Salking – conceptul de a urmari pe cineva în mod constant atat fizic cât și virtual, pe toate platformele de socializare. Cu toate ca acest concept este similar cu hartuirea, difera de aceasta prin faptul ca nu necesită neaparat atingerea fizica a unei persoane. Totul poate avea loc la nivel psihologic, făcând victima sa nu se mai simta sigura nicaieri, nici macar in propria casa.
O persoana este hartuita atunci cand agresorul stie totul despre ea, cum ar fi:
- Ii stie foarte bine programul de activiati zilnice
- Ii trimite cadouri, scrisori, email-uri sau poze
- O suna sau ii trimite SMS-uri în mod abuziv
- O contacteaza și posteaza public despre acea persoana
- Foloseste anumite tehnologii (cum ar fi GPS, camere ascuns) pentru a sti mereu unde se afla și ce face
- Ii fura lucruri
- Ii distruge lucrurile
- Practica orice alta actiune pentru a o contacta și pentru a o face să se simtă mereu in pericol
- Ameninta prietenii sa se departeze de victima
Yummy Cum – Picături ce fac sexul oral mai plăcut. Niciodată nu a fost mai plăcut să înghiți!
Asadar, unele din aceste activitati pot parea inocente la prima vedere – cum ar fi trimiterea de cadouri. Cu toate acestea, daca persoana respectiva nu doreste sa primeasca cadoruile despective iar hartuitorul continua sa ii trimita, putem vorbi despre stalking.
Cu toate ca pare un gest inocent, poate fi coplesitor din punct de vedere psihologic pentru victima sa primeasca în mod constant cadouri pe care nu și le doreste, de la o persoana de la care nu doreste.
Conceptul de hartuire este foarte vechi și este pedepsit penal. Conceptul de stalking insa este nou și abia de curand a intrat in legislatie (in unele tari nici macar nu se considera o crima!).
Citește și despre fetish-uri: Totul despre obsesiile sexuale
Avand in vedere ca contactul fizic poate lipsi in totalitate, nu se considera fiind atat de grav. Totusi, impactul psihologic stiind ca esti mereu urmarit, ca o persoana stie mereu ce faci, unde te afli, sa nu te simti niciodată in siguranta și mai ales sa vezi ca cineva sta la geam și te urmareste 24/7 poate fi terifiant.
Cum se ajunge la stalking? Cine practica aceste obiceiuri?
Stalkerii sunt de obicei niste persoane cu care victima a avut contact in trecut, cum ar fi fosti iubiti sau colegi de munca sau membri de familie. Cu toate astea, chiar daca este mai rar intalnit, pot fi și persoane straine.
De obicei, stalkerii sunt persoane care sunt extrem de sensibile la refuzuri și au suferit anumite traume psihologice in trecut. 80% dintre stalkeri sunt barbati. 60% dintre victimele stalkerilor sunt femeil și 33% dintre victime sunt barbatii.
Scopul stalkerilor nu este intotdeauna de a avea o relatie cu victima. Expertii impart stalkerii in 5 categorii in functie de motivul pe care il urmaresc in urma acestei practici.
1. Stalker-ul refuzat: Este o persoana care a fost refuzata de victima și pur și simplu nu poate accepta realitate. A făcut o obsesie fata de persoana respectiva iar acum ii trimite în mod abuziv mesaje romantice și furioase.
2. Stalker-ul care cauta intimitate: O persoana care considera ca victima are sentimente fata de aceasta și cauta diferite metode de abordare.
3. Stalker-ul incompetent: O persoana care cauta o relatie intima cu o persoana dar realizează ca persoana respectiva nu are sentimente reciproce și nu poate accepta un refuz, dezvoltand o obsesie.
4. Stalker-ul razbunator: Un individ motivat de faptul ca victima a insultat-o sau i-a făcut facut ceva in trecut. Nu poate trece peste, face o obsesie fata de aceasta persoana și doreste sa se razbune prin speriatul sau intimidarea victimei.
5. Stalker-ul predator: Cel mai rar intalnit, insa cel mai periculos. Aceasta persoana se informeaza din toate sursele posibile pentru a afla cat mai multe despre victima cu scopul de a o viola sau de a o asalt sexual.
Cele mai moderne stimulente pentru bărbați. Pentru o erecție super puternică
Cat de periculosi sunt stalkerii?
