Hepatita B – Simptome, Cauze. Tratament. Cum o Putem Preveni?

hepatita-B

Hepatita B este una dintre cele mai frecvente boli cu care se confruntă populația lumii. Nu există tratament pentru această afecțiune a ficatului, însă poate fi ținută sub control prin administrarea de medicamente și adoptarea unui stil de viață sănătos.

Citește în continuare pentru a afla care sunt cauzele și simptomele hepatitei B, cum se transmite și cum poate fi prevenită apariția ei.

Ce este hepatita B?

Hepatita B este o infecție virală a ficatului. Uneori, sistemul imunitar poate lupta cu virusul ce produce hepatita B, însă alteori boala poate se poate agrava, devenind cronică. Când devine cronică, hepatita B poate duce la apariția unor complicații grave.

Produse de Top de Sex Shop

Hepatita B poate fi ușoară, caz în care se vindecă destul de repede, sau severă, afectând bolnavul toată viața.

Tipuri de hepatita B:

  • Hepatita B acută – durează cel mult 6 luni, deoarece sistemul imunitar luptă cu virusul. Acesta este eliminat complet, iar organismul se reface. Majoritatea tipurilor de hepatită B depistate la persoanele adulte sunt infecții acute. Cu toate acestea, în unele situații infecția poate deveni cronică dacă nu este ținută sub control.
  • Hepatită B cronică – durează mai mult de jumătate de an, iar uneori bolnavul nu se vindecă niciodată. Acest tip de hepatită B apare atunci când sistemul imunitar nu reușește să lupte cu infecția. Dacă nu este tratată, hepatita B cronică poate duce la complicații grave, cum ar fi ciroza sau cancerul hepatic.

Dacă infecția apare la nou-născuți sau la copiii cu vârsta sub 5 ani, crește riscul de a dezvolta hepatită B cronică.

Majoritatea persoanelor nu știu că suferă de hepatită și află asta doar după ce își fac analizele de rutină. În unele cazuri, simptomele hepatite B trec neobservate până când apar complicații.

Cauzele hepatitei B – Cum se transmite boala?

hepatita-b-prin-sex-neprotejat

Hepatita B este o boală contagioasă cauzată de virusul hepatic B (HBV). Acest virus se transmite de la o persoană infectată la una sănătoasă prin sânge, spermă ori diferite lichide corporale. Trebuie menționat faptul că hepatita B nu se poate transmite prin tuse ori strănut.

Virusul hepatic B are o perioadă medie de incubație de 70 de zile, însă există și situații în care perioada de incubație a virusului este de 40 sau 180 de zile. Virusul poate supraviețui în exteriorul organismului chiar și 7 zile, iar în tot acest timp poate pătrunde în corpul unei persoane sănătoase, infectând-o. Virusul poate fi observat la 30 sau 60 de zile după infectare.

Virusul HBV se poate transmite prin:

  • Raport sexual neprotejat cu un partener infectat
  • Folosirea unor seringi și ace contaminate
  • Ustensile contaminate folosite în timpul intervențiilor stomatologice sau medicale

De asemenea, acest virus se poate transmite și de la mamă la făt, însă bebelușul poate fi vaccinat împotriva infecției cu virusul hepatic B.

Hepatita B – simptome

Simptomele acestei boli diferă ca intensitate. Persoana infectată nu se va confrunta cu simptomele bolii în perioada de incubație a virusului. De obicei, simptomele apar după 1-4 luni de la infectare. În unele cazuri, manifestările bolii pot apărea mai devreme,după doar 2 săptămâni de la infectare. Majoritatea copiilor care suferă de hepatita B nu au niciun simptom.

O persoană cu hepatita B se poate confrutna cu următoarele simptome:

  • Febră
  • Durere abdominală
  • Dureri articulare
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Senzație de oboseală
  • Urină de culoare închisă
  • Greață
  • Icter (pielea și partea albă a ochilor se îngălbenesc)

Modele de dildo-uri de lux - Super Oferte

Mulți nu știu că sunt infectați, deoarece simptomele apar mai târziu. Unii află că sunt infectați doar după ce își facă analizele de rutină.

Persoane predispuse la contractarea virusului hepatic B

În următoarele situații, riscul de contractare a virusului hepatic B este mai crescut:

  • Persoane care își injectează droguri în venă folosind seringi și ace utilizate de un individ infectat
  • Persoane care nu s-au vaccinat împotriva hepatitei B, dar locuiesc în aceeași casă cu un individ infectat
  • Cei care întrețin raporturi sexuale cu mai mulți parteneri
  • Personalul medical care intră în contact cu sângele bolnavilor
  • Persoane care călătoresc în Africa, Asia sau Europa de Sud, unde rata de infectare cu hepatita B este ridicată
Complicații care pot apărea din cauza hepatitei B

Dacă hepatita B nu este ținută sub control, pot apărea complicații grave. Ciroza, insuficiența hepatică și cancerul hepatic sunt cele mai grave complicații ale hepatitei B. Cei care au hepatită B cronică se pot confrunta și cu afecțiuni ale rinichilor sau cu inflamații ale vaselor sangvine.

