Poppers – Ce Sunt Sex Poppers-urile?

Poppers-sex-pareri

Poppers-urile sunt niste sticlute ce contin o clasa de chimicale numite nitriti de achil, ce se afla în formă lichida. Acestor sticle li s-a dat numele de „poppers” de la sunetul pe care il fac atunci cand sunt deschise sau zdrobite.

Acesti inhalatori pot fi periculosi și nu ar trebui folositi in preajma unui foc sau ingerati in orice fel. Poppers-urile se spune ca imbunatatesc activitatea sexuala prin oferirea partenerilor o senzatie de euforie pentru o perioada scurta de timp, alaturi de alte raspunsuri fiziologice.

Au aparut in 1960, fiind foarte populare in acea perioada pe ringurile de dans din discoteci, mai ales in cazul persoanelor gay sau bisexuale. In zilele noastre, poppers-urile sunt vandute in magazinele sex shop  sau in magazinele de filme sau chiar și pe post de „odorizante de camera”.

Cat sunt de sigure de folosit aceste poppers?

Popularitatea acestor inhalatori pentru stimularea sexuala a atras atentia cercetatorilor iar acestia au inceput sa faca diferite studii ale efectelor acestor produse asupra corpului.

Studiile au aratat ca poppers-urile afecteaza corpul in mai multe feluri. In continuare vom vorbi despre descoperirile cercetatorilor legat de aceste produse, atat de populare in anii ’60.

Efectele asupra corpului

In corp, inhalatorii cu nitriti sunt rapid metabolizati. Acest efect are loc aproape imediat dar nu dureaza foarte mult, de obicei intre 2-5 minute. Chimicala numita nitrit de amil actioneaza ca nu vasodilatator, așadar creste bataile inimii și largeste venele și arterele din corp, crescand fluxul de sange mai ales din zona fetei sau a capului. Acest efect oferă o senzatie similar cu drogurile atunci cand esti „high” care poate fi caracterizata prin senzații de caldura, inrosiri ale fetei și senzații de pulsatie in corp.

Alte efecte secundare mai severe includ durerile de cap, de voma sau chiar lesinul. Datorita efectului primar pe post de vasodilatator, persoanele care au probleme cu tensiunea arteriala nu ar trebui să folosească poppers.

Inhalatorii imbunatatesc performanțele sexuale prin cresterea fluxului de sange și relaxarea musculara, inclusiv sfincterul, imbunatatind calitatea sexului anal. Popularitatea acestor produse in randul barbatilor homosexuali poate fi atribuita acestui efect.

Indivizii care folosesc poppers sustin ca au experimentat orgasme mai intense și mai lungi. Se spun eca nitritii ajuta de asemenea la imbunatatirea libidoului. Acest lucru poate fi o problema pentru practicile sexuale sigure.

Alte rezultate au observat ca aceste produse i-au ajutat sa reziste mai mult, ajutand astfel la tratarea ejacularii precoce, insa altii sustin ca au observat efecte opuse acestora. Totodata, unele persoane sustin ca le-a fost mai greu să obțină o erectie.

Indiferent ca decizi sa folosesti sau nu poppers in scop sexual, este important sa nu uiti niciodată de prezervativ și de utilizarea suficienta a lubifiantilor, mai ales in timpul sexului anal.

Cu toate ca poppers-ruile pot ajuta la imbunatatirea performantelor sexuale in unele cazuri, acestea nu scad riscul de a contracta boli cu transmitere sexuala și a altor efecte negative ale sexului neprotejat și lipsit de lubrifiere.

Practicile unui sex sigur, responsabil și placut trebuie puse in aplicare chiar și atunci cand se folosesc poppers-uri.

Riscurile poppers-urilor

Utilizarea excesiva a poppers-urilor poate fi periculoasa. Nivelul ridicat de toxicitate a nitritilor inhalatori poate duce la iritarea pielii, cauzand o crusta galbena in jurul nasului, a buzelor sau in zona genitala.

Alte persoane sustin ca au avut dureri de cap, ameteli, greata, voma sau chiar au lesinat in urma utilizarii poppers-urilor. Intr-un studiu făcut pe nitriti asupra soarecilor, s-a descoperit ca acestia reactioneaza cu chimicalele din organism și ca, in cazul soarecilor, produce noi compusi care pot favoriza aparitia tumorilor.

