Ce este vaginul „normal”?
Oamenii sunt adesea ingrijorati ca este ceva in neregula acolo jos, dar afland ce este normal, vor putea observa rapid modificarile care se produc.
Corpul fiecarei femei este unic, iar vulva variaza in culori, forme și dimensiuni. Vulva reprezinta organele genitale externe ale femeii. Labia majora reprezinta buzele exterioare in care creste parul pubian, iar labia minora reprezinta buzele interioare care se extind din clitoris. Unele femei au labiile mici, netede, roz, in timp ce altele au labiile mai mari, mai ridate și mai innegrite. Daca vei merge periodic la control, vei sti ce este sanatos și „normal” pentru tine.
Fii informata
Ingrijorator este faptul ca, un sondaj realizat de Eve Appeal (2016) a aratat ca jumatate dintre tinerele cu varste intre 16 și 25 de ani nu au putut localiza vaginul pe o diagrama medicala. De asemenea, rezultatele au aratat ca 65% dintre femeile chestionate au cosiderat dificil sa utilizeze cuvantul „vagin”.
Cercetari suplimentare efectuate de Eve Appeal (Septembrie 2016) au aratat ca 93% dintre fiice spun ca parintii nu au discutat niciodată despre „problemele femeilor” cu ele, 1 din 7 mame spunand ca nu este de datoria ei sa vorbeasca cu fiica ei despre probleme ginecologice.
Acest lucru evidentiaza o problema pe care femeile tinere o au cand vorbesc despre sanatatea sexuala și problemele ginecologice, in special cu medicul lor de familie. De asemenea, arata ca acest subiect nu este abordat în mod corespunzator de catre parinti.
Daca ar fi sa comparam aceste statistici cu un sondaj recent realizat de YouGov pentru Cosmopolitan Magazine, este clar ca femeile se simt mai confortabil sa-si expuna vulva decat sa vorbeasca despre ea. 98% dintre femei isi ingrijesc zona inghinala și 1 din 2 femei sub 30 de ani isi indeparteaza tot parul pubian.
Poate ca asta se intampla deoarece se considera ca parul pubian este oarecum murdar sau neatractiv, un mesaj care a fost perpetuat de pornografie. In plus, daca nu vorbim despre ceea ce este firesc in ceea ce priveste corpul nostru, tinerii vor fi in continuare confuzi și vor considera ca sunt oarecum anormali.
Cum imi verific vulva?
Potrivit Cancer Research UK, mai putin de 1% din cazurile de cancer raportate in fiecare an sunt legate de cancerul vulval. Este mai frecvent la femeile care au trecut prin menopauza, dar și femeile tinere au fost diagnosticate cu stadii incipiente ale acestui tip de cancer.
Autoexaminarea este recomandata lunar, cu exceptia cazului in care ai avut vreo procedura vaginala care ar putea duce la o infectie, caz in care ar trebui sa astepti pana la vindecarea completa. Pentru a efectua examinarea, asaza-te intr-o pozitie confortabila intr-o camera bine luminata, și asigura-te ca mainile și vaginul sunt curate.
Ia o oglinda în mână și pozitioneaz-o astfel incat sa poți vedea zona vaginala și foloseste-ti cealalta mana pentru a expune labiile și intrarea in vagin. Foloseste-ti degetele pentru a simți cu usurinta orice umflatura. Daca simti anomalii, intampini mancarimi, secretii neobișnuite, sangerari neregulate sau durere in timpul urinarii, fa o vizita la medic. Daca simptomele persista, mergi la un medic ginecolog pentru teste suplimentare. Lichen scleros este o afectiune a pielii care poate afecta vulva și vaginul. Desi aceasta afectiune nu este canceroasa, creste riscul femeilor de a dezvolta cancer vulval in viitor, afectand aproximativ 1 din 20 de femei.
Fii constienta de semnele și simptomele cancerului ginecologic
Cancerul ginecologic este al doilea cel mai frecvent tip de cancer la femei, după cancerul de san. Prin urmare, fii constienta de simptome și solicita sfaturi medicale daca observi ceva anormal. Nu uita, cancerul nu cunoaste varsta și te poate afecta indiferent de anii pe care ii ai.