Cu toate ca stalkerii sunt adesea nonviolenti (ceea ce ii deosebeste de hartuitori), acestea pot avea un impact negativ asupra vietii victimei deoarece in ceneral victimele experimenteaza o frica constanta și se simt lipsite de putere.
Este dificil de spus daca un stalker va deveni sau nu la un moment dat violent. Acestia pot continua sa stalkuiasca o persoana pentru perioade lungi de timp fără a deveni violenti. Se poate insa ca uneori un stalker care a fost pasiv sau chiar „timid” pentru lungi perioade de timp, sa devina brusc violent. Cu toate ca sunt rare, exista cazuri in care stalkerii ajung sa ucida victima.
Un studiu din 1999 a descoperit ca majoritatae persoanelor care au devenit victime a unui viol sau a agresiunilor fizice au primit multe amenintari din partea agresorului inainte cum ar fi scrisori sau orice alte tipuri de contacte.
Cu alte cuvinte, agresorul i-a stalkuit mult inainte de a actiona. S-a descoperit ca atat slakerii barbati cât și femei pot fi la fel de violenti, așadar nu depinde de sexul acesteia.
Cum poate un stalker sa afecteze viata victmei?
In zilele noastre, din ce in ce ma multe vedere sunt stalkuite. Cu toate astea, vitimele nu sunt neaparat persoanele stalkuite ci pot fi alte persoane apropiate ale acestora și nici nu e nevoie sa existe sentimente romantice.
De exemplu, Monica Seles, o jucatoare profesionista de tenis a fost injunghiata de un fan după ce a invins la un campionat pe Steffi Graf, o jucatoare profesionista care fusese campioana inainte sa fie invinsa.
Avem de asemenea ca exemplu și cazul actritei Rebecca Shaeffer, care a fost ucisa de stalker după ce a jucat un rol intr-un film in care a fost in pat cu alt actor. Stalkerul a crezut ca actrita merita pedepsita ca a devenit „o alta prostituata de la Hollywood”
Stimulente pentru îmbunătățirea performanțelor sexuale ale femeilor. Recomandate de JustLove
Conform estimarilor, se crede ca o femeie din 12 și unul din 50 de barbati vor deveni victime de ale stalkerilor odata in vita lor.
In timp ce unele vitcime pot sa se refaca imediat după prinderea stalkerului sau după ce acesta isi pierde interesul, altele pot dezvolta simptome precum tulburari de stres post-traumatic.
Alte simptome pot fi anxietatea, insomnia și depresia. Acestea nu depind de intensitate in care este o persoana stalkuita, ci de rezistenta victimei la stres.
Cum se pot proteja victmiele de stalkeri?
Expertii recomanda ca victimele stalkerilor sa evite pe oricat de mult posibil contactul cu acestia. Mai mult de atat, cu toate ca aceste cazuri pot fi raportate la politie, multor victime le este frica sa nu infurie agresorul deoarece de multe ori acesta scapa fără sa fie luat in serios.
Prorino – Capsule de TOP pentru erecția bărbaților. Pentru nopți de neuitat
Atunci cand victima raporteaza un stalker la politie, exista o perioada de 2 saptamani in care politia nu poate interveni, ceea ce oferă suficient timp stalkerului sa isi puna planurile in actiune.
Concluzie
Cu toate ca stalkerii nu agreseaza in fizic, în mod direct partenerul, acestia pot avea un impact negativ asupra victimei, unele ajugand sa faca sesiuni indelungate de terapie pentru a-si reveni.
Ceea ce face stalking-ul mai inspaimantator este faptul ca e un concept relativ nou și nu este luat foarte in serios de autoritati, de multe ori acesta fiind lasat sa scape fără sa fie pedepsit, devenind mai furios și mai obsedat de victima. Din acest motiv, multe victime refuza sa raporteze situatia la politie.
Cu toate ca, spre deosebire de hartuitor, stalker-ul nu atinge victima, nu se stie niciodată ce urmeaza sa faca acesta, așadar victima se va afla intr-o teama continua deoarece stalkerul poate deveni brusc violent.
Autoritatile recomanda raportarea oricaror activitati similare la politie și pastrarea tuturor dovezilor (cum ar fi cadourile, SMS-urile, inregistrarea apelurilor) pentru a putea lua masuri impotriva stalkerului.