Gonoreea – Simptome, Complicații, Tratament

gonoreea

Gonoreea este o infecție ce se transmite sexual care poate infecta atât bărbații cât și femeile. Cel mai adesea afectează uretra, rectul și gâtul. La femei, gonoreea poate infecta chiar și colul uterin.

Este cel mai adesea transmisă în timpul sexului vaginal, oral și anal, însă bebelușii se pot infecta de la mamele lor, în timpul nașterii. La bebeluși, gonoreea cel mai adesea afectează ochii.

Abstinența de la sex, folosirea unui prezervativ in timpul sexului și practicile monogame sunt cele mai bune metode pentru a preveni contactarea cu această boală.

Cele mai noi dildo-uri, la prețuri super acceisibile

Simptome Gonoreea

În multe cazuri, infecția cu gonoreea nu cauzează simptome. În cazul în care acestea apar, pot afecta mai multe organe, dar cel mai adesea simptomele apar în tractul genital.

Simptomele pot fi diferite de la femei la bărbați.

La barbati:

  • Durere în timpul urinării
  • Secreții ce seamănă cu puroiul din gland
  • Dureri și umflături la nivelul testiculelor

La femei:

  • Secretii vaginale
  • Dureri în timpul urinării
  • Sângerări vaginale înafara perioadei menstruale – de exemplu, după sex
  • Dureri abdominale și pelvine

Gonoreea poate afecta și alte zone, provocând diferite simptome, în funcție de zona afectată, cum ar fi:

  • Rect – Mâncărimi anale, secreții sub formă de puroi, Pete de sânge pe hârtia igienică după mersul la baie
  • Ochi – Gonoreea poate afecta și ochii, cauzând dureri la nivelul acestora, sensibilitatea la lumină și secreții
  • Gât – Dureri de gât și umflarea nodulilor limfatici din gât
  • Articulațiile – Dacă una sau mai multe articulații au fost infectate cu aceasta bacterie, în zona afectată poți simți senzații de căldură și umflături roșii, foarte dureroase, mai ales în timpul mișcărilor

simptome-gonoreea-in-gat

Cauzele gonoreei și factori de risc

Gonoreea este cauzată de bacteria Neisseria Gonorrhoeae. Aceasta bacterie este cel mai adesea transmisă prin contact sexual, atât cel vaginal cât și cel anal și oral.

Femeile active sexual mai tinere de 25 de ani și bărbații homosexuali sunt mai predispuși la contactarea acestei boli.

Alți factori de risc ce cresc șansele să contactezi gonoreea sunt:

  • Practicarea poligamiei (sexul cu mai mulți parteneri)
  • Persoanele ce au avut gonoreea sau alte boli cu transmitere sexuală în trecut au un grad mai ridicat de infectare

Prevenție

Pentru a reduce riscul de gonoree, trebuie să:

  • Folosești un prezervativ de fiecare dată când faci sexPrezervativul te poate ajuta să previi transmiterea gonoreei, însă cea mai sigură cale de prevenire este abstinența. În cazul persoanelor active sexual, se recomandă o metodă de protecție, pentru orice tip de sex.
  • Nu fă sex cu mai mulți parteneri – Relațiile monogame sunt o metodă prin care poți scădea șansele de a contacta această boală
  • Testați-vă, atât tu cât și partenerul – Relațiile monogame nu sunt sigure în cazul în care unul din parteneri suferă de această afecțiune. Testați-vă pentru a vă asigura că nu sunteți infectați.
  • Nu fă sex cu o persoană ce pare să sufere de boli cu transmitere sexuală – Dacă partenerul tău are semne sau simptome că suferă de boli cu transmitere sexuală cum ar fi arsuri în timpul urinării, mâncărimi sau dureri, nu fă sex cu acea persoană
  • Dacă faci sex cu mai mulți parteneri, testează-te frecvent – Se recomandă testarea anuală pentru femeile de sub 25 de ani care sunt active sexual, deoarece acestea sunt mai predispuse la această boală. Asta include femeile care își schimbă partenerii sexuali des sau care au parte de activități erotice cu mai mulți parteneri.

Când este recomandată testarea pentru gonoree?

