Metoda Calendarului – Cum Funcționează și Cât Este de Sigură?

metoda-calendarului

Metoda calendarului este o metodă de contracepție tradițională folosită de foarte multe cupluri. Aceasta presupune identificarea perioadei fertile, în care femeia are mari șanse să rămână gravidă. În acest interval, se recomandă evitarea raportului sexual, pentru a preveni o sarcină nedorită. În celelalte zile din lună, femeile pot face sex fără a folosi o altă metodă de contracepție.

Metoda calendarului nu este atât de simplă precum pare, deoarece este dificil de identificat cu exactitate perioada fertilă. În plus, femeile care au menstruații neregulate, trebuie să-și monitorizeze ciclul timp de minimum 6 luni pentru a determina perioada fertilă.

Metoda calendarului le poate ajuta pe femei să evite dezechilibrele hormonale cauzate de pilulele contraceptive și dezechilibrul pH-ului vaginat provocat de prezervative.

Cele mai Noi Jucării din Sex Shop

Cum funcționează metoda calendarului?

Orice femeie care face sex neprotejat poate rămâne însărcinată, însă șansele cresc dacă raportul sexual are loc în perioada fertilă. Metoda calendarului presupune urmărirea strictă a perioadei sigure și a perioadei fertile.

În general, dacă femeia are ciclu menstrual regulat la 28 de zile, în cea de-a 14-a zi are loc ovulația. În schimb, dacă femeia are ciclu menstrual la 29 de zile, ovulația are loc în cea de-a 15-a zi.

În cazul femeilor cu ciclu menstrual neregulat, perioada fertilă este mai greu de identificat, deoarece trebuie monitorizată durata ciclurilor din ultima jumătate de an. Din ciclul care a durat cel mai puțin se scade numărul 18 pentru a se afla care a fost ultima zi a perioadei fertile, apoi din ciclul care a durat cel mai mult se va scădea numărul 11 pentru a se afla prima zi a perioadei fertile.

Perioada fertilă se poate determina și prin alte metode precum măsurarea temperaturii bazale, utilizarea testelor de depistare a ovulației ori analiza mucusului cervical. Totuși, nu există nicio metodă care să identifice cu exactitate momentul ovulației.

Potrivit studiilor, unele femei pot rămâne însărcinate chiar din prima zi a ciclului, chiar dacă au sau nu ciclu regulat.

cum-calculezi-ovulatia-cu-calendarul

Secreția hormonilor variază în funcție de starea de sănătate și de nivelul de stres. Așadar, atât ciclul menstrual, cât și perioada fertilă pot fi afectate într-o anumită măsură, iar uneori calculele pot da greș.

Este sigură metoda calendarului?

Se pare că metoda calendarului este considerată a fi destul de riscantă, deoarece are o rată de eșec mai mare de 25%. Prin urmare, destul de multe femei care folosesc această metodă contraceptivă se confruntă cu o sarcină nedorită. Trebuie să menționăm că metoda calendarului nu oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Pentru o femeie este destul de dificil să anticipeze cu exactitate în fiecare lună perioada fertilă. Dacă se dorește evitarea unei sarcini, se recomandă folosirea unei alte metode contraceptive, deoarece metoda calendarului nu este deloc sigură.

În schimb, atunci când un cuplu își dorește un copil, ar putea folosi metoda calendarului pentru a identifica zilele în care există mai multe șanse ca femeia să rămână gravidă.

Metoda temperaturii bazale

Această metodă le ajută pe femei să afle când sunt la ovulație. După prima zi în care se produce ovulația, temperatura bazală crește cu jumătate de grad, fiind influențată de progesteron. Dacă vrei să folosești această metodă trebuie să-ți măsori temperatura (sublingual, rectal și axilar) în fiecare zi, imediat după ce te trezești.

Stimulente pentru Femei. Calitate Absolută

Este important însă ca noaptea să dormi minimum 5 ore. Se recomandă măsurarea temperaturii în fiecare dimineață, cu același termometru și la aceeași oră.

Valorile temperaturii din perioada de ovulație ar trebui notate pe un carnețel. Dacă s-au depistat 3 valori succesive mai mari, înseamnă că perioada fertilă a trecut. Această etapă durează până în ziua a treia după ovulație. Dacă nu a fost fertilizat niciun ovul, femeia intră în cea de-a doua fază infertilă care începe în a 21-a zi de menstruație și se încheie în prima zi a următorului ciclu.

