Sistemul Mirena – Avantaje și Dezavantaje. Cum se Folosește? Doare?

sistemul-Mirena

Sistemul Mirena nu trebuie confundat cu steriletul tradițional IUD care poate provoca menstruații abundente și lungi. Mirena se diferențiază de IUD prin hormonul pe care îl eliberează. Acest sistem contraceptiv se folosește inclusiv la tratarea problemelor menstruale.

Foarte des este recomandat femeilor aflate la post-menopază, deoarece poate echilibra terapia hormonală de substituție. Sistemul Mirena este destul de scurt și are forma literei „T”. Există niște fire care atârnă de acest sistem și care sunt folosite atunci când medicul încearcă să-l extragă. Sistemul Mirena dispune de un rezervor ce eliberează zilnic progesteron și previne apariția sarcinii.

Acest sterilet are un termen de valabilitate de 5 ani și o eficacitate de 99%. Protejează împotriva unei sarcini nedorite imediat după inserare. Femeile care își doresc mai târziu o sarcină, trebuie doar să-și scoată steriletul. Datorită steriletului Mirena, mucoasa cervicală se îngroașă, iar spermatozoizii nu mai pot pătrunde în uter. De asemenea, acest sistem subțiază endometrul uterin și împiedică fixarea ovulului fecundat.

În rezervorul steriletului Mirena se găsește hormonul levonorgestrel care este prezent în multe contraceptive orale. În cazul unor femei, acest hormon face ca ovarele să nu mai funcționeze, iar ovulația să nu mai aibă loc.

Cele mai noi produse din Sex Shop. Oferte de Nerefuzat

Cum se foloseste sistemul Mirena?

Steriletul în formă de T Mirena contine levonorgestrel, un tip de hormon ce previne sarcina. Acesta poate tine pana la 5 ani și are o rata de eficienta de 99%. Acesta functionează prin eliberarea acestui hornmon in uter, pentru a preveni aparitia unei sarcini nerdorite. de asemenea, are și rolul de a ingrosa mucoasa din colul uterin, făcând sperma sa se deplaseze mai greu și scazand rata de supravietuire a acesteia in uter. Astfel, previne sarcina.

Poate de asemenea sa reduca sau sangerarea sau sa opreasca complet menstruatia.

Cum se introduce și cum se scoate?

Pentru a introduce sistemul Mirena, trebuie pur și simplu sa iti faci o programare la medic. Toata procedura dureaza aproximativ 5 minute. Medicul folosite anumite unelte pentru a introduce dispozitivul, insă această procedura nu este considerata una chirurgicala.

Pentru a introduce acest sterilet, o femeie trebuie sa astepte cel putin 7 zile de la inceputul menstruatiei. Femeile care abua au născut sau care au trecut printr-un avort ar trebui sa astepte cel putin 6 saptamani. Un medic poate scoate dispozitivul oricând este nevoie și femeile pot rămâne însărcinate imediat după înlăturarea acestuia. 8 din 10 femei au reușit să rămână însărcinate în cel mult 1 an de la scoaterea steriletului.

În cazul în care sistemul Mirena se mișcă, medicul trebuie să îl scoată. Dacă femeia respectivă nu este însărcinată, poate introduce unul nou.

Efectele secundare ale steriletului Mirena

La fel ca toate metodele contraceptive, steriletul Mirena poate avea efecte secundare precum:

  • În primele luni este posibil să apară mici sângerări, așadar femeile ar trebui să aibă mereu absorbante la îndemână
  • Menstruațiile nu se reglează întotdeauna imediat după introducerea steriletului, ci chiar și după câteva luni
  • Hormonul eliberat poate determina apariția acneei
  • Poate coborî către cervix
  • Poate perfora peretele uterin
  • Există riscul să apară chisturi pe ovare
  • Pot apărea dureri de cap

Dacă alegi să folosești acest sterilet, este recomandat să controlezi în mod regulat firele din vagin pentru a verifica poziția sistemului Mirena. În cazul în care apar dureri puternice în abdomenul inferior ar trebui să mergi la medic.

Sistemul Mirena – Efecte pe termen lung

sistemul-mirena-efecte-secundare

Deocamdată nu se cunosc efectele pe termen lung ale utilizării sistemului Mirena, pentru că acesta a apărut abia în urmă cu aproximativ 30 de ani. Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că momentan nu există dovezi că steriletul Mirena ar putea duce la apariția cancerului.

Avantajele utilizării steriletului Mirena

Foarte multe femei sunt mulțumite de acest sterilet deoarece:

  • Este eficient
  • Poate fi folosit timp de 5 ani
  • Elimină durerile menstruale
  • Reduce fluxul menstruației după doar câteva luni

Deși acest sterilet are multe avantaje, nu toată lumea îl poate folosi. Iată care sunt persoanele cărora nu li se recomandă acest produs:

  • Femeile cu infecții pelvine
  • Femeile cu afecțiuni cardiace
  • Femeile cu anomalii ale colului uterin
  • Femeile care au sângerări, dar nu se cunoaște cauza lor

Dildo-uri din Materiale de Calitate - Prețuri Super Accesibile, Calitate Premium

La fel ca orice alt sterilet, Mirena se inserează fie în penultima zi a menstruației, fie în ultima. Înainte de introducerea steriletului se recomandă efectuarea unui test pentru Chlamydia.