Se pare ca exista un mit ca unele tipuri de cancer ginecologic afecteaza doar femeile in varsta, cum ar fi cancerul de col uterin, insa și femeile tinere pot face acest tip de cancer.
Semnele și simptomele includ:
- Sangerare după contact sexual
- Sangerare intre menstruatii
- Sangerare postmenopauza
- Scurgeri vaginale anormale – de la roz și apos la maro și cheaguri de sange
- Umflaturi
- Decolorarea pielii
- Mancarimi
- Durere
- Durere sau disconfort in timpul actului sexual
- Nevoia de a urina mai mult
- Abdomen umflat
- Dificultate de a manca sau greata
Cercetarile efectuate de Eve Appeal 2017 au aratat ca 1 din 6 barbati nu stie nimic despre problemele de sanatate ginecologica și nu considera de trebuie sa stie, deoarece sunt probleme feminine.
Ca urmare a cercetarii lor, campania pentru Gynae Cancer Awareness Month (2017) se refera la cresterea gradului de constientizare in ceea ce priveste cunoasterea a ceea ce este normal pentru femei.
Echipa Eve solicita ajutor tuturor femeilor și barbatilor din viata lor de la parteneri, fii, tati, unchi, nasi, bunici și prieteni de sex masculin pentru ca acestia sa fie constienti de semnele și simptomele asociate cancerului ginecologic. Nu este doar un lucru „feminin”, barbații trebuie sa-i incurajeze pe cei dragi sa caute ajutor daca observa ceva anormal.
Tema campaniei Eve Appeal din 2018 a fost “Get Lippy” pentru a-i determina pe toti sa vorbeasca despre sanatatea ginecologica și cancer, ajutandu-i sa depaseasca jena pe care o au. Este atat de important ca femeile să se simtă confortabil cu partenerii, familia, prietenii și medicul cu privire la orice anomalii. Acest lucru le-ar putea salva viata, sau viata mamei, surorii, fiicei, matusii, nasei sau cele mai bune prietene.
Unul dintre principalele simptome ale cancerului ovarian este balonarea persistenta, nu o problema vaginala. Dar, potrivit lui Target Ovarian Cancer doar o treime ditnre femeile intervievate recent de YouGov (2018) au spus ca ar merge la un medic daca s-ar confrunta cu aceste simptome. Jumatate au spus ca si-ar modifica dieta adaugand in alimentatie iaurturi probiotice.
Oricine se simte balonat in cele mai multe zile din ultimele 3 saptamani, ar trebui sa se prezinte la medic. Problemele ginecologice nu influenteaza doar sanatatea femeilor, ci afecteaza și partenerii, relatiile și familiile, motiv pentru care toata lumea ar trebui sa fie informata.
Nu amana testul Papanicolau
Multe femei nu iau in calcul ideea de a face un test Papanicolau, deoarece considera ca este o procedura invaziva, insa este una vitala care le-ar putea salva viata. Femeile ar trebui sa faca un astfel de test la fiecare trei ani de la varsta de 25 de ani. Aceasta este o procedura rapida și simpla, care se termina in câteva minute.
In mod ingrijorator, un sondaj realizat de Jo’s Trust (2018), a aratat ca femeile tinere sunt jenate sa participe la testul Papanicolau din cauza felului in care arata vulva și din cauza mirosului „normal”. Intr-un nou studiu pe femeile de 25-35 de ani, o treime dintre femei au recunoscut ca nu ar merge sa faca testul daca nu s-ar fi epilat in zona inghinala.
Chiar daca nu suferi de boli cu transmitere sexuala, nu esti activa sexual sau ai trecut prin menopauza, este important sa faci testul Papanicolau.
Ma confrunt cu durere in timpul actului sexual
Daca simti durere cand faci sex, nu ar trebui sa te conformezi, deoarece ar putea exista mai multe cauze ale durerii vaginale. Daca ai dificultati in a introduce tampoane sau a face sex, s-ar putea sa te ingrijorezi ca vaginul tau este prea mic. Cu toate acestea, cand o femeie este nelinistita, vaginul se tensioneaza. Strangerea vaginala ar putea fi, de asemenea, cauzata de o afectiune numita vaginism, care determina strangerea involuntara a vaginului.