Prima perioadă infertilă începe din prima zi a menstruației și durează până în cea de-a 8-a zi, în timp ce perioada de fertilitate crescută începe din a 9-a zi și se încheie în a 20-a zi.

Testul mucusului

Mucusul care este produs de vagin și de colul uterin își schimbă caracteristicile în funcție de nivelul estrogenului și progesteronului, care se modifică pe parcursul lunii. Înainte de ovulație, acesta devine apos și ușor gălbui, iar în ziua ovulație devine mai gros și are o consistență asemănătoare cu cea a albușului de ou. A doua zi după ovulație, mucusul devine mai lipicios și mai gros.

Dimineața, după urinare, se verifică consistența secreției vaginale cu vârful degetelor. Dacă acesta se întinde în mai multe fire înainte de a se rupe, este posibil să fii la ovulație. Abia din a 4-a zi după ovulație, scade riscul de a rămâne însărcinată.

cat-de-sigura-este-metoda-calendarului

Testul mucusului nu este o metodă contraceptivă sigură, așadar, ar fi bine să nu te bazezi pe ea dacă nu îți dorești să rămâi însărcinată.

Metoda retragerii

Această metodă mai este cunoscută și sub numele de „coitus interruptus” și preuspune scoaterea penisului din vagin, înainte de ejaculare. Din păcate, de foarte multe ori, bărbații nu reușesc să se retragă la timp, iar partenerele lor rămân însărcinate.O metoda de contraceptie ce inca nu este foarte bine stiuta de majoritatea oamenilor sub aceasta denumire dar in schimb este mai mereu realizata.

De fapt coitus interruptus este scoaterea penisului din vagin inainte de ejaculare. Inainte de ejaculare penisul secreta un fluid, numit fluid pre-ejeculatoriu. Acest fluid poate contine spermatozoizi. Riscul metodei este unul binestiut. Este una din cele mai riscante metode semicontraceptive și nu are nici o protectie in cazul bolilor transmisibile sexual. Metoda retragerii depinde foarte mult de capacitatea baiatului de a control ejaculare și de a se retrage la timp. Inainte de a folosi o astfel de metoda mai bine va ganditi de doua ori pentru ca va asumati un dublu risc: sarcina și boli sexuale.

Bile Vaginale la Super Prețuri. Modele Noi

Se pare că 1 din 4 cupluri care folosesc această metodă contraceptivă se confruntă cu o sarcină nedorită. Deși multe femei au încredere în partenerul lor și consideră că acesta știe să se controleze, riscul să rămână însărcinate rămâne în continuare ridicat, deoarece lichidul preejaculator (poate conține spermatozoizi) poate fi eliminat chiar din clipa în care apare erecția.

Cu toate acestea, metoda retragerii este folosită de foarte multe cupluri. Mulți nu vor să folosească protecție, iar acest lucru crește riscul unei sarcini nedorite, dar și a unei boli cu transmitere sexuală.

Totuși, noi considerăm că siguranța și sănătatea sunt mai importante, de aceea le recomandăm tuturor celor care fac sex neprotejat să analizele mai bine riscurile la care se expun.

TInerii care abia și-au început viața sexuală pot folosi prezervativul, mai ales dacă nu au relații stabile și își schimbă frecvent partenerii. În schimb, femeile care au relații stabile, de lungă durată, pot lua anticoncepționale pentru a preveni o sarcină nedorite.

Dacă ai folosit metoda retragerii dar ți-e teamă că nu a funcționat, amintește-ți că există pilula de a doua zi. Aceasta poate preveni sarcina dacă este administrată după cel mult 72 de ore de la raportul sexual.

Avem reduceri in fiecare saptamana în sex shop. Vezi catalogul nostru de produse pentru adulti si → acceseaza pagina de reduceri ❤ și bucură-te de o gamă uriașă de jucării erotice la preturi speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul nostru:

* indicates required

Informații și noutăți. Ne străduim să fie 100% utile și cu aplicabilitate directă.

Te poți dezabona oricând. Ne asigurăm că iți trimitem doar informații prețioase.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.