Majoritatea femeilor își doresc la un moment dat să facă un copil. Deși procesul de a rămâne gravidă pare destul de simplu, există mai mulți factori care influențează sarcina atât în mod direct, cât și în mod indirect. Vârsta, greutatea, stilul de viață, stresul și poluarea au un impact major asupra fertilității și a șanselor de a rămâne gravidă.
Tot mai multe femei decid să rămână însărcinate pe la vârsta de 30-40 de ani pentru că vor, mai întâi, să-și găsească partenerul perfect și să-și facă o cariera.
Înainte de a afla ce poți face pentru a rămâne gravidă cât mai repede, este important să știi că:
- O femeie se naște cu 1-2 milioane de ovule, iar numărul lor nu va crește;
- Calitatea ovulelor depinde de vârsta femeii, iar până să aibă prima; menstruație, aceasta mai rămâne doar cu 300.000 de ovule;
- O tânără cu vârsta mai mică de 25 de ani care încearcă lună de lună să rămână însărcinată, are 96% șanse să-și vadă visul împlinit;
- O femeie cu vârsta de 35 de ani are doar 78% șanse de a rămâne gravidă în decursul unui an;
- După 35 de ani, fertilitatea scade deoarece calitatea ovulelor este afectată.
Stimulente De Top Pentru Femei, Din Sex Shop
Dacă ai împlinit deja vârsta de 30 de ani, șansele de a rămâne însărcinată într-o lună sunt de 15-20%.
Sfaturi utile pentru femeile care vor să devină mame
Specialiștii le recomandă femeilor care doresc să rămână însărcinate să țină cont de următoarele sfaturi:
Identifică perioada de ovulație
Lună de lună, corpul femeii suferă mai multe modificări hormonale, ce duc la creșterea și maturizarea ovulului imatur. Tot acest proces durează aproximativ două săptămâni și începe cu perioada menstruală.
În momentul în care ovulul s-a maturizat, este eliberat din ovar în timpul unui proces denumit ovulație. Ovulul călătorește apoi spre uter, deplasându-se prin tubul uterin. În termen de 6-24 de ore, un spermatozoid poate fertiliza ovulul care va continua să se deplaseze spre uter, pentru ca mai apoi să se implementeze în mucoasa acestuia.
Dacă îți dorești să rămâi însărcinată, trebuie să faci sex atât înaintea ovulației, cât și în timpul acesteia. Astfel, spermatozoizii vor fi deja în trompele uterine când ovulul va fi eliberat, iar acest lucru va facilita fertilizarea.
Ce este testul de ovulație?
Testul de ovulație seamănă destul de mult cu testul de sarcină. Acest test verifică dacă hormonul luteinizant este prezent în urină. Hormonul luteinizant de forma unei boabe de mazăre este situat la baza creierului. În cazul femeilor, acest hormon este asociat ovulației, iar în cazul bărbaților, este asociat producției de hormonul masculin.
Pentru a afla în ce perioadă ai cele mai mari șanse de a rămâne însărcinată, trebuie să folosești acest test. Totuși, înainte de a utiliza testul de ovulație este indicat să stabilești data la care începi testarea, iar pentru a face acest lucru trebuie să știi cât durează, în mod normal, ciclul tău menstrual.
Ciclul menstrual se calculează din prima zi a menstruației până în ziua dinaintea următoarei menstruații. Dacă nu ai un ciclu menstrual regulat, trebuie să faci acest calcul bazându-te pe cel mai scurt ciclu care a avut loc în ultimele 3 luni.
Monitorizează temperatura bazală a corpului
Temperatura bazală a corpului se măsoară mereu dimineața, înainte de a te da jos din pat. Într-adevăr, fertilizarea este mai crescută în zilele dinaintea ovulației sau chiar în ziua care are loc aceasta, dar modificarea temperaturii bazale nu prezice ovulația, ci determină momentul în care a avut loc.
Dacă îți vei măsura temperatura bazală în mod regulat, pentru o perioadă de câteva luni vei putea să-ți faci o idee despre momentul ovulației.O femeie care nu ovulează are o temperatură bazală de 35.5-37.2 grade Celsius. După ce ovulul a fost eliberat, temperatura va crește cu jumătate de grad.
Afrodiziace la Super Prețuri
Mănâncă alimentele potrivite
Dacă adopți o dietă echilibrată și consumi alimente sănătoase ai mai multe șanse de a rămâne însărcinată. Iată ce ai putea consuma pentru a-ți crește șansele de a deveni mamă:
- Fructe și legume proaspete – acestea ar trebui să ocupe jumătate din farfurie, la fiecare masă;
- Carne slabă precum carne de pui, vită, curcan, deoarece conțin proteine;
- Grăsimi sănătoase din nuci, ulei de măsline, avocado etc;
- Acizi grași Omega-3 ce pot fi luați din ton, somon ori sardine;
- Zinc, un mineral ce ajută la dezvoltarea ovulelor;
- Ouă, deoarece sunt bogate în proteine și colină. Această vitamină susține dezvoltarea creierului la bebeluși.
- Fierul ajută la formarea globulelor roșii și stimulează fertilitatea;
- Vitamina E crește fertilitatea atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților.
