Sarcina Extrauterină – Cauze, Simptome și Complicații

sarcina-extrauterina

Sarcina începe prin fertilizarea unui ovul care se implantează, de regulă, în uter după ce trece prin trompa uterină. Sarcina extrauterină (ectopică) apare în momentul în care ovulul fertilizat este implantat și se dezvoltă în afară uterului, cel mai frecvent în trompa uterină. În acest caz, sarcina ectopică este denumită sarcina tubară.

În unele cazuri, sarcina ectopică poate apărea și în alte părți ale corpului, cum ar fi în ovar, în cavitatea abdominală sau în colul uterin.

Într-o sarcină ectopică, oul fertilizat nu se poate dezvolta corespunzător, iar țesutul care crește continuu poate duce la rupturi ale organelor. Din cauza acestor rupturi pot apărea sângerări.

Cauzele sarcinii extrauterine

De foarte multe ori, cauza exactă a sarcinii ectopice nu poate fi identificată. Sarcina tubară apare, în general, atunci când trompa uterină este deteriorată. De asemenea, sarcina tubară poate fi cauzată și de dezechilibrele hormonale și dezvoltarea anormală a ovulului.

Produse noi din sex shop, la super ofertă

Factori de risc pentru sarcina extrauterină:

  • Sarcină extrauterină în trecut
  • Tratamente de fertilitate – studiile arată că femeile care apelează la fertilizarea în vitro sau la alte tratamente asemănătoare au un risc mai crescut de a avea sarcină ectopică.
  • Inflamație a organelor genitale sau o infecție cu transmitere sexaulă precum gonoreea sau chlamydia
  • Chirurgie tubară
  • Sarcină obținută prin utilizarea unui dispozitiv intrauterin pentru contracepție – apare foarte rar
  • Fumatul poate crește riscul de sarcină ectopică
  • Vârsta maternă cuprinsă între 35 și 45 de ani

Simptome – Cum se manifestă sarcina extrauterină?

simptomele-hemoragiei-intraabdominale

În general, simptomele apar între săptămânile 4 și 12 de sarcină. În unele cazuri, sarcina extrauterină nu prezintă simptome la început. Însă există și femei care se confruntă cu simptomele specifice unei sarcini normale precum lipsa menstruației, sâni dureroși, senzație de greață.

Suspiciunea de sarcină ectopică poate apărea în momentul în care pacienta se prezintă la medicul ginecolog pentru confirmarea sarcinii. Primele simptome specifice sarcinii extrauterine sunt durerea pelviană și sângerările vaginale.

Sângerările vaginale în cazul sarcinii extrauterine sunt ușor diferite de sângerările menstruale. În general, cantitatea este mai redusă, iar sângele are o culoare maro închis.

Durerile pelvine nu sunt intense de obicei. Acestea pot apărea brusc sau treptat.

Simptomele hemoragiei intraabdominale

Uneori, sarcina ectopică poate duce la ruperea trompei uterine, provocând o hemoragie intraabdominală. În acest caz, se apelează la intervenția chirurgicală pentru controlarea hemoragiei.

Când apare o hemoragie intraabdominală, femeia însărcinată se poate confrunta cu simptome precum: durere abdominală puternică, senzație de amețeală, tegumente palide. Imediat ce apar aceste simptome, femeia gravidă trebuie să meargă la medic.

Complicațiile sarcinii extrauterine

complicatii-sarcina-extrauterina

Sarcina extrauterină poate provoca rupturi ale organelor în care s-a implantat și dezvoltat ovulul. Când se produc aceste rupturi, apar sângerări, iar viața mamei este pusă în pericol, dacă nu se încearcă tratarea lor.

Diagnosticarea sarcinii extrauterine

Printr-un examen ginecologic se pot identifica zonele dureroase. Însă, diagnosticul de sarcină extrauterină nu se poate pune în lipsa unui test de sarcină, a unor analize de sânge și a unei ecografii transvaginale.

Printr-o ecografie transvaginală, sarcina poate fi localizată. Ecografia abdominală este utilizată pentru confirmarea sarcinii ori evaluarea sângerărilor interne.

Pacienta trebui să facă și un test de sânge beta-hCG pentru confirmarea sarcinii. În momentul în care există o sarcină, nivelurile hormonului beta hCG cresc. Testul de sânge se poate repeta după 48 de ore pentru a se verifica dacă nivelul hormonului se modifică.

