Boala Peyronie este o afectiune in care apar pete mici sau placi fibroase ce se dezvolta de-a lungul penisului, rezultand indoirea sau deformarea penisului și erectii dureroase. A fost descoperita de chirurgul francez Francois Gigot in 1743. Afectiunea este, de obicei, evidenta doar atunci cand penisul este erect.
Cauze
Cauza bolii Peyronie nu este cunoscuta, dar s-a sugerat ca ar putea aparea din cauza lovirii sau indoirii penisului. Intr-o astfel de situatie, vasele de sange ajung sa se rupe, sa sangereze și sa se umfle in interiorul penisului. Aceasta umflatura poate reduce fluxul de sange prin straturile penisului, determinand formarea cheagurilor și capturarea celulelor imune. Pe masura ce leziunea se vindeca, celulele imune elibereaza substante chimicale care pot duce la formarea de tesut cicatricial, care apoi se acumuleaza și formeaza o placa. Placa reduce elasticitatea și flexibilitatea penisului in timpul erectiei, făcând penisul curbat. Placa poate duce la calcifiere in tesuturile penisului, făcând ca penisul sa fie inflexibil.
Bebelusii se pot naste cu o afectiune congenitala care nu devine evidenta pana cand nu se maturizeaza sexual.
Cine este afectat de boala Peyronie?
Este dificil de estimat numarul barbatilor afectati de boala, deoarece multi sunt prea jenati sa mearga la medic. Se crede ca Peyronie afecteaza intre 3-9 barbati din 100, in principal peste 50 de ani, desi chiar și unii adolescenti pot avea aceasta afectiune. Forma congenitala a bolii este rara. Sansa de a dezvolta boala Peyronie creste odata cu varsta.
Cine are mai multe sanse sa dezvolte Boala Peyronie
- Orice barbat care se angajeaza in activitati sexuale viguroase sau non-sexuale care provoaca vatamari microscopice la nivelul penisului.
- Un barbat cu afectiuni autoimune prin care sistemul imunitar ataca celulele din penis, provocand inflamatii, ceea ce duce la cicatrici.
- Barbatii pe masura ce imbatranesc.
Care sunt semnele și simptomele bolii Peyronie?
Exista multe semne și simptome ale bolii care includ:
- Umflaturi dure pe una sau mai multe parti ale penisului
- Durere in timpul actului sexual sau in timpul unei erectii
- O curba a penisului cu sau fără erectie, dar mai vizibila atunci cand penisul este erect
- Ingustarea sau scurtarea penisului
- Simptomele disfunctiei erectile cum ar fi incapacitatea de a obtine sau mentine o erectie
Simptomele bolii Peyronie pot fi usoare sau severe. Unele simptomele pot aparea lent sau pot aparea rapid. In multe cazuri, durerea scade lent, chiar și atunci cand curba penisului ramane. In cazuri mai putin severe, curba dispare și ea.
Complicatiile bolii Peyronie
- Incapacitatea de a avea relatii sexuale din cauza durerii sau disconfortului
- Disfunctia erectila
- Stresul și anxietatea cu privire la abilitatile sexuale sau la felul in care arata penisul, ducand adesea la disfunctie erectila
- Probleme in relatie care duc la stres
- Imposibilitatea de a lasa o femeie gravida din cauza incapacitatii de a avea relatii sexuale penetrative complete
Ce poate face medicul tau?
Daca banuiesti ca ai boala Peyronie, cere-i medicului de familie sa-ti dea trimitere la un urolog – un medic specializat in probleme urologice.
Un medic urolog iti va pune intrebari despre:
- Capacitatea ta de a avea o erectie
- Orice problema de contact sexual, cum ar fi durere sau disconfort
- Cat timp ai avut simptomele
- Istoricul familial
- Orice medicamente care ar putea cauza problema
- Orice alte simptome
- Alte afectiuni medicale
Urologul va efectua o examinare fizica a zonei genitale pentru a stabili daca exista depozite de placi in penis. Acestea pot fi adesea simtite sub piele. O scanare cu raze X sau cu ultrasunete poate fi efectuata pentru a se depista daca exista vreun defect structural care cauzeaza problema.
Tratamentul bolii Peyronie
Tratamentele nechirurgicale includ medicamente pentru reducerea inflamatiei, a dimensiunii placii și a curbei. Acestea pot fi administrate pe cale orala, prin injectie sau prin aplicarea unei creme direct pe piele peste placa. Pot fi utilizate tratamente pentru spargerea tesutului cicatricial, inclusiv:
- Ultrasunete de intensitate inalta cocentrate direct pe placa
- Radioterapia sub forma de raze X cu energie mare
- Terapia cu unde de soc folosind stimularea electrica de intensitate scazuta pentru a rupe placa
Tratamentele mecanice includ:
- Pompe de vid pentru penis pentru intinderea curbei. Un dispozitiv precum Bathmate Hydromax utilizeaza apa și nu aerul, despre care se spune ca este mai blanda cu tesuturile delicate ale penisului. Caldura apei, fie in cada, fie in dus, favorizeaza inmuierea și relaxarea tesuturilor penisului.
Interventiile chirurgicale pot fi recomandate atunci cand simptomele nu s-au imbunatatit, erectiile și actul sexual sunt dureroase sau cand curba penisului este atat de mare incat nu permite barbatului sa aiba relatii sexuale. Ele includ:
- Grafting – indepartarea placii și grefarea zonei cu piele noua. Poate duce la scurtarea penisului.
- Implantarea unui dispozitiv – aceasta este adesea folosita cand un barbat are și disfunctie erectila și boala Peyronie. Barbatul va trebui sa utilizeze dispozitivul pentru a declansa o erectie.
Un studiu realizat in 2016 a aratat ca un tratament chirurgical poate fi eficient pentru tratarea bolii Peyronie. Studiul a aratat ca 28 de pacienti au prezentat o lungire medie a penisului de 3,2 cm după ce au fost supusi unei interventii chirurgicale care a implicat „o tehnica de alunecare” și un implant de proteza.
Multi barbati care sufera de boala Peyronie au o viata sexuala implinita. Cu toate acestea, daca te confrunti cu unul dintre simptomele mentionate mai sus, mergi la medic.