Anticoncepționale – Avantaje și Dezavantaje

despre anticonceptionale

Cuplurile care nu își doresc un copil trebuie să folosească o metodă de contracepție, atunci când fac sex, pentru a preveni formarea unui embrion. Există multe metode contraceptive. Un cuplu poate alege să folosească, de exeplu, anticoncepționale pentru a preveni o sarcină nedorită. O sarcină poate fi prin următoarele metode:

  • Împiedicarea spermatozoizilor de a ajunge la ovul – prin folosirea prezervativelor și diafragmelor. Prezervativele protejează și împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală, nu doar împotriva sarcinii.
  • Oprirea procesului de eliberare a ovulelor – pilule contraceptive, inele vaginale, plasturi.
  • Dispozitiv intrauterin – poate fi folosit pentru o perioadă de câțiva ani.
  • Sterilizare – femeile și bărbații care apelează la această metodă nu vor mai putea face copii niciodată.

Fiecare persoană este liberă să aleagă metoda contraceptivă potrivită pentru ea, ținând cont de starea de sănătate, de frecvența activității sexuale și de numărul de parteneri sexuali pe care îi are. Medicul ginecolog o poate ajuta să aleagă o metodă de contracepție care corespunde nevoilor sale.

Cele Mai Noi Stimulente Pentru Femei Din Sex Shop

Înainte de a alege o anumită metodă de contracepție, trebuie să ceri mai multe informații despre ea și să discuți deschis cu partenerul tău. Este important să ții cont de cât de eficientă este metoda folosită, dar și de efectele secundare pe care le-ar putea are.

Metode de contracepție

metode contraceptive

Analizează cu atenție toate opțiunile pe care le ai înainte de a alege o metodă contraceptivă:

Prezervativul

Această metodă de contracepție protejează atât împotriva unei sarcini nedorite, cât și împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Prezervativul poate fi folosit, cu ușurință, la fiecare contact sexual. Nu conține hormoni. Este disponibil în varianta pentru bărbați, dar și pentru femei.

Anticoncepționale

Pilula contraceptiva orală se administrează o dată pe zi. Sunt mai multe tipuri de pastile contraceptive, așadar ar fi bine să te consulți cu medicul ginecolog pentru a găsi varianta cea mai potrivită pentru tine. Există pilule cu estrogen și progesteron sau pilule contraceptive ce conțin doar progesteron.

Anticoncepționalele au mai multe beneficii, însă trebuie administrate zilnic, cam la aceeași oră.

Implant contraceptiv

Această metodă contraceptivă presupune plasarea unei tije de mici dimensiuni în brațul unei femei, sub piele. Implantul contraceptiv eliberează un anumit tip de progesteron și împiedică ovarul să elibereze ovulul. De asemenea, îngroașă mucusul cervical, pentru a nu lăsa spermatozoizii să pătrundă în uter.

Femeile care aleg această metodă contraceptivă trebuie să treacă printr-o intervenție chirurgicală cu anestezie locală. La fiecare trei ani, implantul trebuie înlocuit.

Dispozitiv intrauterin

Este un dispozitiv de mici dimensiuni, în forma literei „T”, creat din plastic ori dintr-un material cu progesteron. Acesta este introdus în uterul femeii, de către medicul ginecolog. Dispozitivul intrauterin are efect îndelungat și poate rămâne în uter pentru o perioadă de 3-10 ani. Unele dispozitive eliberează hormoni treptat, pentru a împiedica apariția unei sarcini nedorite.

Injecție contraceptivă

Această injecție conține o formă sintetică de progesteron și se administrează fie în fese, fie în brațul superior al femeii. Din momentul injectării și până în săptămâna 12, în fluxul sangvin se eliberează treptat hormonul.

Pilula de a doua zi

Pastila de a doua zi se folosește pentru prevenirea unei sarcini nedorite, după un contact sexual neprotejat. De asemenea, poate fi utilizată și atunci când prezervativul se rupe ori femeia a trecut printr-un viol.

Chiar dacă se numește pilula de a doua zi, aceasta poate preveni o sarcină dacă este administrată în decurs de cel mult cinci zile de la raportul sexual neprotejat (în funcție de pastilă). Însă, cu cât pastila este administrată mai repede, cu atât efectul ei este mai puternic.

Dacă se administrează în pirmele trei zile de la raportul sexual, are o eficiență de 85%. Pilula de a doua zi conține hormoni feminini și poate fi luată de orice femeie.

Diafragma

Diafragma este o cupolă mică, creată din silicon moale, ce se plasează în interiorul vaginului pentru a împiedica pătrunderea spermei în uter. Aceasta formează o barieră pentru a împiedica spermatozoizii să întâlnească ovulul. Diafragma trebuie să stea în același loc minimum șase ore (cel mult 24 de ore) de la contactul sexual, după care se scoate și se curăță.

Inelul contraceptiv

Acesta este un inel din plastic, flexibil, ce se introduce în vaginul femeii pentru a elibera hormoni. După trei săptămâni trebuie îndepărtat, pentru că este necesar ca femeia să ia o pauză de la folosirea inelului contraceptiv. După o săptămână, poate fi introdus un alt inel contraceptiv. Acest inel eliberează estrogen și progesteron și previne o sarcină nedorită.

