este complet gresit. Adica da, unele femei se pot uda repede, dar exista multe femei care sufera de uscaciune vaginala sau libido redus. Este un lucru cunoscut faptul ca uscaciunea vaginala scade dorinta sexuala. Intelegerea modului in care te poți uda repede este o cunoastere esentiala pentru majoritatea femeilor.

cum sa te uzi singura

Vaginul nu este o cascada continua. Are limitele sale. Cand ajung in pat cu partenerul meu, desi fac toate miscarile corecta, uneori nu ma ud asa cum as vrea. Uneori, nu am chef. Alteori, habar nu am ce se intampla acolo.

Metode prin care sa te uzi repede singura

Atunci cand vine vorba de vagin, daca doresti sa te bucuri de sex, ar trebui sa te asiguri ca esti umeda. Lubrifierea vaginala are loc în mod natural cand sangele curge spre organele genitale atunci cand esti excitat. Sunt momente cand nu esti excitata și sa te uzi devine o adevărată provocare.

Exista de asemenea momente in care esti excitata și nu se intampla nimic. Acest lucru poate fi cauzat de un nivel scazut de estrogen, medicamente, iritatii, lipsa preludiului și stres. Vaginul nu este atat de simplu cum credem noi.

Asadar, daca doresti sa te uzi rapid, poți incerca aceste modalitati pentru a invata cum sa te uzi rapid de una singura. Nu ai intotdeauna nevoie de un partener.

Nu te mai stresa

Daca vrei sa te uzi rapid, intelege ca vaginul este conectat la cap. Daca ai probleme la serviciu sau treci printr-o sesiune de examene, esti stresata și acest lucru poate afecta lubrifierea vaginala. Uita de tot ceea ce se petrece in viata ta și concentreaza-te pe moment.

Exercitii kegel

Desi va dura ceva timp la inceput, merita beneficiile pe termen lung. Exercitiile kegel sunt o modalitate uimitoare de a stimula glandele lubrifiante. Practicand exercitiile kegel minimum 10 minute pe zi, iti vei intari podeaua pelvina și vei avea orgasme mai puternice. Este un adevărat castig.

Produse pentru exercițiile kegel

Priveste ceva obraznic

Ai un film porno preferat sau o scena sexy dintr-un film? Daca vrei sa te umezesti rapid, uita-te la ceva excitant sexual. Asadar, gandeste-te la materialul pe care l-ai folosit in trecut pentru a te activa.

Croieste-ti drumul in jos

Gaseste un spatiu privat in care te poți relaxa. Daca este dormitorul tau, asgiura-te ca ai incuiat usa. In timp ce stai jos, concentreaza-te asupra capului, simte furnicaturile care-ti trec prin corp. Gandeste-te la zonele erogene, imagineaza-ti cum ar fi daca partenerul tau le-ar atinge.

Masturbeaza-te

Ok, acum este momentul. Esti in locul potrivit, ai urmarit ceva obraznic și acum este timpul sa-ti folosesti mainile. Daca doresti sa te uzi rapid, masturbeaza-te! Foloseste-ti o mana pentru a-ti stimula clitorisul și cu cealalta mana atinge-ti, freaca-ti zonele erogene.

metode sa devii repede mai uda

Scoate lubrifiantul

Daca nu ai chef sa-ti petreci timpul udandu-te în mod natural, atunci poți folosi lubrifiant. Este, cu siguranta, cea mai rapida modalitate de a te umezi rapid. Cu putin lubrifiant pe degete, vei pregati lucrurile in câteva secunde. Daca ai suferit de uscaciune vaginala, lubrifiantul poate fi cel mai bun prieten al tau.

Implica-ti partenerul

Uneori, ai nevoie doar de o mana de ajutor. Preludiul este o parte cruciala a sexului și deseori trecuta cu vederea. Dar daca vrei sa te umezesti rapid, este timpul ca partenerul tau sa te atinga in locurile potrivite. Chiar daca vorbim de sarutat, frecat, mangaiat sau muscat, preludiul te ajută să te uzi.

Fa sex regulat

Cine ar fi crezut ca asta este un mod de a te uda? Daca vrei sa te umezesti, ar trebui sa faci sex în mod regulat. In timpul sexului, penetrarea profunda maseaza zona din jurul cervixului, care stimuleaza glandele lubrifiante. Cu sex regulat, mentii glandele în formă perfecta.

