Vaginita – simptome, complicații și remedii naturiste

vaginita

Vaginita este o inflamație a vaginului cu care se poate confrunta orice femeie, indiferent de vârstă. Potrivit statisticilor, toate femeilor vor suferi la un moment dat de vaginită. Anual, aproximativ 1 miliard de femei se confruntă cu vaginita, de cele mai multe ori, această afecțiune fiind provocată de o infecție genitală sau de dezechilibrul florei vaginale.

Vaginita poate apărea inclusiv la femeile care nu au o viață sexuală activă.

Tipuri de vaginită

Vaginita poate fi de mai multe tipuri, în funcție de cauza declanșatoare:

Vaginita bacteriană

Această afecțiune este cel mai frecvent întâlnită și apare în urma unui dezechilibru al florei bacteriene. Din cauza acestui dezechilibru, are loc înmulțirea bacteriei Gardnerella Vaginalis ce aparține florei vaginale normale.

De aceea, bacteria Gardnerella Vaginalis nu este considerată vinovată pentru apariția acestei afecțiuni. Înmulțirea în exces a acestei bacterii indică faptul că a apărut un dezechilibru al florei bacteriene.

Cele mai bune dildo-uri, la prețuri super accesibile

Vaginita candidozică

Vaginita candidozică nu se transmite prin contact sexual. Această infecție apare atunci când o ciupercă numită Candida Albicans se răspândește și favorizează dezechilibrul bacterian.

Vaginita atrofică

Această afecțiune este întâlnită frecvent în rândul femeilor care au intrat la menopauză. Deoarece nivelul estrogenului scade foarte mult în această perioadă, apare atrofia vaginală care se manifestă prin subțierea țesutului vaginal și provoacă mâncărimi, dureri și inflamații.

Tricomoniaza

Acest tip de vaginită este provocat de parazitul Trichomonas vaginalis care afectează tractul urinar al bărbaților. În timpul contactului sexual, parazitul se poate transmite la femei. În momentul în care ajunge în vagin, infecția începe să se răspândească.

Vaginita neinfecțioasă

Acest tip de vaginită este cauzat de folosirea produselor de igienă ce conțin substanțe care irită țesuturile vaginale precum săpunuri, creme sau geluri ce provoacă reacții alergice.

Înainte de a folosi un astfel de produs, asigură-te că nu conține ingrediente care ți-ar putea provoca alergii sau iritații. Vaginita neinfecțioasă nu se transmite prin raport sexual.

Vaginita – cauze și tratament

simptome-vaginita

Din informațiile prezentate mai sus reiese faptul că vaginita este cauzată, în principal de dezechilibrul florei bacteriene normale. Cele mai frecvente cauze ale dezechilibrului florei bacteriene sunt:

  • Administrarea unor antibiotice puternice
  • Începerea vieții sexuale mult mai devreme
  • Mai mulți parteneri sexuali
  • Schimbarea partenerului
  • Folosirea produsele intime intruzive precum tampoane intravaginale sau dispozitive intrauterine

Simptomele vaginitei

Jumătate dintre cazurile de vaginită bacteriană sunt asimptomatice. Însă, atunci când simptomele apar includ senzații de arsură, mâncărimi și dureri în timpul contactului sexual. Dacă aceste simptome se intensifică pot provoca umflarea vulvei.

Secrețiile vaginale de culoare alb-gri cu un miros neplăcut apar de asemenea, atunci când o femeie se confruntă cu vaginita. Apariția acestor secreții ar trebui să le trimită pe femei direct la medic.

În cazul bărbaților, simptomele vaginitei nu prea apar, de aceea aceștia o pot transmite partenerei fără să știe acest lucru.

Diagnosticarea vaginitei

diagnostic-vaginita

După ce apar primele simptome, pacientul trebuie să se prezinte la medic pentru a primi un diagnostic corect. Dacă vaginita a fost provocată de o infecție bacteriană, pot apărea complicații grave, de aceea ar fi bine ca persoana infectată să meargă de urgență la medic.

Pentru stabilirea diagnosticului se recoltează o probă de secreții vaginale care este trimisă apoi la laborator pentru a fi studiată la microscop. Prin testele de specialitate se măsoară, de asemenea, aciditatea vaginală.

Pacientului trebuie să-i prezinte medicului istoricul medical și să vorbească deschis despre problemele cu care se confruntă.

Dacă simptomele bolii nu sunt grave, pacientul se poate testa la domiciliu folosit testul Veneris pentru Gardnerella Vaginalis. Acest test unisex poate fi utilizat de ambii parteneri. Dacă testul iese pozitiv, vizita la medic nu trebuie amânată.

