Bolile sexuale reprezinta infectii care se pot transmite de la o persoana la alta prin printr-un contact sexual. Acestea sunt cunoscut de asemenea sub numele de boli venerice.
Unele boli sexuale sunt transmise de asemenea prin ace nesterizilate, de la mama la copil prin nastere sau alaptare sau prin transfuzii de sange.
Zonele genitale sunt in general umede și calduroase, ideale pentru bacterii și virusi. Prin contactul sexual, acestea se transmit de la un organ genital la altul. De asemenea, organismele infectioase pot fi transmise și prin sperma, secretiile vaginale sau prin sange, in timpul actului sexual.
Bolile sexuale se transmit mult mai ușor cand nu sunt utilizate metode contraceptive, precum prezervativele. De asemenea, trebuie sa ai mare grija atunci cand imparti o jucărie pentru adulti cu altcineva deoarece bolile cu transmitere sexuala se transmit ușor prin jucariile sexuale nesterilizate.
Unele infectii sunt transmise prin acte sexuale, insa nu sunt clasificate precum „boli cu transmitere sexuala”. De exemplu, meningita poate fi transmisa prin act sexual, dar de asemenea poate fi transmisa și prin alte metode. Asadar, nu este catalogata precum boala sexuala.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca peste un milion de persoane sunt infectate cu boli sexuale in fiecare zi, la nivel global.
Persoanele intre 15 și 24 de ani sunt infectate cel mai adesea cu astfel de infectii iar una din 4 adolescente active sexual sufera de o boala cu transmitere sexuala. Cu toate astea, chiar și rata in randul adultilor este mare.
Iata câteva tipuri de boli sexuale, simptomele pe care le au acestea și cum le poți preveni. Iti recomand sa citesti acest articol inainte sa faci sex cu o persoana necunoscuta!
Clamidia
Clamidia este o boala sexuala transmisa de bacteria Chlamydia trachomatis, o bacterie care infecteaza doar oamenii. Aceasta este o boala extrem de comuna care afecteaza in special zona genitala și ochii. Este cea mai raspandita bacterie.
Un studiu din 2015 sustine ca aproximativ 3% dintre femeil intre 15 și 19 ani sufera de clamidie.
Femeile infectate cu aceasta bacterie nu reprezinta de multe ori simptome. Exista, totusi, unele simptome care apar, cu toate ca nu sunt prezente in toate cazurile:
- Infectii bacteriele
- Miros ciudat și culoare diferita a secretiei vaginale
- Dureri usoare in partea de jos a abdomenului
Daca o persoana nu se trateaza de clamidie, aceasta va prezenta urmatoarele simptome:
- dureri pelvine
- relatii sexuale dureroase: intermitente sau de fiecare data
- sangerari intre perioadele de menstruatie.
Cancroida
Candroita este o infectie bacteriana cauzata de Streptobacillus Haemophilus ducreyi. Aceasta infectie provoaca rani vizibile și dureroase in zona genitala și se raspandeste doar prin contact sexual.
Aceasta infectie este cel mai des intalnita printre persoanele din industria sexuala, cum ar fi escortele și persoanele din tarile subdezvoltate, datorită accesului limitat la serviile medicale și igiena.
In 2015, s-au raportat doar 11 cazuri de cancroida in Statele Unite, o tara foarte dezvoltata și mult mai multe in tarile subdezvoltate, ceea ce conclude clar ca este o boala cauzata de lipsa conditiilor de baza.
Simptomele apar intre 1 și 2 saptamani de la infectie. Persoanele infectate dezvolta ulceratii, acestea crescand tare imediat, fiind posibila atingerea unei dimensiuni doar pe parcursul unei zi. Acestea sunt mari, dureroase și au o culoare gri-galbuie.
Daca aceasta este parta, va sangera și se va intensifica durerea. De regula, femeile prezinta aproximativ 4 astfel de ulceratii in timp ce barbații prezinta doar una. Acestea apar de regula la baza penisului sau la exact langa glandul necircumcis al barbatilor. La femei, aceste ulcerazii sunt prezente, de regula, pe labiile minora.
Din fericire, aceasta infectie se poate trata, așadar este obligatorie prezenta la medic in cazul in care observi o astfel de problema la nivelul penisului (sau al vaginului) tau.
Paduchii pubieni
Paduchii pubieni sunt cel mai adesea raspanditi prin contactul sexual. Acestia se ataseaza de parul pubin iar uneori pot fi detectati in parul de la barba, sprancene, parul din cap sau chiar sub brat. Se hranesc cu sange uman.