După inserarea steriletului femeile pot face sex, deoarece sunt deja protejate. Totuși, ar fi bine să aștepte o zi pentru a lăsa steriletul să se așeze la locul lui.

Tampoanele pot fi folosite fără probleme, deoarece nu interferă cu steriletul. Cu toate acestea, femeile sunt sfătuite să nu le utilizeze din primele zile de la inserare.

Medicamente ce nu ar trebui folosite împreună cu sistemul Mirena

Sistemul Mirena este poate eficient, dar poate inreacționa cu anumite medicamente. Înainte să folosești acest sistem, spune-i medicului tău dacă iei anumite medicamente. Cu toate că ar trebui să îi spui orice medicamente administrezi, trebuie să ai mai multă grija în special la:

  • Pastilele pentru subțierea sângelui, cum ar fi warfarina
  • Steriozi, cum a ar fi Prednison, Prednisolon sau Metilprednisolon
  • Medicamente pentru epilepsie
  • Anumite medicamente pentru HIV cum ar fi Ritonavir, Atazanavir și Efavirenz
  • Produse din plante, în special cele ce conțin glucozamină, ginkgo sau sunătoare.

De asemenea, având în vedere că este o metodă contraceptivă, nu ar trebui folosit sub nicio formă în timpul sarcinii. Folosind sistemul Mirena în timpul sarcinii, cresc șansele de apariție a unei sarcini ectopice. Dacă folosești acest dispozitiv și crezi că ai rămas însărcinată, consultă imediat un medic.

Cu toate că nu este recomandat în timpul sarcinii, acest dispozitiv poate fi dolosit în timpul alăptării, în cazul în care a fost introdus la mai mult de 6 săptămâni del a naștere. Folosind produsul înainte, se poate reduce cantitatea de lapte pe care o produce organismul. Dacă observi schimbări în producția de lapte după ce ai introdus sistemul Mirena, discută cu un medic.

Bile Kegel - Ideale pentruf emeile ce doresc partide mai intense

Întrebări frecvente despre sistemul Mirena

Cu toate că este un dispozitiv sigur, multe persoane au diferite îngrijorări în ceea ce îl privește. Cele mai comune întrebări pe care și le pun cei ce urmează să folosească un astfel de produs sunt:

Poți crește în greutate?

Unele persoane susțin că au luat în greutate de când folosesc un astfel de produse, dar nu există dovezi foarte clare. Acest efect secundar nu este scris pe site-ul producătorului. Există mai multe lucruri ce pot cauza creșterea în greutate, așadar e greu de spus dacă acest dispozitiv a jucat un rol în acest proces sau nu.

Poate cauza acnee?

Conform unui studiiu din 2008, s-a observat că persoanele ce folosesc sistemul Mirena sunt mai predispuse la acnee. Cu toate acestea, studiile nu sunt concludente. Se crede că hormonul pe care îl eliberează sistemul Mirena – levonorgestrel – poate înrăutăți acneea, dar nu se știe sigur dacă acest dispozitiv poate avea un impact. Așadar, se poate ca șansele să ai probleme cu acneea să fie mai mari atunci când folosești acest dispozitiv.

Poate cauza dureri de sâni?

Procesteronul este un hormon sexual produs de ovare ce poate duce adesea la dureri de sâni. În timpul menstruațeii, când nivelul de progesteron este ridicat în organism, este mult mai probabil să te confrunți cu dureri de sâni. Având în vedere că sistemul Mirena eliberează progestină, o variaantă sintetică a progesteronului, ar putea avea sens ca sânii să fie mai dureroși. Totuși, nu se știe cât de comun este acest efect secundar.

Este dureros de introdus?

În timp ce unele persaone ce au folosit acest produs susțin că au simțin un ușor disconfort, altele spun că au simțin o durere destul de puternică. Senzațiile de amețeală și crampele sunt efecte secundare ce pot apărea în timpul introducerii steriletului sau imediat după.

Din acest motiv, poate fi o idee bună să iei anumite analgezice (poți cere recomandarea medicului) atunci când dorești să îl introduci. Aceste simptome însă ar trebui să treacă cam în 30 de minute. Dacă nu, este posibil ca sistemul Mirena să nu fie introdus corect.

Avem reduceri in fiecare saptamana în sex shop. Vezi catalogul nostru de produse pentru adulti si → acceseaza pagina de reduceri ❤ și bucură-te de o gamă uriașă de jucării erotice la preturi speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul nostru:

* indicates required

Informații și noutăți. Ne străduim să fie 100% utile și cu aplicabilitate directă.

Te poți dezabona oricând. Ne asigurăm că iți trimitem doar informații prețioase.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.