Folosirea unei jucarii sexuale te poate ajută să-ti relaxezi mușchii vaginali și sa depasesti problemele de strangere. Real Feel Deluxe este un vibrator realistic minunat care te poate ajută să-ti consolidezi increderea, deoarece poate fi folosit atat extern cât și intern, și este posibil sa inveti sa iubesti din nou sexul daca il folosesti.
Daca esti cu adevărat ingrijorata de penetrarea vaginala, Rocks Off Ro 80 este cel mai mic vibrator subtire și este ideal pentru utilizarea cu dilatatoare.
Rocks Off Ro 80 – Vibrator Mic in Forma de Glonte Vibrator, 8 cm
Daca vei atinge orgasmul prin stimularea clitorisului s-ar putea sa-ti fie mai ușor sa te dezlantui și sa renunti la inhibitii. Aminteste-ti, nu este nicio graba! In timp, s-ar putea sa-ti fie mai ușor sa inserezi complet vibratorul Zizo și sa experimenteze orgasmele punctului G. Asigura-te ca folosesti și un lubrifiant, deoarece acest lucru va facilita introducerea completa a unei jucarii sexuale sau a penisului partenerului tau.
Dusul vaginal și aburirea vaginului
Dusul vaginal se refera la spalarea vaginului. Multe femei fac asta pentru a se simti fresh in timpul menstruatiei sau după sex, dar de fapt este un proces inutil. Vaginul este adesea denumit un „motor bine uns cu ulei” deoarece este un organ autolubrifiat. Vaginul are, de asemenea, echilibrul pH-ului foarte delicat, astfel incat introducerea substantelor chimice gasite in produsele pentru dus vaginal face mai mult rau decat bine.
Aburirea vaginului pare sa fi devenit o practica destul de frecventa, dar, din pacate, poate afecta sanatatea vaginului. Aburul fierbinte poate arde pielea delicata a organelor genitale, poate afecta echilibrul florei vaginale și nu va avea niciun impact asupra hormonilor.
Folosind produse parfumate, jucarii sexuale ieftine și lubrifianti sexuali, pe vulva și vaginul tau pot aparea iritatii și alergii. Asadar, evita prodsele parfumate, verifica intotdeauna materialul din care este confectionata jucaria ta sexuala și ingredientele lubrifiantului.
Evita utilizarea produselor de uz casnic ca jucarii sexuale și lubrifianti pentru a proteja sanatatea vaginului.
Prin schimbarea echilibrului pH-ului vaginului, cunoscut și sub numele de „flora vaginala” se poate dezvolta vaginoza bacteriana, o infectie vaginala comuna. Acest lucru se datoreaza faptului ca noul mediu cauzat de dus și aburire este unul mai favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor.
Este recomandat sa folosesti un lubrifiant cu pH echilibrat pentru a evita modificarea pH-ului delicat al vaginului. De asemenea, evita produsele care contin glicerina, deoarece acestea cauzeaza infectii.
Exista, de asemenea, riscul de a dezvolta boala inflamatorie pelvina (BIP), o infectie care afecteaza uterul, trompele uterine si, in unele cazuri, ovarele. De obicei, colul uterin ar impiedica bacteriile care intra in vagin sa ajunga la organele de reproducere interne si, prin urmare, dusul și aburirea vaginului pot expune colul la infectii.
Nu este neobisnuit ca vaginul sa aiba miros. Cand o femeie este excitata, ea produce feromoni naturali. Dupa sex, vaginul poate mirosi diferit din mai multe motive. Daca s-au utilizat prezervative sau lubrifianti, acest lucru ar putea avea un impact asupra mirosului vaginului. Contactul direct cu materialul seminal poate provoca, de asmenea, un miros diferit, din moment ce materialul seminal are porpriul parfum și pH care poate schimba apoi flora vaginala.
Cum ramane cu scurgerile urinare?
Scurgerea transparenta sau alba este complet normala. Scurgerea sanatoasa nu are un miros puternic si, desi poți simti o umezeala, nu ar trebui sa te confrunti cu o mancarime. Daca observi o modificare a scurgerilor, ar putea exista o mulțime de motive.