Acestia se raspandesc foarte ușor, in special datorită faptului ca metodele contraceptive de baza traditionale (precum prezervativele) nu blocheaza transmiterea acestora. In termeni populari ei se mai numesc lăței.
Herpesul Genital
Herpesul genital este o boala sexuala trasnmisa de virusul Herpes Simplex. Acesta afecteaza pielea, zona genitala și alte parti ale corpului. Exista doua tipuri:
- HVS-1, cunoscut ca tipul 1 de herpes
- HSV -2, cunoscut ca tipull 2 de herpes
Herpesul genital este o afectiune cronica, deseori asimptomatica. Foarte multe forme ale acestei infectii nu prezinta niciodată simptome și pot fi detectate doar in urma unor analize.
HSV 2 se transmite prin sex vaginal, oral sau anal, in timp ce tipul 1 se transmite prin impartirea diferotelor obiecte (cum ar fi bautul cu acelasi pai, cu aceeasi sticla etc).
In cele mai multe cazuri, acest virus inactiv in organism și nu prezinta simptome. Atunci cand prezinta simptome, cele mai comune sunt:
- ulceratii pe colul uterin
- secretii vaginale
- durere in timpul urinarii
- febra
- stare generala de rau
- leziuni mici (cel mai adesea la herpesul de tip 1, in prima luna).
Dildo-uri de top la produse la prețuri accesibile tuturor
Hepatita B
Hepatita B este o boala cu transmitere sexuala care se transmite prin contactul cu sperma infectata, cu sangele sau cu alte fluide din organism. Hepatita B se transmite prin:
- sex neprotejat
- utilizarea unei seringi nesterilizate
- prin alaptare
Ca simptom principal, ficatul se umfla și poate cauza daune puternice asupra acestui organ la persoanele infectate. In cazuri extreme, poate duce chiar la cancer. Centrele de donare de sange fac mereu analize pentru hepatita B inainte sa poți dona.
Tricomoniaza
Tricomoniaza este o boala cu transmitere sexuala foarte comuna care poate afecta ambele sexe. Cu toate astea, femeile sunt cele mai predispuse sa prezinte simptome. La femei, vaginul este cel mai comun loc in care este prezent virusul iar la barbati, uretra este organul cu simptome.
Barbatii au sanse mai mari sa se infecteze cu acest virus in urma sexului. Femeile care au sunt infectate cu tricomoniaza și HIV in organism sunt mult mai predispuse sa transmita virusul HIV in timpul actului sexual.
HIV sau SIDA
HIV (Virusul Imunodeficientei Umane) este o boala sexuala care se transmite prin sange, prin contactul sexual sau prin fluidele rectale. Acest virus de asemenea se poate transmite prin alaptare, sarcina sau impartirea echipamentelor medicale, cum ar fi a seringelor.
HIV ataca sistemul imunitar, și fac organismul extrem de vulnerabil la boli și invfectii. Daca virusul este lasat netratat, sistemul imunitar devine din ce in ce mai slabit.
In timp ce in anii ’90 acest virus nu avea tratament, in zilele noastre, cu toate ca nu s-a gasit un tratament pentru a-l elimina din organism, exista medicamente care il pot tine sub control.
Cu ajutorul medicatiei, acest virus poate fi dus la un nivel in care nici nu mai este detectat de testele de sange. Cu toate acestea, pana in acest moment nu s-a gasit un tratament pentru complet pentru acest virus.
Unii cercetatori sustin ca atunci cand virusul este tinut la nivel nedetectabil, nu poate fi transmis prin contactul sexual. O persoana cu virusul HIV nedetectabil trebuie sa continue sa urmeze tratamentul pe toata durata vietii deoarece acesta se va dezvolta iar daca este lasat netratat.
Daca virusul HIV progreseaza vara tratament, acesta poate ajunge in stadiul 3, cunoscut ca SIDA, in care poate fi fatal. Cu toate astea, medicina moderna poate face acest virus sa nu afecteze calitatea sau durata vietii persoanei infectate.
Papilomavirusul uman (HPV)
Papilomavirusul uman este numele unui grup de virusi care afectaeza în mod direct pielea, mucoasa membrana și anumite organe precum colul uterin, anusul și gura.
Exista peste 100 de tipuri de virusi HPV, dintre care 40 afecteaza zonele genitale. Aceste tipuri de virusi sunt transmisibili prin metode sexuale dar și prin saliba.