Femeile ar trebui să se testeze în cazul în care:

  • Au simptome precum durere ori senzație de arsură în timp ce urinează, sau observă o scurgere vaginală ciudată
  • Suferă de o altă boală cu transmitere sexuală, precum Chlamydia
  • Partenerii lor au fost diagnosticați cu gonoree sau au simptome specifice infecției

Bărbaților li se recomandă să se testeze pentru gonoree atunci când:

  • Se confruntă cu durere sau senzație de arsură în timp ce urinează
  • Observă o scurgere sau resimt o durere la nivelul penisului
  • Se confruntă cu o senzație de mâncărime, sângerare ori scurgere la nivelul rectului după un contact sexual anal
  • Suferă de o altă boală cu transmitere sexuală, precum Chlamydia
  • Partenerele lor au fost diagnosticate cu gonoree sau au simptome specifice infecției

Cum te poți testa de gonoree

Există mai multe metode prin care un medic poate testa această boală. Una din cele mai comune este luarea unei probe fluide din zone în care există simptome (penis, vagin, rect sau gât).

Cele mai noi produse din Sex Shop

Dacă medicul tău suspectează o infecție a articulației sau a sângelui, aceștia pot lua o probă de sânge.

Următorul pas este să pună proba la microscop să vadă cum reacționează celulele în diferite situații. Această metodă este rapidă și ușoară dar nu foarte sigură.

O altă metodă de testare implică luarea unei probe și punerea acesteia pe un vas special să vadă cum evoluează colonia de bacterii. Rezultatele pot apărea între 24 de ore și 3 zile.

Gonoreea – Complicații

Gonoreea netratată poate duce la complicații serioase, cum ar fi:

  • Infertilitate la femei. Gonoreea se poate răspândi în uter și tuburile falopiene, cauzând boala inflamatorie pelvină. Aceasta este o urgență medicală ce necesită atenția imediată a unui medic
  • Infertilitatea la bărbați – Gonoreea poate cauza epididimita la bărbați. Dacă aceasta este netratată, poate duce la infertilitate.
  • Infecția care se transmite de la articulații în alte zone – Bacteria care cauzează gonoree se poate transmite prin fluxul de sânge și poate infecta și alte zone ale organismului, inclusiv articulațiile. Febra, eczema, durerile articulare, rănile la nivelul pielii și umflături, toate acestea pot fi rezultatul complicațiilor în urma gonoreei.
  • Crește riscul de HIV – Gonoreea te face mai predispus la infectarea cu HIV. Persoanele ce suferă de ambele boli le pot transmite pe amândouă partenerilor
  • Complicații la bebeluși – Bebelușii care au contactat gonoreea de la mama lor în timpul nașterii pot deveni orbi sau sau pot apărea inflamații la nivelul scalpului și alte forme de infecție

complicatii-gonoree

Cum se tratează gonoreea?

Din fericire, în zilele noastre există multe forme de tratament ce pot ajuta la tratarea gonoreei. Majoritatea antibioticelor moderne por fi folosite pentru a trata această afecțiune.

Gonoreea este în general tratată printr-o injecție cu antibiotic , adesea din ceftriaxonă, în fese și o doză de azitromicină, administrată oral. Odată ce ai administrat antibioticele, poți observa ameliorarea simptomelor în câteva zile. Cercetătorii caută un vaccin care poate ajuta la prevenirea transmisiei cu gonoree.

Masturbatoare de Top, la Super Prețuri- Ultimele modele

Întrebări frecvente

Care este asemănarea între gonoree și chlamydia?

Ambele sunt bacterii ce pot cauza boli cu transmitere sexuală. Factorii de risc sunt aceeași și simptomele adesea pot fi asemănătoare. Complicațile chlamydiei sunt de asemenea foarte similare cu cele ale gonoreei, cu excepția faptuli ca chlamydia este mai puțin probabil sa afecteze alte zone înafară de tractul reproductiv. De asemenea, diagnosticul și tratamentul este de asemenea foarte asemănător deoarece ambele se tratează cu antibiotice.

Dacă crezi că suferi de o boala cu transmitere sexuală, vorbește cu medicul tău – acesta este cel mai în măsură să îți spună de ce boală suferi și ce tratament trebuie să urmezi.

Dacă vrei să afli mai multe despre gonoree, uite un video în care vorbește dr Mona Zvanca despre cum se manifestă

Sursă

  • Healthline – Gonorrhea, Dale Kiefer, 2020
  • Mayo Clinic – Gonorrhea
Avem reduceri in fiecare saptamana în sex shop. Vezi catalogul nostru de produse pentru adulti si → acceseaza pagina de reduceri ❤ și bucură-te de o gamă uriașă de jucării erotice la preturi speciale.

One thought on “Gonoreea – Simptome, Complicații, Tratament

  1. Pingback: Mycoplasma Hominis și Ureaplasma Urealyticum - Cât Sunt De Periculoase?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul nostru:

* indicates required

Informații și noutăți. Ne străduim să fie 100% utile și cu aplicabilitate directă.

Te poți dezabona oricând. Ne asigurăm că iți trimitem doar informații prețioase.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.