Sarutul perfect este ca o conversatie minunata. Gandeste-te la asta. Doua guri apasand împreună, limbile miscandu-se la unison. Simtindu-va unul pe celalalt. Sarutul este ca o conversatie. Este o conversatie despre dorinte, despre pasiune. De asemenea, ar putea fi o conversatie proasta, groaznica.
Imi aduc aminte cand eram mai tanar, aveam 20 de ani și umblam cu multe fete. De la o varsta frageda am invatat ca daca ii imiti fetei stilul de sarutat, va crede ca saruti cel mai bine. Asadar, daca vei tine cont de acest sfat, vei trece peste primul sarut, peste al doilea, peste al treilea și peste al patrulea.
Iata cum sta treaba…
Unii oameni pur și simplu nu sunt compatibil cand vine vorba de sarut. Stilurile lor nu se potrivesc. Conversatia este oprita. Si nu conteaza – daca ii imiti sau nu stilul. Pur și simplu nu te potrivesti cu toata lumea. Asa ca data viitoare cand mergi la o intalnire și esti gata pentru un sarut, nu uita: desi se poate sa fiti compatibil cand vine vorba de discutii, este posibil ca trupurile voastre sa nu fie compatibile cand vine vorba de sarut. Cu multe femei, nu am fost compatibil. Deci, stiti ce am facut? Am intrat mai adanc in subiectul sarutului, atingerii și sentimentului.
Si chiar am făcut multe cercetari…
Si am descoperit o modalitate prin care poți fi cel mai bun barbat cand vine vorba de sarut, in orice situatie. Intreaba-ma despre asta și iti voi arata ce trebuie sa faci. Mai mult de 90% dintre societatile umane se saruta, ceea ce indica, probabil, ca aceasta expresie veche a iubirii este practicata dintr-un motiv intemeiat. Sarutul este bun pentru noi, dar ne influenteaza la un nivel mult mai profund, mai complex decat ne-am putea astepta. Cuvantul „sarut” provine din engleza veche „cyssan”, proto-germanica „‘kussijanan” sau „kuss”, bazat probabil pe sunetul pe care il face sarutul.
Sarutul de-a lungul istoriei
Primele trimiteri la sarut s-au gasit in textele vedice din India Antica care dateaza din anul 1500 i.Hr. și vorbesc despre frecarea nasurilor împreună. Se crede ca cineva a alunecat și a sfarsit prin a-si freca buzele de celalalt, iar toata actiune aceasta s-a transformat intr-un sarut.
Se spune ca atunci cand Alexandru cel Mare a cucerit India, ideea sarutului s-a raspandit in Orientul Mijlociu. Acesta a dus la includerea sa in locuri precum Cantarea cantecelelor din Vechiul Testament: „Sa ma sarute cu sarutarile gurii lui/Pentru ca dragostea este mai buna decat vinul”.
Romanii au creat trei categorii de saruturi: Osculum – un sarut pe obraz, Basium – un sarut pe buze și Savolium – un sarut profund. Sarutul a jucat un rol important in cultura greco-romana, fiind vazut ca un semn de respect, multumire, reunire și acord, precum și un rit de incluziune. Sarutul la sfarsitul unei ceremonii de casatorie dateaza din epoca romana, unde sarutul era folosit pentru a semnala un contract de casatorie.
Primii crestini s-au sarutat reciproc in setari foarte specifice pentru a se distinge de cei care nu sunt crestini. Referinta biblica: „Salutati-va unii pe altii cu un sarut sfant” este mentionata la sfarsitul I Thessalonians. Acest sarut ritual religios a fost folosit in timpul rugaciunii, botezului, hirotonirii, inmormantarilor și juramantului monahal. Sarutul lepros in secolele XII și XIII au devenit la moda in randul ascetilor medievali și nobilii religiosi pentru a indica o dovada de smerenie.
Diferente culturale
Nu suntem inca siguri daca sarutul este un comportament invatat sau instinctual. In unele culturi din Africa și Asia, sarutul nu este practicat deloc.