HPV poate duce la:
- cresteri anormale ale celulelor in colul uterin, ducand la un risc ridicat de cancel cervical
- Organele genitale
Majoritatea persoanelor infectate cu HPV nu prezinta simptome, așadar nu sunt constiente de prezenta acestui virus. Cu toate astea, este nu virus atat de comun incat un studiu a realizat ca aproape toate persoanele din USA (active sexual) transmite fi infectate cu acest virus de-alungul vietii lor.
HPV este transmisibil prin sex vaginal, oral și anal. Poate fi transmis de la un organ genital la altul prin sex. Cu toate ca nu prezinta simptome, virusul se poate transmite, iar la persoana la care s-a transmis e posibil sa apara simptomele.
O feme insarcinata care este infectata cu HPV, e posibil sa transmita copilului virusul, dar sansele sunt foarte mici.Vaccinarea este cea mai buna cale pentru prevenirea infectiei cu HPV.
Molluscum Contagiosum
Molluscum Contagiosum (MCV) este un virus foarte ușor de raspandit care afecteaza in principal pielea. Acesta este de 4 tipuri:
- MCV-1: cel mai comun tip
- MCV-2: cel mai comun tip transmisibil sexual
- MCV-3
- MCV-4
Cand virusul infecteaza copiii mici, nu se considera o boala tranmisibila sexual.
Simptomele acestei infectii reprezinta unflaturi mici asupra pielii. Dac anu este tratata, umflaturile trec de la sine, insa poate dura pana la 2 ani.
Doctorul ar trebui sa a masuri pentru tratarea acestor umflaturi cu ajutorul medicamentelor sau prin tehnici medicale (cum ar fi inghetarea acestora). Exista o serie de medicamente pe care le poți lua pentru a trata acest virus.
Scabie
Scabia este o conditie medicala cauzata de parazitul Sarcoptes scabiei, care intra in piele și depune oua.
O persoana infectata cu scabie va avea ca simptom principal o eruptie asupra pielii și experimenteaza mancarimi intense. Persoanele care sufera de scabi adesea nu sunt constiente de aceasta in primele saptamani. Acest virus se raspandeste foarte repede.
Cauzele aparitiei scabiei n sunt stiute, cu toate ca oamenii de stiinte sugereaza (dar nu sunt siguri) ca lipsa igienei și a conditiilor de baza sunt cauze principale.
Scapia este adesea transmisa prin contact sexual, dar poate fi transmisa și pur și simplu prin contacte de lungă durată, chiar și printr-o simpla tinere de mana. Imbratisatul sau stransul de mana este foarte improbabil sa transmita virusul, deoarece necesită contact de lungă durată.
Scabia nu poate sari asu zbura. Cu toate astea, poate supravietui pana la 2 zile departe de corpul uman, așadar se poate raspandi și prin impartirea acelorasi haine. Cea mai comuna metoda de transmitere este contactul sexual.
Simptomele scabiei pot sa nu apara in primele saptamani. Acestea pot include:
- O iritatie asupra pieli: Scabia lasa puncte rosii asupra pielii. Acestea seamana precum muscaturile de insecte sau unele persoane e posibil sa creada ca e vorba de o eczema. Acestea pot avea totodată o formă de linie și apar in general in zona coatelor, la incheieturi sau intre degete. Femeile pot totodată sa experimenteze aceste simptome în jurul sfarculilor și aproape de zonele genitale.
- Mancarimi intense: Acestea se pot agraza in timpul noptii asu după un dus cald.
- Inflamatii: Dupa ce scarpini zona iritata, aceasta se poate inflama și pot aparea cruste.
Cu toate ca e mai putin comuna, aceasta poate aparea pe fezem glezne, la subrat, in zona genitala, pe scalp, pe gat, pe fata, umeri, talie sau genunchi.
Sifilis
Sifilisul este cauzat o bacterie numita Treponema pallidum. Acesta se transmite sexual și persoana infectata va prezenta leziuni sifilitice. femeia insarcinata inectata cu sifilis poate transmite aceasta infectie bebelusului. In aceste cazuri, este foarte peruculoasa deoarece poate afecta în mod negativ copilul.
Bacteria sifilis are o perioada de incubatie intre 9 și 90 de zile, după care apar primele simptome ale infectiei. Fiecare stadiu de inectie are propriile semne și simptome. Unele persoanele pot sa nu aiba niciun simptom in timp ce altele pot avea simptome puternice.
La unele persoane infectate, aceasta bacterie poate avea urmari grave daca nu este tratata.
