Daca le vei spune parintilor și bunicilor despre aplicatiile de contraceptie și fertilitate, acestia vor spune ca sunt unele dintre cele mai utile inventii pentru femei. Pilula le-a adus un sentiment de siguranta, autonomie și imputernicire. Datorita acetei forme moderne de contraceptie, femeile din anii 1960 puteau sa faca sex fără a se teme ca vor ramane insarcinate. S-a schimbat totul.
Cu toate acestea, potrivit unui studiu realizat recent de Power to Decide and Cosmo, perioada de aparitie a pilulei se apropie de sfarsit. Femeile de astazi se indreapta spre – ce altceva? Aplicatii, desigur, pentru a-si controla sanatatea reproductiva.
In era telefonului inteligent, exista o aplicatie pentru orice, chiar și pentru prevenirea/planificarea sarcinii. Pentru a evita efectele secundare și a pune hormonii in corpul lor, multe femei spun ca nu sunt multumite de metodele de prevenire a sarcinii din trecut. In schimb, aleg aplicatiile.
Aceasta generatie a telefoanelor inteligente se indreapta catre aplicatii precum Dot, pentru a-si urmari ciclurile de reproducere, evitand astfel sa ia pilula in fiecare dimineata. Si companiile precum Cycle Technologies (care au creat Dot) vad aceasta tendinta și doresc sa ajute femeile de astazi sa detina puterea asupra sanatatii lor reproductive folosind mijloace sigure și inteligente.
„Noi cream solutii simpli de planificare familiala pentru a ajuta la abordarea nevoilor reproductive ale femeilor” spune Cycle Technologies. Fondatorul Leslie Heyer spune ca aplicatii precum Dot, care au fost supuse unor studii de eficacitate pe scara larga și care s-au dovedit a fi foarte eficiente sunt exact ceea ce isi doresc femeile milenare.
Cea mai buna parte a acestei metode de contraceptie este ca le oferă femeilor putere sa previna sarcini nedorite, le invata despre corpurile lor și le atentioneaza cand pot ramane insarcinate. Aceleasi aplicatii care le ajuta sa previna sarcinile, de asemenea, le ajuta sa ramana insarcinate. Cu toate astea, cea mai buna metoda de contraceptie care aparut vreodata, care protectie totala (in cazul in care nu se rupe) sunt și raman in continuare prezervativele.
prezervative de o calitate foarte bună
Leslie Heyer sustine totusi ca femeile ar trebui sa-si ia masuri de precautie daca intentioneaza sa utilizeze aplicatii contraceptive pentru prevenirea sau planificarea unei sarcini. In primul rand, ea implora femeile sa mearga la un medic ginecolog. Industria de aplicatii este in plina expansiune, și poate oferi informatii false. O aplicatie contraceptiva de incredere, va avea suport stiintific concret și dovezi pentru a sustine metodele sale. De asemenea, Heyer le reaminteste utilizatorilor ca aceste companii care creeaza aplicatiile primesc informatii personale, asa ca ar fi bine sa citesti foarte bine toate detaliile inainte de a-ti da acordul.
In plus, Heyer afirma ca aplicatiile precum Dot le trimite utilizatoarelor o analiza, precizand care sunt zilele cu gradul mai ridicat și mai redus de a ramane insarcinate. Este important ca femeile sa inteleaga aceste riscuri și sa utilizeze metode de contraceptie precum prezervativele, pe baza informatiilor furnizate de aplicatie.
Ea doreste, de asemenea ca femeile sa-si aminteasca faptul ca la fel ca pilula și contraceptia hormonala, aplicatiile nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. De asemenea, femeile cu ciclu extrem de neregulat (mai putin de 20 de zile sau mai mult de 40 de zile) pot folosi aplicatia, dar ar trebui sa vorbeaca cu medicul lor, deoarece acesta lucru ar putea indica anumite probleme de sanatate. Si ar trebuie sa utilizeze contraceptie alternativa, deoarece aplicatiile nu vor fi eficiente pentru o femeie ce are un ciclu extrem de neregulat.
Aplicatiile conduc lumea in zilele noastre – chiar și planificarea familiala. Si desi este un lucru bun sa imbratisam facilitatile tehnologiei moderne, la fel de important este sa ne educam și despre riscuri. Femeile ar trebui sa consulte intotdeauna medicii cu privire la sanatatea lor reproductiva. De asemenea, ar trebui sa stie cum functionează aplicatiile, sa faca cercetari pentru a se asigura ca aleg una cu eficacitate dovedita și sa ia masuri de precautie suplimentare atunci cand este necesar.