Prin testul de sânge poate fi identificată sarcina extrauterină dacă ecografia nu identifică locul în care este fecundat ovulul. În cazul unei sarcini ectopice, nivelul beta-hCG este, în general, mai mic decât la o sarcină normală.

Ouă vibratoare - Modele de Top, la Super Prețuri

Pacientei i se va recomanda să facă și o hemogramă completă pentru verificarea anemiei.

Laparoscopie diagnostică

Dacă locul sarcinii nu a putut fi identificat, se recomandă efectuarea unei laparoscopii. Această intervenție chirurgicală se face cu anestezie generală și presupune examinarea cavității abdominale, mai ales a uterului și a trompelor uterine.

Dacă în timpul acestei proceduri este identificată o sarcină extrauterină, se pot folosi instrumente chirurgicale de mici dimensiuni pentru îndepărtarea ei.

Tratament pentru sarcina ectopică

tratament-chirurgical-sarcina-ectopica

Din nefericire, în cazul unei sarcini ectopice, embrionul nu poate fi salvat. Tratamentul se recomandă pentru întreruperea sarcinii înainte ca aceasta să avanseze.

Există mai multe tipuri de tratament pentru sarcina ectopică:

  • Medicamentos – dacă sarcina extrauterină este descoperită devreme, iar femeia este echilibrată hemodinamic și nu are sângerări, se recomandă tratamentul cu metotrexat. Acest medicament oprește creșterea celulelor embrionare, dizolvând totodată celulele existente. De asemenea, se recomandă testarea periodică a nivelului seric beta-HCG, deoarece acesta arată dacă tratamentul este eficient. În cazul în care tratamentul nu funcționează, fie se modifică doza, fie se apelează la intervenția chirurgicală. După tratament se recomandă contracepție fiabilă pentru o perioadă de minimum 3-6 luni, pentru că medicamentul metotrexat poate afecta fătul, dacă apare o sarcină în acest timp. În timpul tratamentului cu metotrexat pacienta se poate confrunta cu dureri de burtă, diaree și stare de amețeală.
  • Chirurgical – se apelează la intervenția chirurgicală pentru eliminarea sarcinii și, dacă este necesar, a trompei uterine afectate. Totuși, cel mai eficient tratament pare a fi cel care implică eliminarea trompei uterine. De cele mai multe ori, se face o intervenție chirurgicală laparoscopică. Dacă apare o hemoragie intraabdominală, se efectuează de urgență o intervenție chirurgicală pentru oprirea sângerării și eliminarea sarcinii.

O femeie care pierde o sarcină are nevoie de suport moral, deoarece trece printr-o experiență traumatizantă. Pacientele care trec printr-o astfel de situație sunt sfătuite să ceară ajutorul unui specialist.

Măsuri de prevenire pentru sarcina extrauterină

Riscul unei sarcini extrauterine se poate reduce prin folosirea prezervativului în cazul în care femeia nu dorește să rămână însărcinată și prin renunțarea la fumat. Prin utilizarea prezervativului în timpul contactului sexual se reduce și riscul de transmitere a unei boli cu transmitere sexuală.

Femeile care au avut în trecut o sarcină extrauterină, pot avea pe viitor o sarcină normală. Corpul unei femei are două trompe uterine, iar dacă una este deteriorată și eliminată, cealaltă poate ajuta la obținerea unei sarcini sănătoase. Aproximativ 65% dintre femeile care au avut o sarcină extrauterină, se bucură de o sarcină normală după cel mult 18 luni.

Totuși, o femeie care a avut în trecut o sarcină extrauterină, are un risc ridicat de a avea o altă sarcină la fel, de aceea, este recomandat să se consulte cu medicul ginecolog înainte de a încerca să rămână din nou însărcinată.

Avem reduceri in fiecare saptamana în sex shop. Vezi catalogul nostru de produse pentru adulti si → acceseaza pagina de reduceri ❤ și bucură-te de o gamă uriașă de jucării erotice la preturi speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul nostru:

* indicates required

Informații și noutăți. Ne străduim să fie 100% utile și cu aplicabilitate directă.

Te poți dezabona oricând. Ne asigurăm că iți trimitem doar informații prețioase.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.