Incontinența Urinară – Cauze și Simptome. Cine se confruntă mai des cu această problemă?

totul despre incontinenta urinara

Incontinența urinară reprezintă pierderea controlului asupra vezicii urinare și este o problemă foarte comună, care poate afecta atât bărbații cât și femeile. Gradul de severitate poate varia de la scurgeri atunci când tușești sau strănuți până la nevoia de a urina atât de puternică încât nu ajungi la timp la toaletă.

Cu toate că apare mai des la persoanele în vârstă aceasta se poate manifesta chiar și la persoanele tinere. Dacă incontinența urinară îți afectează activitățile zilnice, este timpul să consulți un medic. De cele mai multe ori, se poate trata prin schimbări ale stilului de viață cum ar fi adoptarea unei diete echilibrate sau prin medicamente.

Care sunt simptomele?

În timp ce unele persoane experimentează scurgeri în cantități mici de urină, altele ar putea avea scurgeri mult mai mari și mai frecvente.

Simptomele diferă în funcție de tipul acesteia. Iată care sunt principalele tipuri de incontinență urinară:

  • Incontinența urinară de stres – Apar scurgeri atunci când se pune presiune pe vezică prin activități precum tuse, strănut, râs, prin exerciții fizice sau prin ridicarea unor obiecte grele.
  • Incontinența de urgență – Apare brusc nevoia de a merge la baie, urmată de pierderi involuntare de urină. De asemenea, vei simți nevoia de a merge mai des la toaletă, chiar și pe timpul nopții. Incontinența urinară de urgență poate fi cauzată de factori minori, cum ar fi o infecție sau de factori mai severi cum ar fi probleme neurologice sau diabet.
  • Incontinența de preaplin – Poți experimenta nevoia constantă de a merge la baie și apare senzația că vezica nu este complet golită. Cu toate că urinarea este frecventă, aceasta este în cantități foarte mici.
  • Incontinența funcțională – Factori fizici sau mentali pot să te oprească din a ajunge la toaletă la timp. De exemplu, dacă suferi de artrită, este posibil să nu reușești să te deschei la pantaloni suficient de repede.
  • Incontinența urinară mixtă – Se manifestă printr-o combinație de simptome a mai multor tipuri de incontinență urinară – cel mai adesea incontinența de stres și cea de urgență.

Cauze

cauze incontinenta urinara

Pot fi multe motive care duc la apariția incontinenței urinare, de la probleme medicale până la factori psihologici. Printr-un consult, medicul poate determina care este motivul și tipul de incontinență urinară cu care te confrunți.

Incontinența urinară temporară

Anumite băuturi, alimente și medicamente pot avea efect diuretic, stimulând vezica și crescând cantitatea de urină. Principalele produse pot cauza incontinența urinară temporară sunt:

  • Alcoolul
  • Cofeina
  • Băuturile carbogazoase (inclusiv apa minerală)
  • Îndulcitorii artificiali
  • Ciocolata
  • Ardeiul iute
  • Alimentele iuți, bogate în zaharuri sau acizi – în special citricele
  • Medicamentele pentru inimă sau pentru tensiune, sedativele sau altele care cauzează relaxarea musculară
  • Doze mari de vitamina C

Un alt motiv ar putea fi o problemă medicală cum ar fi:

  • Infecție a tractului urinar – Infecțiile pot irita vezica urinară, cauzând nevoia urgentă de a urina și uneori ducând chiar la incontinență.
  • Constipația – Rectul este localizat lângă vezică și mulți nervi sunt comuni. Scaunul tare și compact din rect ar putea suprasolicita nervii și pot crește frecvența urinării, uneori ducând chiar la incontinență.

Odată ce aceste probleme sunt tratate, și senzația de incontinență ar trebui să dispară.

O altă problemă medicală ce duce adesea la incontinență urinară este slăbirea mușchilor vaginali. Poate fi cauzată de nașteri naturale, de avort spotan sau nenumărați alți factori. Pentru a trata această problemă este nevoie de un produs pentru exerciții kegel. Bilele Luna Beads Noir sunt alegerea perfectă pentru a trata această problemă.