Sterilizarea

O persoană care apelează la această metodă contraceptivă nu va mai putea face copii niciodată. Sterilizarea este recomandată doar celor care sunt sigură că nu vor să facă să niciodată copii. Atât femeile cât și bărbații pot apela la această metodă contraceptivă, care se realizează în spital, cu anestezie generală.

Cânte tipuri de anticoncepționale orale există?

Femeile iau pilule contraceptive pentru a împiedica apariția unei sarcini. Iată câte tipuri de anticoncepționale orale există:

Pastile combinate

Acest tip de pastile conține variante sintetice de estrogen și progesteron. În timpul unui ciclu menstrual, se administrează 28 de pastile. Majoritatea sunt active și conțin hormoni, iar celelalte sunt inactive, adică nu conțin hormoni.

Pilulele combinate se împart în două categorii:

  • Pastile monofazice – se folosesc în cicluri de o lună, iar fiecare pastilă activă oferă aceeași cantitate de hormon. Pastilele inactive se administrează în ultima săptămână a ciclului.
  • Pastile multifazice – se folosesc în cicluri de o lună și oferă mai multe doze de hormoni pe perioada ciclului. Pastilele inactive se administrează în ultima săptămână a ciclului, exact ca în cazul pastilelor monofazice.
  • Pastile cu ciclu prelungit –  se folosesc în cicluri de 13 săptămâni. Pastilele active se consumă în primele 12 săptămâni, iar în ultima săptămână se administrează pastilele inactive. Asta înseamnă că dacă vei folosi pastile cu ciclu prelungit, vei avea menstruație de aproximativ 3-4 ori pe an.

Afrodiziace

Pastile cu progesteron

Aceste pilule conțin doar progesteron, nu și estrogen și sunt potrivite, în special, pentru femeie care nu au voie să ia estrogen. Pe perioada ciclului menstrual, toate aceste pilule contraceptive sunt active. Pastilele cu progesteron împiedică ovarele să elibereze ovule, de aceea nu se știe când va apărea menstruația.

Nu toate femeile pot folosi orice tip de pastile anticoncepționale. Dacă vrei să folosești această metodă contraceptivă, discută cu medicul pentru a afla ce tip de anticoncepționale este potrivit pentru tine. Decizia poate fi influențată de:

  • Simptomele menstruale
  • Sănătatea cardiovasculară
  • Alăptarea
  • Afecțiunile cronice de care ar putea suferi
  • Medicamentele administrate

Anticoncepționale orale – cum funcționează?

Pilulele contraceptive combinate funcționează în două moduri: împiedică ovulația, ceea ce înseamnă că ovulul nu va mai fi eliberat lunar și îngroașă mucoasa canalului cervical. în mod normal, mucoasa este fluidă și ajută spermatozoizii să ajungă în uter pentru a fertiliza ovulul. Odată ce mucusul a fost îngroșat, spermatozoizii nu se vor mai putea deplasa spre uter.

Pilulele care conțin doar progesteron, acționează într-un mod ușor diferit. Acestea îngroașă mucusul cervical, dar subțiază endometrul (mucoasa uterină în care este implantat ovulul după fertilizare). Dacă endometrul este subțire, scad foarte mult șansele de implantare ale ovulului, iar sarcina nu poate evolua. Mai mult, pilulele contraceptive cu progesteron pot împiedica ovulația.

Sunt eficiente pilulele anticoncepționale?

Atunci când sunt administrate corect, pastilele anticoncepționale au o eficiență foarte ridicată în prevenirea unei sarcini nedorite. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor susține că pilulele combinate și cele cu progesteron au o rată de eșec de doar 9% atunci când sunt folosite corect.

Ceea ce înseamnă că doar 9 din 100 de femei ce folosesc pastile contraceptive au șansa de a rămâne gravide.

Anticoncepționalele combinate ar trebui luate în fiecare zi, la aceeași oră. Însă, dacă o femeie întârzie cu cel mult 12 ore să ia pilula, efectul nu se pierde.

Ce se întâmplă dacă nu iei o pastilă?

Dacă într-o zi uiți să iei o pastilă, este posibil ca eficiența anticoncepționalelor în prevenirea sarcinii să scadă. Citește cu atenție prospectul pentru a ști ce să faci atunci când uiți să iei o pilulă contraceptivă.

Dacă ai aruncat prospectul, discută cu medicul ginecolog.

Beneficiile pilulelor contraceptive

beneficii anticonceptionale

Pilulele contraceptive au mai avantaje, precum:

  • Protejează 24/7 
  • Sunt eficiente – protejează împotriva unei sarcini nedorite mult mai bine decât ale metode de contracepție
  • Ajută la reglarea ciclului menstrual – fiind utile pentru femeile care au menstruații neregulate
  • Au efecte reversibile – după ce renunți la pastilele contraceptive, ciclul menstrual revine la normal, ceea ce înseamnă că vei putea deveni mamă mai târziu

De asemenea, în funcție de tipul de pastile contraceptive, mai există și alte beneficii.