Diagnosticarea hepatitei B

examinare-hepatita-b

Detectarea virusului HBV este posibilă prin efectuarea analizelor de sânge pentru hepatită. Aceste analize pot arăta și dacă pacientul suferă de o infecție acută ori cronică. Prezența hepatitei B este indicată de antigenele HBsAg și HBeAg. Dacă antigenul HBeAg este prezent pentru o perioadă mai lungă de 6 luni, înseamnă că hepatita B este de tip cronic.

Analizele de sânge pot arăta și dacă sunt prezenți anticorpi care luptă împotriva infecției. Markerul care indică prezența acestor anticorpi este Ac anti-HBs.

De asemenea, pacientul ar putea face și alte investigații suplimentare, precum o ecografie a ficatului pentru a afla cât de afectat este acest organ. Dacă este necesar, medicul îi poate recomanda să facă și o biopsie.

Cum se tratează hepatita B?

Am menționat deja în rândurile de mai sus că nu există tratament pentru hepatita B. Însă, boala poate fi ținută sub control și astfel complicațiile pot fi prevenite. Cu toate acestea, hepatita B acută se poate vindeca de la sine, fără a fi nevoie de un anumit tratament.

Este posibil ca medicul să-i recomande pacientului să se odihnească suficient, să adopte un regim alimentar echilibrat și să consume cât mai multe lichide.

În cazul persoanelor care suferă de hepatita B cronică, acestea trebuie să urmeze un tratament pentru tot restul vieții. Cele mai folosite tratamente pentru hepatita B cronică includ medicamentele antivirale și injecțiile cu interferon. Aceste tratamente scad riscul de dezvoltare a cancerului hepatic.

Dacă o persoană suferă de hepatită în stadiu avansat și are ficatul deteriorat, ar putea avea nevoie de un transplant de ficat pentru înlocuirea țesutului afectat.

Recomandări pentru persoanele care suferă de hepatita B

Cei care au primit diagnosticul de hepatită B cronică sunt nevoiți să-și schimbe stilul de viață, pentru a-și ajuta ficatul să funcționeze mai bine și a ține boala sub control. Un regim alimentar echilibrat și un stil de viață sănătos previn apariția complicațiilor.

Cele mai noi modele de masturbatoare

Din alimentația celor care suferă de hepatita B nu trebuie să lipsească:

  • Fructele și legumele
  • Peștele
  • Grăsimile sănătoase (ulei de măsline, avocado)
  • Cereale integrale (orez brun, quinoa, ovăz)
  • Carbohidrați (pâine, paste)

De asemenea, se recomandă evitarea alimentelor care conțin grăsimi nesănătoase (prăjeli, produse procesate) și limitarea consumului de proteine. Alimentele picante, carnea roșie, zahărul, sarea și alcoolul ar trebui eliminate din dieta persoanelor care suferă de hepatita B.

În plus, acestora li se recomandă administrarea de suplimente pentru întărirea sistemului imunitar, cum sunt cele cu silimarină. Aceste suplimente favorizează regenerarea celulelor hepatice. Trebuie menționat faptul că toate suplimentele alimentare se administrează doar dacă sunt recomandate de către medic.

Pacienții diagnosticați cu hepatita B trebuie să folosească prezervativul în timpul contactului sexual. De asemenea, trebuie să evite folosirea în comun a produselor de igienă personală pentru că îi poate infecta și pe ceilalți.

Cum poate fi prevenită hepatita B?

vaccin-hepatita-b

Cea mai sigură metode pentru prevenirea hepatitei B este vaccinarea. Vaccinul se administrează în trei doze. Copiilor li se face primul vaccin la naștere, iar următoarele li se administrează ulterior.

Anticorpii din vaccin ajută organismul să lupte împotriva virusului HBV pentru o perioadă de aproximativ 20 de ani. Această doză i-ar putea proteja pe unii întreaga viață.

Vaccinul împotriva hepatitei B este recomandat în special copiilor, deoarece aceștia au un risc mai ridicat de a fi infectați. Cu toate acestea, orice persoană, indiferent de vârsta pe care o are, se poate vaccina împotriva hepatitei B.

De asemenea, infecția cu virusul HBV poate fi prevenită prin folosirea prezervativului în timpul contactului sexual și respectarea regulilor de igienă.

Avem reduceri in fiecare saptamana în sex shop. Vezi catalogul nostru de produse pentru adulti si → acceseaza pagina de reduceri ❤ și bucură-te de o gamă uriașă de jucării erotice la preturi speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul nostru:

* indicates required

Informații și noutăți. Ne străduim să fie 100% utile și cu aplicabilitate directă.

Te poți dezabona oricând. Ne asigurăm că iți trimitem doar informații prețioase.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.