Anexita – Cauze, Simptome și Tratament

despre anexita

Anexita (boală inflamatorie pelvină – BIP)  este o inflamație a organelor genitale feminine. Această afecțiune ginecologică este periculoasă și se întâlnește frecvent la femeile care au sub 25 de ani. Aproximativ 70% dintre femeile diagnosticate cu anexita nu au împlinit încă vârsta de 25 de ani. Mai exact, cele mi multe cazuri de boală inflamatorie pelvină sunt depistate la femeile care au între 20 și 24 de ani.

Această afecțiune trebuie tratată cu seriozitate, deoarece poate produce complicații pe termen scurt, dar și pe termen lung. Așadar, vizita la medic nu trebuie amânată. Anexita poate provoca infecții și inflamații la ovare, trompe uterine, la nivelul stratului superficial al uterului și în interiorul abdomenului.

Cauzele anexitei

Anexita poate avea diferite cauze, însă adesea inflamația este provocată de infecții bacteriene. Doar unele dintre aceste infecții duc la dezvoltarea bolii inflamatorii pelvine, iar cele mai periculoase sunt chlamydia și gonoreea pentru că infectează colul uterin.

Iată de ce apare anexita:

Dușuri vaginale

Cele Mai Noi Produse de Igienă Din Sex Shop

Cresc riscul de contractare a anexitei pentru că pot afecta țesuturile aflate în interiorul vaginului.

Anumite metode contraceptive

Prezervativul și diafragma reduc riscul de transmitere a anexitei, însă alte metode contraceptive, precum dispozitivele intrauterine par să facă destul de mult rău.

Alte cauze ale bolii inflamatorii pelvine

Anexita poate fi provocată și de anumite intervenții chirurgicale (chiuretaj), naștere ori avort. Femeile care își încep viața sexuală destul de devreme sunt mai predispuse la această boală inflamatorie pelvină. De asemenea, și cele care folosesc tampoane în exces sau au mai mulți parteneri de sex riscă să se confrunte cu această afecțiune.

Anexita se transmite prin contact sexual, așadar trebuie să-ți cunoști destul de bine partenerul pentru a accepta să întreții relații sexuale cu el.

Simptomele anexitei

simptomele anexitei

În general, anexita prezintă diferite simptome, însă, în unele cazuri (cum ar fi infecția cu Chlamydia trachomatis) este asimptomatică.

De obicei, anexita se manifestă prin:

  • Dureri la nivelul abdomenului inferior – se pot resimți sub forma unor crampe, mai ales în timpul raportului sexual
  • Febră peste 38 de grade
  • Durere în timpu menstruației
  • Scurgeri vaginale cu miros neplăcut
  • Senzații de greață, cu sau fără vărsături
  • Dureri pelvine în timpul ovulației
  • Dereglări ale ciclului menstrual
  • Usturime la urinare
  • Dureri în partea dorsală inferioară care se pot extinde la picioare
  • Senzație de presiune la nivelul pelvisului
  • Senzație de disconfort în timpul raportului sexual
  • Dureri de cap
  • Sensibilitatea crescută a colului și uterului

Aceste simptome nu apar toate în același timp, însă, doar poar privind această listă îți poți da seama cât de periculoasă este anexita.

Diagnosticarea anexitei

Dacă te confrunți cu unele dintre simptomele prezentate mai sus, trebuie să te prezinți la medicul specialist pentru a primi un diagnostic corect. Poți să te adresezi fie medicului de familie, fie medicului internist, specialist în medicina internă sau ginecolog.

Medicul specialist va stabili diagnosticul bolii folosind diferite metode. Adesea, acesta face o ecografie pentru a depista anexita, deoarece această metodă nu este intruzivă și este accesibilă tuturor, pentru că nu costă prea mult.

Ecografia poate fi:

  • Ecografie transvaginală – presupune examinarea uterului și ovarelor și oferă informații despre starea organelor
  • Ecografie abdominală – oferă informații despre pelvin, completând analizele preliminare

De asemenea, medicul specialist i-ar putea recomanda pacientului și RMN-uri ori CT-uri pentru a confirma prezența bolii sau pentru a identifica stadiul în care este această.