Gonoreea
Aceasta este una din cele mai cunoscute boli cu transmitre sexuala, afectand în mod direct mucoasa membrana. Aceasta bacterie este foarte contagioasa și sta in zonele calde și umede ale corpului.
Majoritatea femeilor care sufera de gonoree nu prezinta semne sau simptome. Daca nu este tratata, femeile pot dezvolta boala inflamatorie peliviana. Barbatii pot dezvolta infectii ale prostatei, glandei, sau uretrei.
Aceasta boala sexuala este cauzata de o bacterie numita Neisseria gonorrhoeae, care poate supravietui in vagin, penis, gura, rect sau ochi. Este transmisibila prin contactul sexual.
De indata ce o persoana a fost infectata cu gonoree, exista un risc mare ca aceasta sa se raspandeasca și la alte parti din corp. Pur și simplu prni ducerea mainii la ochi poate transmite bacteria in aceasta zona. In aceste cazuri, perioada tratamentului se prelungeste.
Femeia insarcinata poate transmite inectia copilului, prin nastere.
SImptomele gonoreei apar intre 2 și 10 zile după infectie. In unele cazuri, poate dura chiar pana la 30 de zile. Unele persoane experimenteaza simptome foarte blânde care ii pot face sa creada ca este alta boala, precum o iritatie sau o infectie banala.
Cele mai noi vibratoare - Prețuri super accesibile
Barbatii pot experimentea urmatoarele simptome:
- Senzatii de arsura in timpul urinarii
- Dureri testiculare și umflaturi
- O secretie verde, alta sau galbuie din penis
Femeil sunt mult mai putin probabil sa prezinte simptone, dar daca o fac, acestea includ:
- pete după actul sexual
- umflaturi ale vulvei
- sangerari vaginale inafara perioadelor menstruale
- Conjunctivita
- dureri pelviene
- Dureri sau arsuri in timpul urinarii
Daca rectul devine infectat, persoana cu gonoree poate experimenta mancarimi anale, dureri sau secretii ciudate. Daca este transmisa prin sex oral, poate provoca senzatie de arsura in gat sau glande umflate.
Metode de preventie pentru bolile sexuale
Sexul cu prezervativ este cea mai sigura care pentru a preveni majoritatea din aceste boli sexuale. Prezervativele sunt cunoscute pentru efectul lor contraceptiv și totodată pentru blocarea raspandirii bolilor sexuale.
La fiecare act sexual oral, vaginal sau anal, foloseste alt prezervativ. Acestea pot fi cumparate de pe Just Love.
Nu folosi lubrifianti din silicon atunci cand folosesti prezervativ, deoarece acestea deterioreaza materialul și poate duce la transmiterea bolilor sexuale sau la aparitia unei sarcini nedorite.
Iata alte metode prin care poți reduce riscul bolilor sexuale:
- Abstinenta: Abinerea de la acte sexuale este cea mai eficienta cale de a preveni aceasta boala
- Vaccinarea: Exista vaccinuri care pot preveni anumite boli sexuale, cuate ca nu exista pentru fiecare din acestea. Unele tipuri de cancer cauzate de HPV și hepatita pot fi prevenite prin vaccin.
- Verificarea partenerului: Inainte de actul sexual, asigurate ca partenerul nu are una din aceste boli sexuale.
- Consuma alcool cu moderatie: Persoanele care consuma prea mult alcool sunt mult mai predispuse sa ia masuri necorespunzatoare, cum ar fi contactul sexual neprotejat cu un strain.
- Nu fa sex neprotejat: Cu toate ca nu te protejeaza impotriva tuturor bolilor, sexul protejat poate preveni una din aceste boli sexuale urate.
- Educatia: Parintii, scoala și societatea ar trebui sa invete copiii despre importanta sexului protejat și cum sa previna infectiile bolilor cu transmitere sexuala. Aceste informatii sunt transmise de regula la cursurile de educatie sexuala, care din pacate nu prea sunt disponibile in Romania.
- Fii mai responsabila: Asuma-ti responsabilitatea pentru toate actiunile tale și fii sigura ca iei decizia corecta. Fii realistica și nu fa compromisuri atunci cand sanatatea ta este in joc. Astfel, poți prevei bolile cu transmitere sexuala.
Pentru final
Tine minte: inainte de sex alege o metoda contraceptiva care sa previna bolile cu tranmistere sexuala pentru a preveni contactarea macar a o parte din acestea. Astfel, nu vei risca sa faci anumite boli sexuale care te pot afecta pentru tot restul vietii.
Mai bine sa fii acum responsabila și sa iei decizia corecta decat sa regreti toata viata!