Incontinența urinară persistentă

incontinența urinară persistentă

Incontinența urinară poate fi de asemenea o condiție persistentă cauzată de anumiți factori fizici cum ar fi:

  • Sarcina – Schimbările hormonale și creșterea greutății fetusului poate duce la apariția incontinenței de stres.
  • Nașterea naturală poate slăbi mușchii din zona vezicii sau mușchii vaginali, ducând la pierderi involuntare de urină. Pentru întărirea mușchilor slăbiți, medicii adesea recomandă bilele vaginale.
  • Vârsta – Înaintarea în vârstă poate de asemenea să scadă capacitatea vezicii de a stoca urină. De asemenea, odată cu înaintarea în vârstă se pierde din ce în ce mai mult controlul asupra mușchilor vezicii, ducând la contracții mai frecvente și la scurgeri de urină.
  • Menopauza – După menopauză, femeile produc mai puțin estrogen, un hormon care menține vezica și uretra sănătoasă. Deteriorarea acestor țesuturi poate cauza sau intensifica incontinența urinară.
  • Prostata mărită – În special la bărbații în vârstă, incontinența este un simptom cauzat de mărirea prostatei, o problemă medicală cunoscută sub numele de hiperplazie benignă de prostată.
  • Cancerul de prostată – La bărbați, incontinența de stres sau de urgență poate fi cauzată de cancerul la prostată. Acesta este un simptom destul de frecvent, motiv pentru care în cazul în care apare, se recomandă ca bărbații să facă un consult medical pentru prostată.
  • Obstrucția – În cazul în care apare o tumoră pe tractul urinar, aceasta poate afecta fluxul urinei, ducând la apariția incontinenței de preaplin.
  • Probleme neurologice – Scleroza multiplă, boala Parkinson, atacul vascular cerebral sau tumora pe creier, toate acestea pot duce afecta semnalul dintre creier și vezică, cauzând incontinența urinară.

Când ar trebui să mergi la medic?

cand sa mergi la medic

Foarte multe persoane evită să consulte un medic în legătură cu această problemă, fiind o discuție inconfortabilă. Dacă această problemă ne afectează calitatea vieții, este important să discută. Iată când este indicat să discuți cu medicul despre această problemă:

  • Dacă incontinența urinară îți afectează activitățile sociale
  • Dacă îți afectează negativ calitatea vieții
  • Dacă simptomele sunt cauzate de o problemă medicală mai gravă

Cine este mai predispus să se confrunte cu astfel de probleme?

Factorii principali de risc care duc la apariția incontinenței urinare sunt:

  • Sexul – Femeile sunt mai predispuse să se confrunte cu incontinență urinară cauzată de stres. De la sarcină până la naștere naturală și menopauză, anatomia unei femei o face pur și simplu mai predispusă la această problemă. Asta nu înseamnă că bărbații nu se pot confrunta. Datorită prostatei, bărbații sunt mai predispuși să se confrunte cu incontinență de preaplin.
  • Vârsta – După cum spuneam, incontinența urinară poate apărea atât la tineri cât și la bătrâni. Cu toate acestea, este mai probabil să apară la persoanele înaintate în vârstă.
  • Greutatea – Persoanele supraponderale sunt mai predispuse la această problemă deoarece țesutul adipos poate pune presiune pe vezică, ducând la scurgeri atunci când tușești sau strănuți.
  • Fumatul – Tutunul poate crește riscul de incontinență urinară
  • Factori geneticii – Dacă un membru de familie apropiat se confruntă cu incontinență urinară, există șanse mai mari să te confrunți și tu.
  • Femeile însărcinate sau proaspetele mămici – Având în vedere că fetusul tot crește, greutatea acestuia pune din ce în mai multă presiune pe vezică, ceea ce poate duce la scurgeri. Totodată, după o naștere naturală, mușchii vaginali vor fi mai slăbiți datorită efortului depus. În aceste situații se recomandă bilele vaginale cu vibrații, deoarece acestea îți oferă posibilitatea să faci exerciții kegel fără să fie nevoie să de deplasezi (cum este cazul cu cele clasice).
  • Anumite boli – Boli neurologice sau diabetul pot crește riscul de incontinență urinară.

Complicații cauzate de incontinența urinară

Incapacitatea de amenține urina în vezică poate duce la disconfort, izolare socială și la situații jenante. Uneori însă pot apărea și complicații din punct de vedere medical, cum ar fi:

  • Probleme la nivelul pielii – O persoană care se confruntă cu incontinență urinară este mai predispusă la iritații în zona intimă și chiar la infecțiile fungice.
  • Infecții ale tractului urinar – Incontinența urinară netratată poate crește, pe termen lung, riscul de infecții.
  • Prolapsul uterin – De cele mai multe ori, incontinența urinară este cauzată de mușchii pelvieni slăbiți. Se știe că această problemă poate duce totodată și la prolapsul uterin, o problemă medicală care este caracterizată de coborârea uretrei sau a vezicii înspre intrarea vaginală.
  • Depresia – Cu toate că nu este o problemă fizică, situațiile stânjenitoare și izolarea socială poate duce uneori la depresie. Dacă simți că această problemă îți afectează foarte mult viața, este timpul să consulți un medic pentru tratament.

Tratament pentru incontinența urinară

Tratamentul pentru această problemă depinde de mai mulți factori, cum ar fi de tipul incontinenței, vârsta pacientului, starea de sănătate etc. În continuare îți voi prezenta principalele metode prin care se poate trata această afecțiune.