Thrush este o infectie fungica sau o infectie de drojdie, care provoaca o scurgere alba, groasa, asemanata în mod obisnuit cu branza de vaca. Nu are un miros deosebit de puternic, dar provoaca mancarimi și durere in vagin. Aproape toate femeile se vor confrunta cu aceasta infectie pe parcursul vietii, și desi nu este o boala cu transmitere sexuala, și barbații o pot contracta. Se trateaza cu usurinta, cu tratament antifungic. Este important ca partenerul tau să folosească o cremă pentru a-si trata penisul, chiar daca nu are niciun simptom.
O boala cu transmitere sexuala, numita Trichomoniasis, care este cauzata de un parazit mic, poate face ca scurgerea sa devina verde, galbena sau spumoasa. Majoritatea femeilor considera ca au foarte multe scurgeri cu un miros neplacut de peste. Aceasta este Vaginoza Bacteriana și necesită antibiotice. Alte simptome pot include mancarimi, umfaturi și dureri in și în jurul vaginului. Poate fi tratata cu antibiotice.
Scurgerea anormala care coincide cu durerea sau sangerea ar putea fi cuzata fie de gnonoreea, fie de clahmydia. Daca descoperi ca ai aceste simptome, basici și dureri în jurul vaginului, s-ar putea sa ai herpes. Aceste boli cu transmitere sexuala pot fi tratate cu antibiotice. Din nou, este important ca și partenerul tau sa se trateze.
Cere sfatul medicului daca observi o sangerare anormala, inclusiv in timpul sau după sex.
Par pubian: da sau nu?
Parul pubian este un simptom foarte normal al pubertatii, și desi multi oameni doresc sa-si pastreze parul pubian pentru a se simti natural, nu trebuie sa te lasi influentata de ei, daca tu-ti doresti sa-l elimini.
Cu toata acestea, ingrijirea excesiva a parului pubian poate duce la iritatii vulvare, ingrosarea parului și chiar infecti, daca te tai accidental in timpul epilarii.
Un sondaj efectuat pe 3316 femei din SUA publicat in JAMA Dermatology (iulie 2016) a aratat ca 59% dintre femei au spus ca si-au indepartat parul pubian din „motive de igiena”. Autorul principal al lucrarii, dr Tami S Rowen, a declarat ca „Multe femei cred ca sunt murdare și necurate daca nu se ingrijesc”.
Multe femeie apeleaza la labioplastie. Aceasta interventie chirurgicala care modifica labiile pentru a schimba designul vaginului poate duce la infectii și la pierderea simtului, și nu este necesara.
Unele femei sunt, de asemenea, constiente de mirosul natural al vaginului, precum și de aspectul sau, dar vaginele sanatoase sunt frumoase in toate formele și dimensiunile.
Feminintatea – 100 vulve
Fabuloasa Laura Dodsworth a creat Womanshood 100 vulvas, fotografiind vulva a 100 de femei diferite. Dupce a a fotografiat sanii și penisurile, ultima lucrare a Laurei pune vulva și vaginele in centrul atentie in noua sa carte: Womanhood: The Bare Reality and forthcoming Channel 4 documentary: 100 Vaginas.
„Majoritatea femeilor nu au nicio idee despre ce este acolo jos – nu exista ‘normal’. Povestea fiecarei femei a ramas cu mine: fecioare de 45 de ani. Femeia căreia i s-a scos vaginul din cauza cancerului.”
Invata totul despre corpul sau și afla ce este normal și ce nu. Nu lasa rusinea sa te opreasca sa ceri sfaturi medicale care ti-ar putea salva viata.
Ascultati-ma, trebuie sa incetati sa-ti mai privesti vaginul ca pe o pasarica pe care o verifici din cand in cand. Vaginul este nucleul literal al corpului și merita ce este mai bun. Deci, te rog…
- Fara dusuri vaginale – apa și sapunul te ajută să ramai fresh și in zona intimă. De preferinta, este indicat sa folosesti sapun fără parfum, sau doar apa calda.
- Nu mai cumpara tampoane de proasta calitate – Deschide-ti portofelul. Ar trebui sa fie lucruri la care sa nu te zgarcesti atunci cand le cumperi. Tampoanele din bumbab organic sunt unele dintre acestea.
- Incearca o cupa menstruala reutilizabila – Vaginul tau merita ce e mai bun. Investeste banii in produse de calitate pe care le poți folosi ani de zile.