Acest luru nu inseamna, totusi, ca nitritii cauzeaza cancer. Cu toate astea, supra expunerea poate avea efecte negative asupra corpului.

Inca din anii 1980, epidemia cu SIDA a dus la cercetarea a nitritilor inhalatori, mai exact daca acestea cresc sansele de raspandire a virusului HIV.

Studiile au descoperit ca, cu toate ca inhalatorii nu cauzeaza transmisia virusului, acestia pot creste riscul de raspandire al acestuia.

Un studiu din 2007 a descoperit ca barbații care folosesc poppers în mod obisnuit au o probabilitate de 17 ori mai mare sa faca sex cu parteneri pe care nu ii cunosc și au de 7 mai multe sanse sa faca sex anal neprotejat, crescand radical sansele de contactare a bolilor cu transmitere sexuala.

Un alt studiu din 2005 făcut pe 3200 de barbati homosexuali din 6 orase din SUA a descoperit ca exista o asociere puternică intre utilizarea nitritilor și infectia cu HIV.

Avand in vedere ca poppers relaxeaza mușchii anali, acest duce la aparitia unor rani mici in zona anusului care cresc sansele de infectare cu HIV.

In cazul in care o persoana abuzeaza de nitritii inhalatori, practica sex neprotejat și are sex neprotejat cu parteneri multipli, au un risc mai mare de a contacta boli venerice.

Persoanele care folosesc poppers au de asemenea un stil de viata nepotrivit. Specialistii recomanda schimbarea stilului de viata, utilizarea prezervativelor pe post de metoda contraceptiva și limitarea partenerilor sexuali. Mai mult de atat, exista și medicamente pe care le pot lua persoanele pentru a preveni infectia cu virusul HIV.

Specialistii nu recomanda utilizare poppers-urilor deoarece acestia duc adesea la sex neprotejat, sex anal fără masuri de protectie și in general la sex iresponsabil care poate duce la contactarea bolilor venerice.

De retinut

De la aparitia poppers-urilor din 1960, acestea au capatat o popularitate crescuta, mai ales in randul barbatilor gay sau bisexuali. Folosirea de poppersi poate complica viata sexuala a unei persoane, nu neaparat în mod direct, ci poate duce la o viata sexuala iresponsabila care creste radical sansele de contactare a bolilor venerice.

Speram ca acest articol v-a ajutat sa intelegeti efectul nitritilor asupra corpului, asadar, daca veti dori pe viitor sa ii incercati, veti avea informatiile necesare pentru a lua decizia corecta.

Surse de informatie

  1. Haverkos, & Dougherty. (1988). Health hazards of nitrite inhalants. The American Journal of Medicine,84(3), 479-482.
  2. Buchbinder, S P, et al. “Sexual risk, nitrite inhalant use, and lack of circumcision associated with HIV seroconversion in men who have sex with men in the United States.” Journal of acquired immune deficiency syndromes (1999)., U.S. National Library of Medicine, 1 May 2005.
  3. Romanelli, F., Smith, K. M., Thornton, A. C. and Pomeroy, C. (2004), Poppers: Epidemiology and Clinical Management of Inhaled Nitrite Abuse. Pharmacotherapy: The Journal of Human Pharmacology and Drug Therapy, 24: 69–78 doi:10.1592/phco.24.1.69.34801
  4. Mattheis Kelly, Lampinen Thomas M, Chan Keith, & Hogg Robert S. (2007). Nitrite inhalant use among young gay and bisexual men in Vancouver during a period of increasing HIV incidence. BMC Public Health, 7(1), 35.
  5. Stefanidou, Lefkidou, Lefkidis, Spiliopoulou, & Maravelias. (2010). Death of an HIV-infected homosexual from nitrite inhalants (poppers). The West Indian Medical Journal, 59(4), 450-2.
  6. “Nitrites.” DrugWise, 22 Dec. 2016.
Avem reduceri in fiecare saptamana în sex shop. Vezi catalogul nostru de produse pentru adulti si → acceseaza pagina de reduceri ❤ și bucură-te de o gamă uriașă de jucării erotice la preturi speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul nostru:

* indicates required

Informații și noutăți. Ne străduim să fie 100% utile și cu aplicabilitate directă.

Te poți dezabona oricând. Ne asigurăm că iți trimitem doar informații prețioase.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.