RMN-urile și CT-urile nu se folosesc atât de des precum ecografiile, pentru că au efecte radiante asupra organismului și sunt mai costisitoare.

Medicul specialist poate face și o laparoscopie exploratorie, însă această metodă este utilizată doar în cazurile în care celelalte au eșuat, dar simptomele persistă. Se recoltează și probe din vaginul și colul uterin al pacientei pentru a se depista cauza exactă a infecției (bacteria responsabilă).

Complicațiile bolii

Probabil ai înțeles deja că este foarte important să tratezi anexita cu seriozitate, pentru că poate provoca multe complicații grave, dacă nu este tratată corespunzător.

Complicațiile care pot apărea din cauza anexitei:

  • Infertilitate – circa 15% dintre pacientele cu anexită ajung infertile din cauza bolii inflamatorii pelvine. Femeile care se confruntă de două ori cu această afecțiune au un risc mult mai mare, de aproximativ 30% de a deveni infertile. În ceea ce le privește pe femeile care suferă de anexită de 3 sau mai multe ori, 50% dintre ele vor avea dificultăți în a face copii.
  • Sarcină extrauterină – poate apărea chiar și în cazul femeilor care au suferit o singură dată de anexită.
  • Pelviperitonită – reprezintă inflamația peritoneului pelvin și poate apărea după doar un episod de anexită.

Boala inflamatorie pelvină se poate extinde și la nivelul sistemului limfatic, a trompelor uterine și a altor organe abdominale.

Cum se poate trata anexita?

Medicul specialist stabilește tratamentul pentru anexită. Acesta diferă de la o pacientă la alta, în funcție de stadiul bolii și de starea de sănătate a femeii. Pentru alegerea tratamentului se ține cont și de rezultatele analizelor secreției vaginale, dar și de cele ale probei din col.

Acestea se recoltează tocmai pentru a pune la dispoziția medicului toate informațiile necesare pentru alegerea celei mai bune metode de tratament.

De cele mai multe ori, medicul îi recomandă pacientei tratament ambulatoriu pentru administrarea de antibiotice. Acestea luptă cu infecțiile bacteriene (de exemplu chlamydia și gonoreea) dacă anexita a fost provocată de ele.

În unele cazuri, este nevoie de internare, dar asta se întâmplă doar dacă femeia este infectată cu HIV, este însărcinată sau se confruntă cu simptome severe. De asemenea, se apelează la internare și atunci când diagnosticul este incert sau tratamentul cu antibiotice nu dă rezultate.

Pacientele care vor fi sfătuite să urmeze tratament la domiciliu li se vor recomanda antibiotice precum cefalosporine de generație a doua sau a treia, tetraciclină, metronidazol sau chinolone.

Medicul specialist stabilește modul de administrare al tratamentului. În general, pacientele trebuie să revină la medic pentru reevaluare, o dată la trei zile. Dacă tratamentul nu funcționează, acesta ar putea fi internate.

De asemenea, este foarte important ca și partenerul să fie tratat. După ce medicul îi va consulta îi va prescrie un tratament cu antibiotice. Cei care urmează un tratament pentru anexită trebuie să evite contactul sexual sau măcar să folosească prezervativul.

Remedii naturiste pentru anexită

tratament anexita

Simptomele bolii se pot ameliora prin folosirea următoarelor remedii naturiste:

Băi de șezut cu plante medicinale

Anexita se poat trata și prin băi de șezut cu plante. Pentru o perioadă de 21 de zile, pacientul trebuie să facă băi de șezut cu extract de coada calului ori coada șoricelului timp de jumătate de oră zilnic. Ar fi bine ca această baie să fie făcută zilnic la aceeași oră.

Supozitoare cu Carpicon

Aceste supozitoare au proprietăți antiseptice, antimicrobiene, antiinflamatorii și cicatrizante și luptă eficient împotriva anexitei.

Plante

Există anumite plante care sunt foarte utile în tratarea bolii inflamatorii pelvine. Cele mai cunoscute sunt coada-șoricelului, gălbenelele, traista ciobanului, cimbru, urzica, plopul, brânza ursului, iasomie, soc, frunze de nuc, mușețe, urzică albă, ienupăr.