- Informatia este cheia – Nu invita pe nimeni in vaginul tau daca nu-l cunosti suficient de bine. Sau, in cazul in care o faci, asigura-te ca foloseste protectie. Inainte de a face sex cu cineva, ar trebui sa vorbiti despre bolile cu transmitere sexuala și sarcina.
- Fiecare este diferit – Foloseste ceara sau lama pentru a scapa de parul din zona intimă, dar, de asemenea, retine ca este bine și daca-l lasi acolo. Orice ai alege, ramai curata.
- Scurgerea este normala – Daca nu este verde, mirositoare sau complet diferita de cea pe care o ai în mod normal, este in regula. Nu trebuie sa te rusinezi de o functie fizica normala.
- Muschii Kegel sunt cei mai buni prieteni ai vaginului – Incearca sa strangi mușchii pelvieni de câteva ori pe zi pentru a mentine vaginul in forma.
- Nasterea nu-ti va distruge vaginul – Este un mit ca vaginul tau nu va reveni la normal. Va dura aproximativ 6 saptamani pana cand vaginul tau se va reface complet.
- Ar trebui sa ai o relatie sanatoasa, pe termen lung cu un ginecolog – Atata timp cat ai un vagin, examenele anuale sunt extrem de importante. Programeaza-ti intalnirea la ginecolog și nu te mai rusina. Se va termina repede.
- Masturbarea este sanatoasa – Masturbarea te ajută să te relaxezi și sa scapi de stres. Sexul cu un partener este grozav, dar daca nu stii cum sa te satisfaci singura, va fi greu sa-i explici partenerului tau unde și cum sa te atinga. Nimeni nu ar trebui sa-ti cunoasca vaginul mai bine decat tine.
Sanatatea vaginala și menopauza. Ce trebuie să faci? Ce produse poți folosi? 8 Sfaturi
Pe masura ce inaintam in varsta, organismul nostru imbatraneste, ceea ne înseamnă ca sanatatea noastra va fi afectata și inclusiv functia sexuala. Modificarile din interiorul corpului pot duce la uscaciune vaginala, etanseitate vaginala, libiou scazut. Cu toate acestea, exista multe moduri in care putem depasi aceste probleme pentru a ne bucura de intimitate și plăcere sexuala, indiferent de varsta pe care o avem.
Ce se intampla cu vaginul tau pe masura ce imbatranesti?
Ca orice parte a corpului și vaginul imbatraneste, ducand astfel la probleme sexuale fizice și emotionale. Cunoscuta sub denumirea de „atrofie vaginala”, aceasta afectiune afecteaza 50% dintre femei in timpul menopauzei și 70% dintre femeile aflate la postmenopauza. Apare atunci cand tesuturile vaginului devin mai subtiri, mai putin flexibile, mai putin lubrifiate și inflamate, ca urmare a scaderii nivelului de estrogen.
Muschii podelei pelvine devin deseori mai slabi in timp, ceea ce poate duce și la incontinenta urinara. In timpul excitatiei sexuale și al preludiului, glandele Bartholin din interiorul vaginului produc un fluid suplumentar sau o lubrifiant vaginal, pentru a face penetrarea mai confortabila și mai plăcută.
Lubrifierea vaginala controlata de nivelurile de estrogen din corpul nostru, protejeaza labiile și vaginul, mentinandu-l sanatos și umed. De asemenea, ușor acida, protejeaza vaginul impotriva infectiilor bacteriene și urinare.
Atunci cand nivelurile scad in timpul menopauzei și post-menopauzei, vaginul se poate simti uscat, strans și poate chiar sa sangereze, fiind astfel mai predispus la infectii precum vaginoza bacteriana.
De asemenea, poate dura mai mult timp pana sa te exciti, făcând ca orgasmele să se simtă mai putin intense, iar penetrarea sa fie dureroasa pe masura ce peretii vaginului se strang. In itmp, acest lucru iti poate afecta libidoul și increderea in propria persoana.
Un studiu realizat in 2014 pe 8000 de femei a aratat ca peste jumatate au prezentat atrofie vaginala post-menopauza și 41% au declarat ca s-au confruntat cu dureri in timpul actului sexual.
Un sondaj realizat in 2016 a aratat faptul ca una din doua femei cu varsta cuprina intre 45 și 65 de ani, care se confrunta cu simptomele menopauzei, nu merg la un medic specialist. 50% dintre femeile intervievate au spus ca viata lor sexuala a fost afectata din cauza uscaciunii vaginale, a libidoului scazut, iar 10% au declarat ca au renuntat complet la sex.