Desi este considerata o practica puerila, mai mult de 95% dintre barbati și femei isi freaca nasul in timpul sarutului. Adesea numita „sarut eschimos”, aceasta forma de sarut se bazeaza pe un salut traditional Inuit numit „kunik”. Acest sarut este, de asemenea, realizat de numeroase culturi din insulele din Oceanul Pacific. Termneul „sarut frantuzesc” a intrat in libera engleza în jurul anului 1923 ca o insulta la cultura franceza care se credea ca este excesiv de sexuala. In Franta, se numeste sarut cu limba sau sarut sufletesc, pentru ca daca este făcut corect, se simte ca și cum doua suflete s-ar contopi. De fapt, mai multe culturi antice au crezut ca sarutul gura pe gura amesteca sufletele celor doi iubiti.
Francezii nu aveau de fapt un cuvant pentru sarutul frantuzesc, dar un singur verb „galocher” – a saruta cu limba – a fost adaugat recent in dictionarul francez „Petit Robert” 2014. In unele zone din Italia și alte tari medieraneene, prietenii se saluta reciproc sarutandu-se pe gura, atat barbații cât și femeile. Barbatii arabi se saruta intre ei pe orbaz. In Franta, protocolul cere un sarut pe fiecare obraz, iar parizienii se saruta de patru ori, in timp ce olandezii se saruta de trei ori pentru a avea mai mult noroc.
In tarile musulmane stricte, saruturile in public nu au loc și chiar au fost cazuri in care oamenii au fost arestati pentru ca s-au sarutat in afara casei. In Vietnam, sotii nu se saruta in afara casei sau in fata copiilor, iar parintii isi saruta rar copiii, cu exceptia cazurilor in care sunt copii mici. Exista culturi in lume care nu se saruta din mai multe motive, inclusiv ca se considera sarutul a fi murdar. In unele parti din Sudan, se crede ca gura este portalul sufletului, asa ca nu vor sa invite la moarte.
Saruturile in filme
Sarutul in filme a primit multa atentie de-a lungul deceniilor, studiourile de film fiind nevoite sa respecte anumite reguli.
Primul sarut pe ecran a fost filmat in 1896 de catre Edison Company. Acesta a fost intitulat „The May Irwin – John C. Rice Kiss”, a durat 30 de secunde și a avut loc intre un barbat și o femeie. Primul sarut pe ecran intre un cuplu de acelasi sex a fost in Cecile B. DeMille’s ‘Manslaughter’ in 1922. Codul Hayes aplicat intre 1930-1968 prevedea ca oamenii care sa saruta in filme nu trebuie sa stea culcati, o persoana trebuia fie sa stea in picioare fie jos, și daca erau in pat, o persoana trebuia sa-si tina piciorul pe podea. In plus, toate cuplurile casatorite erau nevoite sa doarma in paturi alaturate.
Cel mai lung sarut din istoria filmului a fost prezentat in „Elena Undone”, regizat de Nicole Conn. A avut loc intre doua femei și a durat 3 minute și 24 de secunde. Natalie Wood și Warren Beatty au făcut istorie prin primul sarut frantuzesc de la Hollywood in fimul „Splendour in the Grass” din 1961. Sarutul dintre Ingrid Bergman și Cary Grant din „Notorious”, regizat de Alfred Hitchcock, este considerat cel mai sexy sarut din instoria cinematografica. Codul Hayes a considerat ca nu se pot saruta mai mult de câteva secunde asa ca Hitchcock i-a indrumat pe Bergman și Grant sa se sarute scurt, in timp ce Grant raspunde la telefon.
„Don Juan” este filmul cu cele mai multe saruturi din istorie, cu Barrymore sarutand 191 de femei diferite in timpul filmului. El și Mary Astor au imparit 126 de saruturi. Sarutul nu este prezentat niciodată in filme in India.
Cum functionează un sarut?
Un sarut este ca un medicament care declanseaza un cocktail de hormoni și neurotransmitatori care curg prin corpul și creierul nostru. Sarutul ne tine corpurile ocupate interpretand numeroase semnale distribuite de miliarde de conexiuni nervoase mici. Pe masura ce aceste impulsuri neuronale sar intre creier, muschi faciali, buze și piele, produc un numar de neurotransmitatori care influenteaza modul in care ne simtim. In timpul unui sarut activam 5 din 12 cai nervoase craniene, care sunt raspandite in diferite parti ale fetei noastre, care ne ajuta sa vedem, auzim, gustam și mirosim.