Plantele se găsesc în magazinele naturiste, sub formă de pulbere. cestea se pot administra sublingual de patru ori pe zi. De asemenea, plantele pot fi macerate la rece pentru aproximativ 6 ore și administrate în 3-4 reprize zilnic.

Creme din plante

Crema de gălbenele pare a fi cea mai eficientă împotriva bolii inflamatorii pelvine. Această cremă se aplică pe mucoasa vaginală pentru accelerarea procesul de vindecare, deoarece are proprietăți cicatrizante și antimicrobiene.

Uleiuri esențiale

Unele uleiuri esențiale cu proprietăți antibiotice sunt foarte utile în tratarea și ameliorarea simptomelor anexitei. Uleiul de ienupăr și uleiul de cimbru par a fi cele mai eficiente. Adaugă 2-3 picături de ulei esențial într-o lingură cu miere și consumă amestecul obținut. Se recomandă consumul a trei linguri de miere cu ulei esențial zilnic.

Comprese

Compresele cu apă rece aplicate în partea inferioară a abdomenului ameliorează simptomele bolii, însă cele cu bitter par a fi mult mai eficiente. Înainte de aplicarea compresei, se recomandă folosirea unei creme de gălbenele. Compresa se lasă pe piele aproximativ 30-60 de minute.

Sfaturi pentru tratarea anexitei

Alimentația și igiena intimă sunt foarte importante atunci când vine vorba de menținerea sănătății organismului. Iată ce ar trebui să faci pe toată durata tratamentului:

Adoptă o dietă sănătoasă

Alimentele pe care le consumi trebuie să fie benefice pentru organism, nu să-l afecteze. Este posibil ca medicul să-ți recomande să eviți mâncarea gătită și să o consumi pe cea crudă ce conține mai mulți nutrienți care ajută la întărirea imunității.

Este recomandat să consumi cât mai multe fructe, legume, cereale integrale și semințe și să eviți mâncărurile prăjite și dulciurile.

Poartă îmbrăcăminte potrivită

Dacă vrei să scapi de anexită și să previi recidiva, poartă lenjerie intimă clasică ce protejează vaginul. Lenjeria tanga, în special cea confecționată din materiale care nu sunt de calitate, duce la deteriorare structurii pielii din jurul tegumentului și provoacă iritații.

Cele Mai Noi Stimulente Pentru Femei - Pentru Orgasme De Neuitat

Ar fi bine să eviți și hainele strâmte, pentru că acestea creează medii potrivite pentru dezvoltarea bacteriilor și infecțiilor. Organele trebuie să respire!

Mergi la medic

După ce apar primele simptome ale bolii, trebuie să mergi la medic. Nu încerca să tratezi singură boala fără a primi un diagnostic și un tratament de la medic.

Cum poate fi prevenită anexita?

Poți preveni anexita dacă iei următoarele măsuri:

Utilizează prezervativul

Pentru a sta departe de bolile cu transmitere sexuală, folosește prezervativul la fiecare contact sexual, mai ales dacă ai mai mulți parteneri.

Limitează numărul partenerilor

Femeile care au mai mulți parteneri sexuali au un risc mai mare de a se îmbolnăvi pentru că este puțin probabil să cunoască istoricul medical al acestora. Bolile cu transmitere sexuală nu sunt atât de des întâlnite la cuplurile care au o relație lungă și se testează în mod regulat.

Mergi periodic la medic

Este foarte important să îți faci periodic testele pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală. Urmează întotdeauna recomandările medicului pentru a preveni anexita și alte boli cu transmsitere sexuală.

Pacientele cu anexită care tratează boala cu indiferență și amână vizita la medic se pot confrunta cu complicații grave. Însă, cele care respectă indicațiile medicului și urmează un stil de viață sănătos se pot vindeca și pot preveni reapariția bolii.

Avem reduceri in fiecare saptamana în sex shop. Vezi catalogul nostru de produse pentru adulti si → acceseaza pagina de reduceri ❤ și bucură-te de o gamă uriașă de jucării erotice la preturi speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul nostru:

* indicates required

Informații și noutăți. Ne străduim să fie 100% utile și cu aplicabilitate directă.

Te poți dezabona oricând. Ne asigurăm că iți trimitem doar informații prețioase.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.