Exercițiile cu bilele kegel

Exercițiile pelviene, cunoscute și sub numele de exerciții kegel pot întări mușchii pelvieni – astfel, vei obține mai mult control asupra acestora și poți scăpa de situațiile stânjenitoare. Acestea sunt efectuate cu ajutorul unor bile kegel care pot fi concepute din diferite materiale. Unele din cele mai populare sunt bilele Luna Beads II la 88 de lei deoarece au un preț bun și sunt foarte eficiente.

Luna Beads II – Bile Ben Wa – excelente pentru exercițiile kegel

Antrenamentul vezicii

Medicii pot recomanda de asemenea anumite exerciții pentru a antrena vezica, scăzând frecvența și cantitatea scurgerilor urinare.

  • Exerciții de întârziere – Scopul acestora este de a întârzia cât mai mult posibil scurgerile urinare. În timpul acestor exerciții, poți învăța cum să întârzii nevoia de a merge la baie.
  • Golirea frecventă – Această tehnică reprezintă golirea frecventă a vezicii urinare
  • Mersul la baie după program – Această tehnică implică mersul la baie la ore exacte, de exemplu, odată la 2 ore.

Antrenarea vezicii poate ajuta pacienții să redobândească control asupra acesteia.

Dispozitive medicale

De la inserturi uretrale până la inele din cauciuc, sunt multe dispozitive care au rolul de a susține musculatura vaginală și de a preveni scurgerile pe viitor.

Medicamente

medicament pentru incontinenta urinara

Există de asemenea medicamente caer pot fi folosite în combinație cu alte exerciții sau tehnici. În general, se recomandă creme aplicate local cu estrogen sau diferite produse care întăresc țesutul din zona intimă.

Intervențiile chirurgicale

Intervențiile chirurgicale sunt o opțiune în cazul în care alte forme de terapie nu funcționează. Persoanele care doresc să conceapă un copil ar trebui să precizeze acest lucru medicului pentru a alege tipul de intervenție chirurgicală potrivit.

Montarea unei plase de susținere este o intervenție adesea utilizată. Aceasta este făcută dintr-un material sintetic și are rolul de a menține uretra închisă. Este recomandată mai ales în cazul incontinenței de stres, deoarece ajută în special la prevenirea scurgerilor în timpul tusei sau a strănutului.

Montarea unui sfincter urinar artificial care seamănă cu un inel este de asemenea o posibilitatea. Acesta are rolul de a controla scurgerile urinare.

În cazul femeilor care se confruntă cu prolaps, se recomandă intervenția chirurgicală care să trateze această afecțiune. Operația poate include o combinație de tehnici.

Cum prevenim incontinența urinară

Pentru a nu fi nevoie de tratament, există anumite tehnici prin care putem preveni apariția incontinenței urinare, cu toate că acestea nu funcționează tot timpul.

Pentru a scădea riscul de apariție a aceste afecțiuni, se recomandă:

  • Să ai o greutate optimă – O dietă echilibrată și exercițiile fizie sunt necesare pentru a te menține la o greutate sănătoasă
  • Să faci exerciții kegel pentru incontinența urinară – Aceste exerciții te pot ajuta să menții mușchii pelvieni rezistenți, preveni incontinența urinară.
  • Să eviți produsele ce irită vezica cum ar fi cofeina, alcoolul sau alimentele acide
  • Să mănânci mai multe fibre care pot preveni constipația, un factor principal ce cauzează incontinența urinară.
  • Să renunți la fumat – Poate fi greu, dar s-a dovedit că fumatul este un factor ce poate cauza incontinența urinară

Dacă vă confruntați cu o asemenea problemă, este important să cereți ajutor. Nu trebuie să vă rușinați și este bine să apelați cu încredere la un medic pentru a primi tratamentul corect.

Pentru a evita complicațiile, se recomandă consultarea unui medic imediat ce ați observat că vă confruntați cu scurgeri urinare. Astfel, veți putea să vă plimbați din nou liniștiți sau să mergeți cu mașina sau cu mijlocul de transport fără să aveți această grijă.

Dacă vrei să afli mai multe despre incontinența urinară, uite aici un video interesant:

Surse:

  • Medical News Today – Urinary incontinence: What you need to know
  • Medline Plus – Urinary Incontinence
  • Medlife – Incontinenta urinara. Cum se trateaza?
  • Medicine Net – Urinary Incontinence in Women
Avem reduceri in fiecare saptamana în sex shop. Vezi catalogul nostru de produse pentru adulti si → acceseaza pagina de reduceri ❤ și bucură-te de o gamă uriașă de jucării erotice la preturi speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul nostru:

* indicates required

Informații și noutăți. Ne străduim să fie 100% utile și cu aplicabilitate directă.

Te poți dezabona oricând. Ne asigurăm că iți trimitem doar informații prețioase.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.