Testul Veneris are o precizie de aproximativ 98.62% și poate fi utilizat în confortul propriei case. Dacă bănuiești că suferi de vaginită sau te confrunți cu un anumit disconfort la nivel vaginal poți folosi acest test.

Complicațiile vaginitei

Dacă vaginita nu este tratată corespunzător poate provoca complicații grave. Femeile gravide infectate riscă să se confrunte cu complicații destul de serioase dacă nu urmează un tratament pentru vaginită. Această afecțiune poate provoca probleme grave, cum ar fi naștere prematură ori avort spontan.

Dacă infecția este depistată la timp, iar gravida urmează un tratament, aceste complicații pot fi evitate. Femeile însărcinate ar trebui să se testeze indiferent dacă se confruntă sau nu cu simptomele acestei afecțiuni.

De asemenea, vaginita mai poate provoca și alte complicații grave precum infertilitate, ruperea prematură a membranelor, neoplazii cervicale intra-epiteliale sau endometrioza.

Tratament pentru vaginită

tratamentul-vaginitei

Medicul specialist trebuie să localizeze infecția și să identifice bacteria responsabilă de apariția ei. Ulterior, îi va recomanda pacientei un tratament.

De obicei, vaginita este tratată cu ușurință, prin intermediul antibioticelor. Antibioticele pot fi administrate fie sub formă de pastile, fie sub formă de ovule, pentru o perioadă cuprinsă între 7 și 12 zile.

În funcție de tipul infecției, există mai multe metode de tratament:

  • Vaginita bacteriană – se tratează cel mai frecvent cu antibiotice (metronidazon sau clindamicină). În funcție de nevoile și preferințele pacientului se recomandă antibiotice sub formă de creme, geluri ori tablete.
  • Vaginita candidozică – se tratează, de obicei, cu ajutorul unei creme cu efect antifungic (miconazol ori clotrimazol) sau a antifungicelor orale (fluconazol). Femeilor însărcinate nu li se recomandă antifungice orale deoarece pot afecta organismul.
  • Tricomoniaza – se tratează cu medicamente pe bază de metronidazol.
  • Vaginita atrofică – deoarece este cauzată de un nivel scăzut de estrogen, se tratează cu ajutorul suplimentelor ce conțin acest hormon (comprimate, creme ori plasturi transdermici)

Recomandările medicului trebuie respectate cu strictețe. Dacă tratamentul nu este administrat corespunzător, simptomele infecției pot apărea din nou.

Remedii naturiste pentru vaginită

În completarea tratamentului recomandat de medic, se pot folosi și remedii naturiste ce ajută la întărirea organismului. Cele mai eficiente tratamente naturiste pentru vaginită sunt:

  • Salvie – plantă cu proprietăți antiseptice, astringente și antispastice. Susține buna funcționare a sistemului digestiv și întărește imunitatea.
  • Propolis – substanță întâlnită frecvent în produsele naturiste recomandate pentru tratarea afecțiunilor ginecologice, cum ar fi vaginita sau candidoza. Datorită proprietăților sale, propolis întărește sistemul imunitar și ajută corpul să lupte cu diferite boli.
  • Castan sălbatic – stimulează circulația sangvină și îmbunătățește rezistența venelor. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, ajută la tratarea diferitelor infecții, inclusiv a vaginitei bacteriene. De aceea, castanul sălbatice găsește în compoziția produselor naturiste folosite la tratarea acestei afecțiuni.
  • Ghimbir – este o sursă importantă de zinc, cupru, calciu, potasiu, magneziu și vitamine. Această plantă medicinală ajută la tonifierea organismului, elimină oboseala și întărește imunitatea.
  • Rădăcină de brusture – are proprietăți diuretice, antitumorale, antimutagenice, antioxidante și hepatoprotectoare. Ameliorează simptomele vaginitei și ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor.
  • Echinacea – are proprietăți antivirale, imunostimulatoare și antibiotice, de aceea este întâlnită frecvent în compoziția produselor naturiste pentru infecții genitale ori respiratorii.

Sfaturi pentru persoanele care suferă de vaginită

Dacă vrei să previi dezvoltarea infecției, respectă recomandările următoare:

Fii atent la igiena intimă

Igiena intimă necorespunzătoare poate duce la dezvoltarea rapidă a infecțiilor genitale. Folosește doar produse de calitate și spală-te cu atenție în zona intimă.