Sarcină sănătoasă într-un corp sănătos
Este foarte important să faci mișcare atât înainte de a rămâne gravidă, cât și în timpul sarcinii. Activitatea fizică reglează nivelul zahărului din sânge și elimină stresul cotidian. De asemenea, înotul și mersul pe jos sau cu bicicleta le ajută pe femei să se relaxeze.
Pentru a crește șansele de a rămâne însărcinată trebuie să adopți un stil de viață sănătos ce include, printre altele:
- Menținerea unei greutăți normale
- Renunțarea la fumat, în cazul fumătorilor
- Renunțarea la alcool
- Reducerea consumului de băuturi ce conțin cofeină
Cele mai multe femei reușesc să rămână însărcinate în aproximativ un an. Femeile cu vârsta sub 35 de ani care nu au reușit să rămână gravide în decurs de un an ar trebui să-și faci un test de fertilitate. Acest test este recomandat și partenerilor lor.
Testul de fertilitate indică nivelul hormonului de stimulare foliculară (FSH). Acest hormon este asociat cu un nivel redus de estrogen și fertilitate scăzută. Afectarea funcției ovariene reprezintă o posibilă cauză a fertilității reduse.
Nu te îngrijora dacă nu rămâi însărcinată imediat. Este foarte important să te înarmezi cu răbdare și să ai încredere că totul va fi bine.
Cum sa ramai insarcinata mai repede
Cu toate stim ce trebuie sa facem pentru a ramane insarcinate. Insa foarte multe dintre noi nu stim ce trebuie sa facem ca intregul proces sa fie mai eficient și astfel sa ne marim sansele de a ramane insarcinate cat mai repede.
Pentru asta trebuie sa aflam mai multe despre procesul de ovulatie, adica eliberarea ovulului din ovar. Dupa ce paraseste ovarul, ovulul petrece câteva zile urcand prin trompa uterina pana ajunge in uter. Sarcina apare atunci ovulul este fertilizat in primele 24 de ore de la eliberarea lui de catre ovar. Pentru a ramane insarcinata trebuie sa aveti grija ca sperma sa ajunga la ovul imediat după ovulatie, de preferinta in primele 12-24 de ore.
Te-ar putea interesa și: Care sunt simptomele sarcinii?
Cel mai indicat este de avea contact sexual cu 12 ore inainte de ovulatie, astfel ca atunci cand veti elibera ovulul sperma este deja prezenta. Se considera ca sperma este activa intre 12-24 de ore, insa sunt cazuri in care poate sa traiasca și pana la 7 zile. Nici un cuplu nu trebuie sa se bazeze ca vor reusi sa aiba un copil de la prima incercare. De obicei cam jumatate din cei care incearca reusesc in primele 4 luni, iar in timp de 2 ani rata de succes este de 93 %. Daca ati incercat sa ramaneti insarcinata de mai bine de un n fără reusita ar trebui sa consultati medicul pentru a vedea daca nu aveti probleme de fertilitate.
Revenind inapoi la procesul de ovulatie, haideti sa vedem cand are loc acest proces. De obicei are loc cu 14 zile inainte sa va vina menstruatia. Daca aveti un ciclu menstrual de 28 de zile înseamnă ca cel mai probabil o sa ovulati in a 14-a zi numarand din prima zi de menstruatie. Daca aveti un ciclu de 32 de zile, cel mai probabil o sa ovulati in a 18-a zi din ciclu. Pentru a fi cat mai siguri ca sperma va ajunge unde trebuie și cand trebuie, incercati sa aveti cat mai multe contacte sexual, de preferinta incepand cu câteva zile inainte de ovulatie și continuand câteva zile după ovulatie.femeie gravida
Citește și despre: Metoda Calendarului – Funcționează?
Exista mai multe metode de a afla mai exact cand sunteti la ovulatie. Una dintre ele este masurarea temperaturii corpului. Luati-va temperatura in fiecare dimineata inainte de a va da jos din pat și de a consuma ceva. Atunci cand temperatura a crescut fata de ziua precedenta cu jumatate de grad și pana la un grad înseamnă ca sunteti la ovulatie. Poate fi insa destul de complicat, pentru ca sunt femei a caror temperatura nu variaza aproape deloc.
O alta metoda mai usoara de afla cand sunteti la ovulatie este masurand hormonul luteinizant LH din urina. Puteti procura din farmacii aceste teste de ovulatie care de obicei sunt destul de acurate. Testele va vor indica cand nivelul hormonului a crescut și deci sunteti la ovulatie.
Puteti incerca de asemenea testele de ovulatie pe baza de saliva. Atunci cand suntem la ovulatie , nivelul estrogenului creste și saliva se modifica lucru care poate fi vazut la un microscop special. La fel ca și testele de ovulatie pe baza de urina și cele pe baza de saliva sunt destul de acurate, doar ca la fel ca și celalalte nu sunt foarte ieftine.
Mai puteti incerca sa vedeti daca sunteti la ovulatie și cercetandu-va singure cervixul. Inainte de ovulatie acesta devine mai umed și veti observa o usoara lichefiere albicioasa. In plus aceasta metoda nu va va costa nici un ban.
Iata care este sfatul medicului despre cum sa ramai mai repede insarcinata
Cel mai bine este sa nu va stresati prea mult și sa va bucurati cat mai mult de aceasta perioada din viata dumneavoastră!