Cel mai important, femeile pot folosi aceasta tehnologie moderna pentru a afla cat de uimitoare sunt corpurile lor.
9 Tipuri de contraceptive pe care le poți folosi
Exista mai multe tipuri de contraceptive pe care le poți folosi pentru a preveni o sarcina nedorita. Iata care sunt acestea:
Prezervativele
Prezervativele sunt singura forma de contraceptie care protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala și totodată previne o sarcina nedotira. Aceasta metoda contraceptiva poate fi folosita oricând iar datorită faptului ca nu contine hormoni, nu afecteaza fertilitatea femeilor.
Avantaje:
- este cea mai buna protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala
- poate fi scos oricând doresti
- nu contine hormoni
Dezavantaje:
- se poate rupe in timpul sexului daca nu este folosit corect
- persoanele alergile la latex pot face alergii la prezervative. Acestor persoane le sunt recomandate prezevativele din polisopren
Pastila contraceptiva orala
Contraceptivele orale, numite și anticonceptionale sunt una din cele mai utilizate forme de contraceptie din lume. Anticonceptionalele sunt niste pastile care contin diferiti hormoni in functie de tipul ales.
Acestea sunt deseori recomandate de medici in functie și nu este indicat sa fie administrate fără o recomandare deoarece poate provoca dezechilibre hormonale, ceea ce duce la crestere sau scadere brusca in greutate și chiar la incapacitatea de a avea o sarcina pe viitor cand iti vei dori. Dezechilibrele hormonale cauzate de anticonceptionale de regula pot fi reparate prin echilibrarea hormonala, insa este de preferat sa nu se ajunga la aceasta problema.
Avantaje:
- aceste pastile sunte extrem de eficiente cand sunt folosite cocorect
- iti permit sa faci sex fără sa iti faci griji de un contraceptiv
- poate avea efecte pozitive chiar și asupra durerilor menstruale și asupra acneei
- ideal pentru persoanele care vor sa se iubeasca fără bariera, care considera ca acel strat de latex nu ii lasa sa se bucure suficient de actul sexual
Dezavantaje:
- daca uiti sa iei pastila intr-o zi, aceasta metoda nu va fi la fel de eficienta
- poate fi folosita doar de femei
- nu este potrivit pentru femeile care nu pot lua pastile cu oestrogen
- nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala
Dispozitiv intrauterin (sterilet)
Dispozitivul intrauterin, numit și tresilet este făcut dintr-un material care contine hormoni progesteroni sau plastic și cupru și se introduce in uterul unei femei de catre un medic. Acest dispozitiv va ramane acolo pentru mult timp și poate fi scos și poate fi scos. Poate sta in interior intre 3 și 10 ani, in functie de tipul de dispozitiv.
Steriletele care contin hormoni ii elibereaza treptat pentru a preveni sacrina. Aceasta metoda poate fi eficienta chiar și după sex, daca este introdus de un medic specialist in 5 zile (120 de ore) de la contactul sexual neprotejat.
Avantaje:
- steriletele care contin cupru au o eficienta de 99% iar cele care contin hormoni au o eficienta de 99.8%, așadar este una din cele mai eficiente metode de contraceptie
Dezavantaje:
- sangerari neregulate și pete apar in primele 6 luni de folosire
- necesita un medic specialist pentru a-l introduce și pentru a-l scoate
- nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala
Implantul contraceptiv
Aceasta metoda reprezinta inserarea unei tije flexibile sub piele in partea superioară a bratului, care elibereata un hormon progesteron în mod treptat. Acest hormon opreste ovulatia și ingroasa musucul cervical, ceea ce intrerupe accesul spermei la ovul. Implantul necesită o procedura medicala usoara folosind un anestezic local pentru a pune și pentru a scoate tija iar acesta trebuie schimbat odata la 3 ani.
Avanatje:
- este foarte eficient
- nu intrerupe sexul
- este o metoda de contraceptie reversibila
Dezavantaje:
- necesita ajutorul unui medic specialist pentru inserare și pentru indepartare
- uneori poate provoca sangerari neregulate la inceput
- nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala
Injectia contraceptiva
Injectia contraceptiva contine o vesrsiune sintetica a hormonului progesteron. Aceasta injectie se face in fese sau in partea superioară a mainii și timp de 12 saptamani, elibereaza treptat hormoni in sange care reduc sansele unei sarcini.