Oprește-te la un singur partener sexual

Sexul cu mai mulți parteneri crește riscul de infectare, de aceea se recomandă să te oprești la un singur partener sexual. Dacă totuși ți-ai schimbat partenerul sexual, asigură-te că îi cunoști istoricul medical înainte de a întreține un raport sexual.

Identifică schimbările care apar în viața personală

Orice femeie se poate confrunta la un moment dat cu vaginita sau cu o altă infecție vaginală. Când se întâmplă acest lucru ar trebui să identifice schimbările care au dus la apariția infecției respective. Dacă apare o iritație din cauza folosirii unui prezervativ, acesta trebuie schimbat.

Utilizează o compresă rece

În cazul în care senzația de usturime sau mâncărimile sunt insuportabile, așază o compresă umedă, rece pe partea exterioară a vaginului. Disconfortul se va ameliora temporar datorită umezelii și a temperaturii scăzute.

Respectă întotdeauna recomandările medicului

Tratamentele administrate pe o perioadă mai lungă pot distruge flora vaginală, de aceea este recomandat să te consulți cu medicul înainte de a urma un tratament. Respectă cu strictețe recomandările acestuia pentru a evita distrugerea florei vaginale.

Adoptă o dietă sănătoasă

Salatele, iaurturile și sucurile naturale din fructe pot ajuta la întărirea imunității. Consumă-le în mod regulat, iar organismul tău va lupta mult mai ușor împotriva infecțiilor.

Fă băi de șezut

Dacă te confrunți deja cu o infecție, fă băi de șezut cu apă caldă de 2-3 ori pe zi pentru a ameliora senzația de iritație. Înainte însă ar fi bine să dezinfectezi cada.

Mergi periodic la medicul specialist

Dacă vei merge periodic la medic vei putea preveni riscurile unei infecții. În urma unui examen ginecologic complet și a unor teste screening vei afla dacă ai vreo infecție vaginală.

Adoptă un stil de viață sănătos

Un stil de viață sănătos include activitate fizică regulată, o dietă sănătoasă, o igienă intimă corespunzătoare și un program de odihnă.

Ouă vaginale din materiale foarte bune. Vezi ofertele

Cum poate fi prevenită vaginita?

Prevenirea infecției este la fel de importantă ca respectarea tratamentului, de aceea ar fi bine să-ți iei anumite măsuri de precauție:

Evită produsele de igienă ce conțin substanțe chimice

Tampoanele, lubrifianții și hârtia igienică colorată pot conține substanțe dăunătoare. Alege cu atenție produsele de igienă intimă dacă nu vrei să te confrunți cu o infecție vaginală.

Alege cu grijă lenjeria intimă

Folosește doar lenjerie intimă confecționată din mătase sau bumbac, care este destul de largă și îți permite să te miști în voie. Evită să speli lenjeria intimă în aceeași apă în care speli șosetele, deoarece infecțiile de la picioare se pot transmite în zona intimă.

Evită alimentele care scad imunitatea

În categoria acestor alimente intră cafeaua, zahărul, alimentele prăjite sau rafinate. Dacă vei consuma astfel de produse, imunitatea ta ar putea scădea, iar acest lucru crește riscul de infectare.

Usucă-ți pielea prin tamponare

Nu te mai freca cu prosopul după ce faci baie pentru că te-ai putea irita. Lasă pielea din zonele sensibile să se usuce singură sau tamponeaz-o ușor.

Renunță la dușurile vaginale

Dușurile vaginale pot distruge echilibrul florei vaginale, creând un mediu propice pentru dezvoltarea infecțiilor.

Folosește prezervativul în timpul contactului sexual

Dacă nu ești într-o relație de lungă durată, folosește prezervativul în timpul contactului sexaul pentru a reduce riscul de a contracta o infecție cu transmitere sexuală.

Deși poate provoca simptome neplăcute, vaginita nu este considerată a fi o afecțiune foarte periculoasă. Urmând un tratament corespunzător, orice persoană care suferă de vaginită se poate vindeca.

Dacă vrei să afli mai multe despre vaginită, uite un video ce te poate ajuta

Avem reduceri in fiecare saptamana în sex shop. Vezi catalogul nostru de produse pentru adulti si → acceseaza pagina de reduceri ❤ și bucură-te de o gamă uriașă de jucării erotice la preturi speciale.

1 thoughts on “Vaginita – simptome, complicații și remedii naturiste

  1. Pingback: Prepuț inflamat / balanopostită - tratament și sfaturi rapide • Just Love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul nostru:

* indicates required

Informații și noutăți. Ne străduim să fie 100% utile și cu aplicabilitate directă.

Te poți dezabona oricând. Ne asigurăm că iți trimitem doar informații prețioase.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.