Foloseste jucarii

Daca masturbarea nu functionează pentru tine, de ce sa nu folosesti câteva jucarii sexuale? Adica, de ce sa nu folosesti instrumentele potrivite pentru job? Daca vrei sa te activezi rapid, indiferent ca esti cu un partener sau singura, jucariile sexuale te pot ajuta. Petrece câteva minute folosind un vibrator sau un dildo și vei fi gata.

jucării care să te ajute să te uzi repede

Hidrateaza-te

Daca vrei sa te uzi repede, hidrateaza-te. Stim cu totii celelalte beneficii ale consumului de apa, dar probabil, nu stii cat de importanta este apa și pentru vagin. Hidratarea reduce uscaciunea vaginala și mentine curgerea naturala a sucurilor. Consuma multa apa cu 2-3 ore inainte de a face sex, daca poti.

Relaxeaza-te

Este ușor sa te consumi in realizarea acestui obiectiv. S-ar putea sa devii atat de obosita incat nu vei reusi sa te uzi. Cand ai indoieli, respira adanc și relaxeaza-te. Este important sa nu impingi prea tare sau altfel nu va functiona asa cum ai planuit.

Suferi de uscaciune cronica?

Daca incerci sa te uzi repde, dar nu reusesti, concentreaza-te pe uscaciunea vaginala. Gasirea cauzei principale te va ajuta sa remediezi problema și sa lubrifiezi vaginul în mod natural.

Exista vreun tratament naturist pentru uscaciunea in zona genitala?

Daca esti in cautarea unui tratament naturist pentru uscaciunea din zona genitala, este bine de stiut ca aceasta problema nu este neparat o boala, așadar nu ar trebui tratata de la inceput cu un tratament. Este indicat ca pentru inceput sa tratezi simptomele: este foarte posibil ca sa fie doar ceva temporar și sa nu necesite tratament. Daca ai și alte simptome, cum ar fi mancarime, mergi la medic. Daca nu, poți astepta sa vezi daca persista problema, poate nu e nimic grav. Din acest motiv, pentru inceput, foloseste un lubrifiant. Daca uscaciunea in zona genitala inca persista după ceva timp, gandeste-te ce schimbari ai făcut in ultimul timp in stilul tau de viata: ai inceput sa iei anumite medicamente? Ai schimbat gelul de dus pe care il folosesti in zona intima? Ai schimbat partenerul de sex? Treci printr-o perioada mai stresanta sau esti mai deprimata? S-a schimbat anotimpul? Toate aceste motive pot cauza uscaciunea in zona genitala.

Daca a trecut mai mult timp și inca nu ai scapat de aceasta problema, recomand sa mergi și sa vorbesti deschis cu medicul. Este un subiect sensibil, intr-adevar, și poate fi greu sa discuti cu medicul tau despre uscaciunea din zona genitala, dar este important sa o faci daca vrei sa treci peste aceasta problema.

Cum se foloseste un lubrifiant pentru a trata simptomele uscaciunii in zona genitala?

Lubrifiantii vin in general la sticluta cu aplicator și sunt foarte ușor de aplicat. Tot ce trebuie sa faci este sa aplici lubrifiantul in zona intima, pe zona uscata și sa masezi pana simti ca zona s-a umezit. Apoi, te poți bucura de sex în mod normal.

Atentie: recomand ca pentru inceput sa eviti lubrifiantii din silicon și sa incerci un lubrifiant baza de apa, chiar daca ii folosesti doar pentru sexul cu partenerul și nu cu jucarii erotice, deoarece acestia sunt mai potriviti pentru pielea sensibila.

Suplimentele pentru cresterea libidoului te pot ajuta

De cele mai multe ori, cauza uscaciunii in zona genitala la femei este provocata de stimulare insuficienta. Poate ca ai nevoie de un preludiu mai lung, poate ca nu te simti atrasa de partener, sau poate ca pur și simplu ai nevoie de un ajutor, anume de suplimente pentru cresterea libidoului. Acestea te pot ajuta sa te exciti mai ușor, ajutand la lubrifierea în mod natural. Cand vaginul este suficient de excitat, acesta elibereaza un lubrifiant natural care ajuta la o penetrare mai usoara. Acelasi lucru se intampla și in cazul penisului. Asadar, de-ndata ce esti mai excitata, te vei lubrifia mai ușor – cum se spune in popor, te vei „uda” mai ușor. Astfel, te vei bucura de plăceri mai mari in timpul sexului și de orgasme incredibile. Succes!

Uite un video despre uscaciunea vaginaal de la Mayo Clinic. Daca vrei sa intelegi mai bine ce este aceasta, iti sugerez sa urmaresti video-ul.

Avem reduceri in fiecare saptamana în sex shop. Vezi catalogul nostru de produse pentru adulti si → acceseaza pagina de reduceri ❤ și bucură-te de o gamă uriașă de jucării erotice la preturi speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul nostru:

* indicates required

Informații și noutăți. Ne străduim să fie 100% utile și cu aplicabilitate directă.

Te poți dezabona oricând. Ne asigurăm că iți trimitem doar informații prețioase.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.