Avantaje:
- injectia dureaza pana la 3 luni
- este foarte eficienta
- permite sexul spontan și nu intrerupe sexul (nu trebuie sa te opresti sa pui prezervativul)
Dezavantaje:
- injectia poate provoca sangerari iregulare
- trebuie sa tii cont de numarul de luni
- nu protejeaza impotriva bolilul cu transmitere sexuala
Pastila de a doua zi
Pastila de a doua zi este o metoda de contraceptie care se foloseste după sex daca s-a făcut sex neprotejat, s-a rupt prezervativul sau daca o femeie a fost abuzata sexual.
Cu toate ca este numita „Pastile de a doua zi”, poate fi eficienta pana la 5 zile după actul sexual neprotejat. Cu cat este luata mai repete, cu atat este mai eficienta. Daca este luata in primele 3 zile, are o eficienta de 85%. Pastile contine o doza speciala de hormoni feminini.
Avantaje:
- poate fi luat chiar și de persoanele care iau anticonceptionale
- pot fi oferite de catre farmacist fără precriptie medicala
Dezavantaje:
- efectele secundare includ greata, voma iar menstruatia poate intarzia sau poate veni mai devreme
- nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala
Inel contraceptiv
Aceasta metoda consista intr-un inel flexibil de plastic care elibereaza constant hormoni. Acest inel este introdus in vagin și este tinut acolo pentru 3 saptamani. Apoi trebuie scos, făcută pauza o saptamana, după care trebuie introdus altul. Acest inel elibereaza hormoni oestrogeni și progestogeni. Acest hormoni sunt aceeasi care sunt și in anticonceptionale, dar in doze mai mici.
Avantaje:
- inelul contraceptiv poate fi introdus in vagin chiar și de tine
- aceasta metoda are foarte putine efecte secundare
- iti oferă control asupra perioadei tale și iti permite sa devii fertila intr-un timp foarte scurt
Dezavantaje:
- este contraindicat femeilor care nu pot lua contraceptii cu oestrogen
- Trebuie sa iti amintesti cand l-ai introdus pentru a sti cand sa-l scoti.
- nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala
Diafragma
Diafragma este un dispozitiv mic din silicon care este introdus in vagin pentru a nu bloca accesul spermei in uter. Acesta formeaza o bariera din silicon intre sperma barbatului și ovarele femeii, actionand ca un prezervativ.
Diafragma trebuie sa stea in locul respectiv pentru cel putin 6 ore, dar nu pentru mai mult de 24 ore deoarece trebuie scos și spalat
Avantaje:
- poti folosi diafragma de mai multe ori
- ingrijita corespunzator, o poți folosi pana la 2 ani
Dezavantaje:
- Folosirea diafragmei necesită sa tii cont cand ai intodus-o pentru a sti cat sa o tii inauntru
- Diafragma este foarte eficienta daca este folosita corect, dar nu la fel de eficienta precum anticontepionalele, implantul contraceptiv sau steriletul
Sterilizarea
Sterilizarea este procesul prin care unei persoane i se ia abilitatea de a se reproduce printr-o mica interventie chirurgicala. Este o metoda permanenta, potrivita doar persoanelor care sunt sigure ca nu mai vor copii niciodată. Sterilizarea este valabila atat la femei cât și la barbati și se face la spital, cu anestezie generala
Daca te gandesti sa te sterilizezi, vorbeste cu medicul și spune-i și motivele pentru care vrei sa fii sterilizat/a, deoarece pot fi alte metode de contraceptie mai potrivite pentru tine care elimina riscurile, efectele secundare și complicatiile acestei proceduri.
Avantaje:
- este o metoda extrem de eficienta
- nu ai grija pastilelor și nu trebuie sa tii cont de absolut nimic, ca in cazul celorlalte metode de contraceptie
- poti face sex oricand, fără sa intrerupi preludiul pentru a pune prezervativul
Dezavantaje:
- este o metoda ireversibila: este destinata doar persoanelor care sunt convinse ca nu doresc copii pe viitor
- implica riscurile unei operatii cu anestezie generala