Iata câteva modalitati prin care iti poți mentine vaginul sanatos pe masura ce imbatranesti
Trateaza-ti vaginul cu amabilitate
Se pare ca exista o conceptie gresita in randul femeilor ca vaginele noastre sunt locuri mirositoare, neigienice, care trebuie curatate în mod regulat. Din pacate, industria frumusetii prospera prin promovarea produselor de igiena vaginala care sunt foarte dure la nivelul vulvei și vaginului și de care, pur și simplu, nu avem nevoie. Unele sapunuri, lotiuni și spray-uri pot duce la atrofie vaginala.
Multe femei apeleaza la dusul vaginal pentru a se simti mai fresh in timpul menstruatiei sau dpa ce fac sex, dar de fapt, acest proces este inutil. Vaginul este adesea denumit un „motor bine uns cu ulei”, deoarece este un organ care se autolubrifiaza.
Echilibrul pH-ului este de asemenea, foarte delicat, astfel incat, introducerea de substante chimice gasite in astfel de produse pot face de fapt, mai mult rau decat bine.
Prin tulburarea echilibrului pH-ului vaginal, se poate dezvolta vaginoza bacteriana și trush, ambele fiind infectii vaginale cunoscute. Acest lucru se datoreaza faptului ca noul mediu cauzat de aburirea vaginului este unul mai favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor.
Vaginoza bacteriana este adesea descrisa ca avand un miros de peste, deci este destul de ușor de identificat și tratat cu antibiotice. Trush arata ca branza de vaci, o scurgere alba care face ca vulva și vaginul sa fie dureroase.
Aburirea vaginului pare sa fi devenit o practica frecventa, dar poate deteriora sanatatea vaginului. Aburul fierbinte poate arde pielea delicata a organelor genitale, poate tulbura echilibrul florei vaginale și nu va avea niciun impact asupra hormonilor.
Utilizara produselor parfumate pe vulva și vagin poate provoca iritatii și alergii. Asadar, evita produsele de spalat parfumate.
Foloseste-l sau pierde-l
Bucurandu-te de sex regulat iti vei mentine vaginul in forma. Din pacate, unele femei nu pot face acest lucru, deoarece partenerul lor a murit sau relatia s-a destramat. Multi medici recomanda sexul regulat sau folosirea jucariilor sexuale pentru mentinerea sanatatii.
Poti creste lubrifierea naturala și iti poți mentine vaginul sanatos prin masturbare regulata, fie manuala, fie cu o jucărie sexuala subtire. Orgasmele regulate te pot ajuta sa dormi mai bine, sa iti imbunatatesti starea de spirit și sa arati mai tanara.
Utilizarea unui vibrator subtire poate usura, de asemenea, etanseitatea vaginala ajutand la intinderea tesuturilor și oferind o stimulare sexuala plăcută.
Facand zilnic exerciții pentru podeaua pelvina vei reusi sa rduci incontinenta urinara și sa obtii orgasme mai puternice.
Iubeste lubrifiantul
Folosirea unui lubrifiant cu pH echilibrat, precum lubrifiantul organic TOKO, te poate scapa de uscaciunea vaginala, făcând sexul sa fie mult mai plăcut și mai confortabil pentru amandoi. Fii constienta de faptul ca unii lubrifianti disponibili pe piata contin substante chimice, cum ar fi parabeni și glicerina care pot provoca infectii.
Este posibil sa fii nevoita sa incerci cativa lubrifianti pana ce vei gasi unul care sa se potriveasca nevoilor tale. Evita utilizarea produselor de uz casnic ca lubrifianti sexuali pentru a-ti proteja sanatatea vaginului.
TOKO este ideal pentru refacerea umiditatii și a echilibrului pH-ului vaginal.
Mai mult timp timp pentru preludiu
Bucura-te de preludiu pentru a oferi timp glandelor Bartholin sa produca suficient lubrifiant natural și sa creasca excitatia sexuala. Ia in considerarea utilizarea unui lubrifiant cu pH echilibrat sau chiar o jucărie sexuala.
