Herpesul genital – Cauze, Simptome și Complicații

herpesul-genital

Herpesul genital este o boală cu transmitere sexuală (BTS) de care suferă foarte multe persoane. Majoritatea celor infectați nu știu că au herpes genital pentru că simptomele bolii fie nu apar, fie sunt prea ușoare.

Se estimează că 417 milioane de oameni din întreaga lume (11% din populație) care au între 14 și 49 de ani sunt infectate cu virusul ce produce herpesul genital. Odată ce virusul a fost contractat, nu mai iese din corp.

Cum se transmite herpesul genital? De ce apare?

Această boală se transmite cel mai frecvent prin raportul sexual (vaginal, oral ori anal) cu un partener infectat. Însă, herpesul genital se poate transmite și prin:

  • Salivă sau prin atingerea pielii din cavitătea bucală a unui pacient infectat
  • Contact cu leziune herpetică
  • Sânge infectat
  • Folosirea în comun a acelor și seringilor
  • Contactul cu secrețiile din zona genitală a unui pacient infectat

Trebuie menționat faptul că infecția nu se transmite prin folosirea în comun cu o persoană infectată a lenjeriilor de pat, piscinelor sau prosoapelor. Riscul de a te infecta în urma atingerii diferitelor obiecte sau suprafețe este foarte redus, deoarece virusul nu poate supraviețui prea mult în mediul extern.

Catalogul de Produse Noi, La Ofertă, din Sex Shop

Herpesul genital se poate transmite și de la mamă la copil în timpul nașterii. Femeia gravidă trebuie să-și facă toate analizele necesare în sarcină pentru a primi tratament în cazul în care suferă de herpes genital.

În general, herpesul genital este cauzat de transmiterea infecției cu virusul herpes simplex II (HSV II) prin raport sexual. Virus herpes simplex II aparține familiei de virusuri herpesviridae. Herpesul genital se poate transmite, în cazuri foarte rare, și pe cale orală, iar atunci este cauzat de infecția cu virusul herpes simplex I (HSV I). Acest virus poate provoca infecții orale și oculare.

Virusul herpes simplex (HSV I ori HSV II) intră în corp prin membranele mucoase ale vaginului, anusului, gurii și uterului, dar poate pătrunde și prin leziunile de mici dimensiuni prezente pe piele.

Femeile sunt mai predispuse la herpesul genital, deoarece virusul se transmite mult mai ușor de la bărbați la femei. Un pacient infectat poate transmite herpesul genital chiar dacă nu prezintă simptome.

Herpes genital – simptome

simptome-herpes-genital

Virusul responsabil de apariția herpesului genital are o perioadă de incubație de 2-12 zile, ceea ce înseamnă că persoana infectată se poate confrunta cu simptomele bolii în primele două săptămâni de la infectare.De asemenea, este posibil ca boala să fie asimptomatică, iar bolnavul să nu știe că a fost infectat. De cele mai multe ori, simptomele bolii nu apar deloc sau sunt foarte ușoare și trec neobservate.

În general, simptomele apar în două episoade, dar acest lucru nu se întâmplă în cazul tuturor bolnavilor. Unii pacienți se confruntă cu simptome ce apar periodic, în timp ce la alții trec printr-un singur episod simptomatic, dar mai sever.

Printre simptomele herpesului genital se numără:

  • Bubițe mici de culoare roșie umplute cu lichid incolor ce apar în zona organelor genitale ori la nivelul rectului – dacă se sparg provoacă leziuni dureroase
  • Senzație de mâncărime în zona genitală
  • Secreții genitale anormale, cu un miros puternic
  • Piele roșie în zona genitală

Persoanele de sex feminin cu herpes genital se pot confrunta și cu senzație de arsură la urinare. De asemenea, este posibil să aibă sângerări între menstruații. În cazul femeilor, bubițele roșii pot apărea la nivelul vaginului, în zona genitală externă, pe colul uterin, anus ori fese.

Femeile care suferă de herpes genital se pot confrunta cu simptome similare infecțiilor vaginale, de aceea este recomandat să meargă la medic pentru a primi un diagnostic corect. La bărbați, leziunile pot apărea la nivelul penisului, anusului, coapselor, scrotului și pe uretră.

Când apare primul episod de simptome, pacientul poate simți o senzație de oboseală, dureri musculare, dureri de cap, dar de asemenea, poate avea și febră. Virusul care cauzează herpesul genital rămâne în organism toată viață și se reactivează periodic.