Pilulele combinate protejează împotriva:

  • Acneei
  • A sarcinii ectopice (sarcină în afara uterului)
  • Cancerului ovarian și endometrial
  • Subțierii oaselor

Folosirea anticoncepționalelor poate duce la creșterea riscului de apariție a anumitor forme de cancer, însă unele studii arată că aceste pilule pot avea efect protector împotriva altor tipuri de cancer, precum cancerul uterin și ovarian.

Potrivit studiilor, gradul de protecție împotriva cancerului este legat de perioada de administrare a pilulelor. Cercetătorii încearcă, de asemenea, să afle dacă există vreo legătură între anticoncepționale și scăderea riscului de apariție a cancerului de colon ori de rect.

Pilulele care conțin doar progesteron au următoarele beneficii:

  • Sunt potrivite pentru femeile care nu pot folosi terapia cu estrogen
  • Pot fi utilizate de femeile cu vârsta peste 35 de ani
  • Sunt potrivite pentru femeile care vor să alăpteze
  • Pot fi folosite de fumătoare și de femeile cu antecedente de cheaguri de sânge

Dezavantajele anticoncepționalelor

Pastilele contraceptive nu oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Dacă vrei să te protejezi împotriva acestor afecțiuni, trebuie să folosești și prezervativ, nu doar pilule contraceptive.

În plus, trebuie să îți amintești să iei pastila zilnic și să ai întotdeauna în casă o nouă cutie de pastile, pentru că nu este indicat să faci pauze dacă vrei să ai parte de protecție ridicată împotriva sarcinii.

Anticoncepționale orale – riscuri și efecte adverse

La fel ca orice alte medicamente, și anticoncepționalele au efecte adverse și anumite riscuri:

Sarcină nedorită

Deși anticoncepționalele oferă protecție ridicată împotriva sarcinii, există totuși posibilitatea ca femeia să rămână gravidă. Asta se întâmplă mai ales dacă uită să ia pastila.

Formarea cheagurilor de sânge (trombi)

Pilulele contraceptive cresc riscul de apariție a cheagurilor de sânge în venele picioarelor. Dacă acești trombi ajung la plămâni, pot pune viața femeii în pericol. Riscul de apariție a cheagurilor de sânge este mai ridicat la femeile care fumează.

Migrene

dezavantaje anticonceptionale

Unele pastile contraceptive, mai ales cele cu estrogen, pot duce la apariția migrenelor. Dacă ai migrene, roagă medicul să-ți recomande o altă metodă de contracepție.

Modificarea nivelurilor de colesterol

Estrogenul care se găsește în pilulele combinate poate crește nivelul colesterolului bun (HDL) și poate scădea nivelul colesterolului rău (LDL), modificând astfel nivelul colesterolului total. Pe de altă parte, progesteronul poate scădea nivelul colesterolului bun și poate crește nivelul colesterolului rău. Totuși, se pare că aceste fluctuații nu sunt atât de mari încât să producă simptome.

Creșterea tensiunii arteriale

Folosirea anticoncepționalelor poate determina creșterea hipertensiunii arteriale. Riscul este mai ridicat în cazul femeilor obeze sau obeze. Dacă ești deja hipertensivă, roagă medicul să-ți recomande o altă metodă contraceptivă.

Vibratoare de Top - Colecție Completă

Dezvoltarea unei tumori maligne

Dacă pilulele contraceptive sunt folosite o perioadă îndelungată, de câțiva ani, riscul de apariție a unor forme de cancer poate crește. Cercetătorii încearcă să afle dacă există vreo legătură între anticoncepționale și cancerul de sân. Institutul Național al Cancerului susține că pilulele contraceptive ar putea crește ușor riscul de cancer, însă acest risc dispare la 10 ani de la renunțarea la anticoncepționale.

Dacă ești predispusă la acest tip de cancer, ar fi bine să discuți cu medicul despre alte metode contraceptive, pentru a găsi una potrivită pentru tine.

Boli cardiovasculare

Femeile fumătoare, cu vârsta de peste 35 de ani, care iau anticoncepționale, au un risc ridicat de a suferi un infarct miocardic ori un accident vascular cerebral. Cele care îți doresc să ia pastile contraceptive ar trebui să renunțe la fumat.

În prezent, există mai multe metode contraceptive, dar pilulele contraceptive par a fi mult mai eficiente decât altele. Totuși, ar trebui să discuți cu medicul atât despre avantajele cât și despre dezavantajele anticoncepționalelor înainte de a le folosi.

Avem reduceri in fiecare saptamana în sex shop. Vezi catalogul nostru de produse pentru adulti si → acceseaza pagina de reduceri ❤ și bucură-te de o gamă uriașă de jucării erotice la preturi speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul nostru:

* indicates required

Informații și noutăți. Ne străduim să fie 100% utile și cu aplicabilitate directă.

Te poți dezabona oricând. Ne asigurăm că iți trimitem doar informații prețioase.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.