Incearca diferite pozitii sexuale pentru a te asigura ca te simti confortabil și plăcut in timpul sexului.
Alege jucarii sexuale sigure pentru corp
Evita sa folosesti produse de uz casnic drept jucarii sexual pentru a-ti proteja sanatatea vaginului. Cand cumperi o jucărie sexualam verifica materialul din care este făcuta. Acest lucru este valabil și pentru lubrifiati, intotdeauna trebuie sa vrifici ingredientele.
Multi oameni nu stiu ca unele jucarii sexuale pot fi daunatoare sanatatii datorită tipului de materiat din care sunt fabricate, ca de exemplu: cauciuc, jeleu și latex. Unele jucarii sexuale și lubrifianti pot provoca reactii alergice ducand la iritatii, arsuri, intepaturi.
Asa ca alege jucarii sexuale sigure pentru piele și lubrifianti sexuali pentru a te proteja. Este esential sa mentii jucariile seuxale curate, asa ca spala-le după utilizare cu apă și săpun sau foloseste un produs de curatare pentru jucarii sexuale, iar in cazul in care le imparti cu altcineva, pune un prezervativ pe ele pentru a preveni transmiterea infectiei.
Renunta la fumat
Fumatul afecteaza functia sexuala deoarece are un impact negativ asupra nivelului de hormonul masculin atat la barbati, cât și la femei, hormon responasbil de mentinerea libidoului. Initial, nivelul de hormonul masculin in corp creste temporar atunci cand inahalezi prima tigara, dar nu dureaza mult, și scade după ceva timp. Fumatul creste nivelul de monoxid de carbon in organism, ducand in cele din urma la inhibarea productiei de hormonul masculin, reducand libidoul.
Un raport care a implicat 79.000 de femei a aratat ca cele care fumau de la varsta de 15 ani au trecut prin menopauza, in medie, cu 21 de luni mai devreme decat femeile care nu fumau. Femeile care au spus ca fumau foarte mult (mai mult de 25 tigari pe zi) aveau sa se confrunte cu menopauza cu 18 luni mai devreme decat persoanele nefumatoare. Chiar și acele persoane care au experimentat fumatul pasiv ani de zile au trecut prin menopauza mai devreme decat acele femei care nu erau expuse fumatului pasiv.
Afla ce este normal
Orice sangerare anormala sau durere/disconfort in timpul sexului ar trebui sa te determine sa ceri sfatul unui medic, deoarece poate fi un semn al unei probleme de sanatate mai grava, care necesită investigatii suplimentare, cum ar fi atrofia vaginala care poate fi tratata cu tratamente vaginale topice și lubrifianti sau hidratanti.
Sexul poate fi dureros sau inconfortabil atunci cand ai atrofie vaginala, motiv pentru care ar trebui sa soliciti ajutorul medicului.
Vorbeste cu partenerul tau
Adesea relatiile sexuale se destrama cand apar probleme sexuale. Pe langa comunicarea verbala, contactul fizic este la fel de important. Daca te inchizi fata de partenerul tau și nu vorbesti despre problemele tale, relatia ta va avea de suferit.
Uneori limbajul corpului poate fi, de fapt, un mod mai ușor de a-ti exprima emotiile. Daca lucrurile chiar nu functionează pentru tine, poți incerca sa-ti explorezi singura corpul prin masturbarea cu degetele sau cu o jucărie sexuala. 70% dintre femei au nevoie de stimulare clitorala pentru a ajunge la orgasm, dar supra-stimularea clitorisului il poate face mult prea sensibil la atingere. Cu toate acestea, exista modalitati de stimulare a clitorisului fără atingere directa, cum ar fi prin tesatura chilotilor. Poti utiliza, de asemenea, un vibrator subtire precum Rocks Off Slinky Pinky pentru a experimenta o plăcere sexuala mai buna.
Chiar daca trupul nostru imbatraneste odata cu inaintarea in varsta, nu trebuie sa renuntam la viata sexuala, exista multe modalitati de a mentine vaginul sanatos și de a continua sa ne bucuram de o viata sexuala fericita și plăcută.
Uite câteva sfaturi despre cum să ai grijă de vaginul tău – de la un ginecolog
Bun articol
Felicitari Mãlina!!
Pingback: Anexita - Boala Inflamatorie Pelvină. Ce Simptome Apar?