Există anumiți factori care duc la reapariția episoadelor simptomatice:

  • Sistem imunitar slăbit
  • Stare de oboseală
  • Contact sexual
  • Stres
  • Intervenție chirurgicală

Ce complicații pot apărea în urma herpesului genital?

cum-se-manifesta-herpesul-genital

Dacă pacientul nu urmează un tratament și nu își ia măsuri de precauție, se poate confrunta cu complicațiile bolii. Iată care sunt acestea:

Infectare cu alte boli care se transmit pe cale sexuală

Herpesul genital crește riscul de transmitere a altor BTS. Un pacient care suferă de herpes genital și nu se tratează poate ajunge să fie infectat cu HIV, un virus periculos care duce la apariția bolii SIDA. Herpesul genital cauzează leziuni în locul în care ajunge, iar asta înseamnă că favorizează pătrunderea altor virusuri în organism.

Herpes neonatal

Dacă o femeie însărcinată a contractat infecția înainte de a rămâne gravidă, riscul ca bebelușul să sufere de herpes genital este foarte mic. În cazul în care infecția se transmite la copil în timpul nașterii, poate fi fatală pentru cel mic. Dacă viitoarea mămică se confruntă cu simptomele herpesului în timp ce este gravidă, poate urma un tratament prescris de medic pentru a reduce riscurile.

Răspândirea infecției 

Dacă un pacient care suferă de herpes genital are sistemul imunitar slăbit, infecția se poate răspândi în alte zone ale corpului. În cazul în care bolnavul atinge rănile provocate de herpesul genital apoi își pune mâna la ochi, fără a se spăla înainte, infecția se poate răspândi în zona oculară.

Ultimele Modele de Masturbatoare Realistice

Diagnosticarea herpesului genital

Diagnosticul de herpes genital se poate pune în urma controlului medical. Un medic specialist analizează leziunile și simptomele pacientului, apoi îi recomandă să facă analize de sânge pentru a verifica nivelul de anticorpi. Analizele vor arăta dacă pacientul suferă sau nu de herpes genital, însă nu vor depista și sursa infectării.

Tratament pentru herpesul genital

Virusul responsabil de apariția herpesului genital nu poate fi eliminat din organism, însă persoana infectată poate urma un tratament pentru a preveni complicațiile bolii. Unele medicamente pot preveni reapariția episoadelor simptomatice, în timp ce altele pot împiedica transmiterea bolii către partener.

Un pacient infectat poate lua antivirale orale de la apariția primelor simptome ale infecției, pentru a reduce durata și intensitatea acestora. În cazul în care o persoană se confruntă cu simptome puternice, poate lua analgezice.

De asemenea, pacientul trebuie să ia măsuri pentru a-și întări imunitatea. În plus, este important ca acesta să folosească produse specială, fără acțiune puternică, atunci când se spală în zona genitală.

Măsuri de prevenire a herpesului genital

preventia-herpesului-genital

Herpesul genital poate fi prevenit prin câteva măsuri de precauție, precum:

  • Folosirea prezervativului în timpul contactului sexual
  • Număr limitate de parteneri sexuali
  • Respectarea normelor de igienă
  • Evitarea contactului sexual cu parteneri necunoscuți

Totuși, utilizarea prezervativului în timpul raportului sexual cu un partener infectat nu elimină complet riscul de îmbolnăvire pentru că virusul se poate transmite și prin contactul cu pielea din apropierea zonei genitale afectate. Prin folosirea prezervativului, riscul de transmitere a bolii se reduce, dar nu dispare complet.

De asemenea, dacă persoana infectată ia zilnic medicamente antivirale, riscul de a transmite infecția către partener scade.

Herpesul genital afectează viața sexuală?

Nu există tratamente pentru eliminarea virusului ce cauzează herpesul genital, ceea ce înseamnă că persoana infectată trebuie să ia măsuri pentru a se asigura că starea lui de sănătate nu se agravează. De asemenea, trebuie să facă tot posibilul pentru a încerca să nu transmită infecția partenerilor sexuali.

Cei care suferă de herpes genital se pot bucura de o viață sexuală activă, dar mai întâi trebuie să-și informeze partenerii despre starea lor de sănătatea.

Herpesul genital este o boală cu transmitere sexuală întâlnită frecvent, deoarece persoanele infectate fie nu știu de existența virusului fie evită să le spună partenerilor că suferă de această afecțiune.

Daca vrei sa afli mai multe informatii, uite un vide pe Youtube in care vorbeste dr. D. Boda despre herpesul genital

Avem reduceri in fiecare saptamana în sex shop. Vezi catalogul nostru de produse pentru adulti si → acceseaza pagina de reduceri ❤ și bucură-te de o gamă uriașă de jucării erotice la preturi speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul nostru:

* indicates required

Informații și noutăți. Ne străduim să fie 100% utile și cu aplicabilitate directă.

Te poți dezabona oricând. Ne asigurăm că iți trimitem doar informații prețioase.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.