Sfat: Pentru a intensificia senzatiile sarutului, poți folosi un stimulent care creste senzațiile simțite la nivelul buzelor, cum ar fi Nip Gloss Duet.
Sarutul poate promova producerea de dopamina, un neurotransmitator care ne ajuta sa simtim placerea. Este acreditat sa creeze o senzatie de mers prin aer. Dopamina ne face sa tanjim mai mult după aceasta senzatie. Oxitocina este un hormon declansat de sarut și se crede ca este substanta care ajuta la pastrarea sentimentelor de dragoste in relatiile pe termen lung. De asemenea, este produs atunci cand bebelusii sunt alaptati și poate fi legat de legatura materna pe care mama o simte fata de copilul ei in timpul alaptarii.
Prima data cand un nou-nascut se hraneste de la sanul mamei sale, foloseste miscari și pressiune bucala similară cu sarutul, și aceasta actiune poate aseza caile neuronale in creierul bebelusui care continua sa fie importante in viata de altult cand se formeaza relatii puternice. Un sarut pasional ne poate ridica nivelul de serotonina, precum și andrenalina, ambele avand efecte fizice asupra organismului, determinand vasele de sangele sa se dilate pe masura ce nivelurile de oxigen cresc in creier.
Acest lucru, la randul sau, face ca obrajii sa se inroseasca, pulsul nostru sa accelereze și respiratia sa devina neregulata și sa se adanceasca. Pupilele noastre se dilata, iar acesta poate fi motivul pentru care inchidem ochii in timp ce ne sarutam, pentru a reduce cantitatea de lumina care intra in pupilele noastre. Unele femei pot experimenta un orgasm dintr-un sarut prelungit fără contact genital care pare neobisnuit, dar buzele noastre sunt cele mai expuse parti erogene ale corpului, continand un numar mare de terminatii nervoase care trimit o mulțime de informatii creierului nostru, facandu-ne sa ne simtim bine. Buzele noastre sunt extrem de sensibile, fiind de 100 de ori mai sensibile decat degetele.
Un sarut de la cineva pe care il iubim poate scadea nivelul de cortizol, un hormon produs sub stres, reducand nelinistea și facandu-ne sa ne simtim in siguranta. Cecetarile au aratat ca 59% dintre barbati și 66% dinte femei au pus capat unei viitoare relaltii din cauza unui prim sarut rau. Cand chimia este gresita, oamenii stiu ca trebuie sa se retraga. Conform unui studiu, barbații sunt mai selectivi cu cine sa saruta decat cu cine ajung in pat, indicand ca sarutul spune mai multe despre dragoste, decat spune sexul.
Nu este surprinzator, primul nostru sarut poate face o impresie profunda. Psihologul John Bohannon a studiat peste 500 de subiecti și a descoperit ca majoritatea oamenilor si-au amintit mai multe detalii despre primul lor sarut decat despre primul act sexual, indiferent daca a avut loc in urma cu 5 luni sau 50 de ani. Cel mai important muschi folosit in timpul sarutului este orbicularis oris, cunoscut ca „muschiul sarutului” care permite buzelor sa se indoaie. Sarutul francez implica toti cei 34 de muschi faciali. Sarutul pasional arde 6.4 calorii pe minut, iar cel mai lung sarut a fost de 58:35:58 ore și a fost intre Ekkachai și Laksana Tiranaraty in Thailand.
Cand doua persoane se saruta schimba intre 10 milioane și 1 miliard de bacterii, dar sarutul este bun pentru dinti deoarece anticiparea unui sarut creste fluxul de saliva, oferind dintilor o baie de dispersie a placii. Aproximativ, doua treimi din oameni isi indreapta capul spre dreapa cand se saruta și s-a speculat ca aceasta preferinta incepe in pantec in timpul dezvoltarii. Un sarut depaseste cu mult ceea ce cuvintele pot transmite in relatiile noastre.