Foarte mulți bărbați evită să meargă la medic pentru că, spun ei, sunt prea ocupați, nu au nicio durere sau se simt bine. Potrivit cercetătorilor, bărbații refuză să intre în cabinetul doctorului chiar și atunci când au dureri, pentru a nu le fi știrbită masculinitatea.
De asemenea, unii bărbați amână vizita la medic de teamă că ar primi o veste rea. Totuși, aceștia trebui să înțeleagă că în urma investigațiilor nu primesc sentințe amenințătoare, ci află care este starea lor de sănătate și cum pot preveni problemele grave.
Dacă în urma analizelor, reiese că nivelul colesterolului este ridicat, pacientul nu ar trebui să se sperie, ci să vorbească cu medicul pentru a afla cum să-l țină sub control.
Când li se recomandă bărbaților să meargă la medic?
Bărbații sănătoși, cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani, care nu au istoric familial de afecțiuni grave pot merge la doctor când este necesar. Ar fi bine totuși să-și facă un control din când în când pentru a afla din timp dacă suferă de vreo boală.
Cei care nu au probleme cu tensiunea arterială, este suficient să o verifice la fiecare 2 ani, dacă au peste 20 de ani. Profilul lipidic trebuie testat o dată la 5 ani, în cazul bărbaților cu vârsta peste 20 de ani.
Bărbații sănătoși, cu vârsta mai mare de 45 de ani, fără un istoric familial de boli cronice pot face screening de tensiune arterială o dată la 2 ani. De asemenea, aceștia ar trebui să facă analize pentru colesterol o dată la 5 ani, iar pentru glicemie o dată la 3 ani.
Cele mai noi produse din sex shop
Bărbații care au peste 50 de ani, dar nu prezintă risc ridicat de cancer de colon ar trebui să facă o colonoscopie o dată la 10 ani. Testarea pentru cancerul de prostată îi poate ajuta pe pacienți să identifice din timp boala.
Testul PSA (antigen specific prostatic) împreună cu examenul clinic al prostatei îi ajută pe bărbați să se asigure că nu se vor confrunta cu cancerul de prostată. Acest test PSA trebuie făcut o dată pe an de toți cei care au împlinit deja vârsta de 50 de ani.
În ceea ce-i privește pe tineri, este greu să-i convingi să meargă la medic. Însă ei trebuie să înțeleagă faptul că nu sunt invincibili. Orice tânăr ar trebui să-și facă o programare la medic dacă:
- Are risc crescut de diabet sau nu știe că ar putea suferi de această boală. O analiză de sânge îl poate ajuta să afle valorile glicemiei.
- Nu știe care este tensiunea lui arterială. Valorile crescute ale tensiunii arteriale pot duce la infarct, insuficiență cardiacă ori accident vascular cerebral.
- De fiecare dacă când se confruntă cu o problemă de sănătate, caută soluții pe internet. Automedicația poate fi periculoasă.
Analize pe care ar trebui să le facă bărbații în vârstă
Screening-ul este foarte important, mai ales pentru persoanele care au o vârstă înaintată. Cei care se testează în mod regulat pot afla din timp că sunt predispuși la o anumită boală. Există mai multe motive pentru care bărbații cu vârsta peste 65 de ani ar trebui să meargă la medic. Printre acestea se numără:
- Afecțiunile cardiace – pot fi identificate din timp semnele care anunță bolile de inimă, iar acestea pot fi ameliorate dacă se respectă recomandările medicului cardiolog
- Cancer – apare mai des la persoanele în vârstă, de aceea este recomandat ca cei care au peste 65 de ani să se testeze pentru cancerul de colon sau de prostată
- Osteoporoza – boală ce afectează atât femeile, cât și bărbații. Această afecțiune predispune bolnavul la fracturi. Bărbații cu vârsta peste 65 de ani ar trebui să meargă la medic pentru a afla dacă au risc de osteoporoză.
Masturbatoare Ultra Realistice. Catalog cu Produse
Simptome care ar trebui să-i determine pe bărbați să meargă la medic
Dacă te confrunți cu oricare din următoarele simptome, ar trebui să-ți faci o programare la medic pentru că pot semnala o boală gravă:
- Durere în piept – ar putea fi un simptom al unei probleme gastrointestinale, dar și al unei boli cardiovasculare. Supraponderalii și obezii au un risc crescut de boală coronariană, așadar ar trebui să meargă la un medic cardiolog. Dacă bolile de inimă sunt diagnosticate din timp pot fi gestionate mai ușor.
- Arsuri retrosternale – acest simptom este asociat de multe ori cu mesele bogate. Însă, ceea ce mulți nu știu este faptul că dacă arsurile retrosternale apar frecvent și nu sunt tratate pot duce la tuse cronică sau chiar esofag Barrett.
- Urinări frecvente – poate fi un simptom al diabetului. Această boală poate duce la impotență sau chiar orbire dacă nu este tratată. Diabetul se poate depista printr-o analiză de sânge și poate fi ținut sub control printr-o dietă adecvată. Urinarile frecvente pot anunța și o boală de prostată. Bărbații cu vârsta peste 50 de ani ar trebui să-și facă un test PSA pentru a afla dacă s-au produs modificări la prostată. Cancerul de prostată diagnosticat din timp poate fi vindecat.
- Oboseală permanentă – este un simptom al mai multor boli, precum anemie, depresie, afecțiuni ale ficatului.
- Senzație de arsură în zona genitală – bărbații care au avut mai multe partenere sau au avut contact sexual neprotejat au un risc ridicat de a suferi de o boală cu transmitere sexual. Identificarea unui boli cu transmitere sexuală se poate face prin analize de sânge și teste de urină.
- Talie mai mare de 100 cm – riscul de diabet, boli de inimă și cancer este mai ridicat în acest caz. Medicul le poate recomanda bărbaților care au peste 100 cm în talie să facă mișcare și să scoată din alimentația lor produsele care conțin grăsimi nesănătoase și carbohidrați rafinați.
- Sforăit – poate fi un simptom al apneei obstructive de somn dacă este asociat cu somnolență diurnă excesivă. Această boală poate afecta serios calitatea vieții dacă nu este tratată. În plus, poate duce la complicații grave precum tulburări de concentrare, atac vascular cerebral, diabet, sindrom metabolic și impotență. Medicul pneumolog îi poate pune pacientului un diagnostic corect.
Nu ignora aceste simptome! Mergi la medic dacă te simți rău, pentru că este posibil să suferi de o boală gravă, fără să știi. Dacă o depistezi din timp, îți va fi fi mai ușor să o ții sub control.
Surse:
- https://asterhospital.com
- www.onemedical.com
- http://blog.doctoroz.com