Totul despre erecția matinală. De ce apare? Ce înseamnă dacă nu mai am erecție dimineață?

erectie matinala

Erectia de dimineata este ceva obisnuit pentru toti barbații sanatosi. Termenul medical este „Tumescenta peniana nocturna” sau „erectia matinala”. Acest fenomen apare in timpul somnului sau imediat la trezite.

Barbatii care nu sufera de disfunctie erectila sau alte probleme de sanatate (cum ar fi probleme cardiovasculare sau cu tensiunea), vor avea parte de o erecție matinala in fiecare dimineata. Erectia matinala apare in timpul somnului REM și se crede ca contribuie la sanatatea lor sexuala. Toti barbații au erecție matinala, nu doar cei care au vise erotice, deoarece acestea nu au nicio legatura cu stimulii sexuali.

Doctorii considera ca persoanele care nu obtin o erecție matinala pot suferi de disfunctie erectila, care poate avea cauze atat fizice cât și psihice. Aceasta problema impiedica barbatul să obțină o erecție (nu doar dimineata, ci in orice moment al zilei). De asemenea, lipsa unei erectii matinale poate indica probleme ale nervilor sau probleme circulatorii asupra organului genital. Dezechilibrul hormonal, precum lipsa de hormonul masculin poate de asemenea cauza lipsa unei erectii in cazul barbatilor. Totodata, un somn insuficient poate cauza aceasta afectiune.

Stimulente super eficiente, ce te ajută să obții o erecție mai puternică

Pe masura ce barbații imbatranesc, acestia se pot astepta la erectii matinale din ce in ce mai rare. Aceasta schimbare se intampla gradat, in timp ce nivelul de hormoni scade în mod natural. Orice persoana care observa ca nu mai are erectii matinale ar trebui sa discute cu un medic pentru a se asigura ca nu sufera de probleme de sanatate.

De ce au barbații erecție dimineata?

Erectia matinala nu are nicio legatura cu gandurile sexuale sau cu stimularile, sau visele. Aceasta se intampla în mod natural, fără sa aiba o natura sexuala.

Acest fenomen se intampla in timpul fazei REM a somnului și poate aparea de mai multe ori intr-un ciclu de 8 ore de somn. Erectia poate disparea un mod normal atunci cand persoana respectiva intra intr-un somn adanc. Asadar, barbații pot avea mai multe erectii in timpul noptii fără sa fie constienti de acestea. Deseori, barbații se trezesc din somn după faza REM a somului, ceea ce explica erectia matinala. Mai mult de atat, nivelul de testesteron tinde sa fie mai crescut dimineata, ceea ce contribuie la functia sexuala crescuta a barbatilor.

O erecție matinala este diferita de cea cauzata datorită stimulilor sexuali. Un studiu a descoperit ca unii barbati au experimentat dureri in timpul erectiei matinale, dar nu și in timpul celor cauzate de stimulare sexuala.

Cat de des ar trebui sa apara erectia matinala?

Barbatii de varste diferite, de la copiii la adulti, experimenteaza erectii matinale. De obicei adultii tineri care au cel mai ridicat nivel de hormonul masculin vor experimenta cele mai dese erectii matinale, dar de majoritatea dintre acestea nu vor fi constienti.

Apogeul maturitatii sexuale se intampla undeva la 30 de ani: la aceasta varsta, barbații vor avea nivelul de hormonul masculin cel mai mare. Este normal ca barbații la aceasta varsta sa experimenteze cel mai des erectii matinale. In timp ce barbații se apropie de 40-50 de ani, vor observa ca acestea incep sa se rareasca. Acest lucru se intampla datorită declinului natural al nivelului de hormonul masculin. Cu toate astea, erectia matinala ar trebui sa dispara gradat, nu deodata.

Dezechilibrul hormonal, in special cel care afecteaza în mod direct penisul și testiculele poate cauza mai putine erectii matinale sau chiar la disparitia totala a acestora. Din acest motiv, fenomenul de erecție matinala este un indicator important pentru sanatatea organelor sexuale.

Un studiu a descoperit ca persoanele care sufera de hipogonadism, o afectiune care impiedica functionarea completa a organelor sexuale, au experimentat erectii matinale mai frecvente după ce au făcut o terapie pentru cresterea hormonul masculin. Unele studii sustin ca frecventa erectiilor matinale este totodată strans legata de calitatea somnului. O persoana care nu are un somn odihnitor, e posibil sa nu aiba erectii nocturne sau matinale. Un studiu efectuat  pe 61 de barbati care sufera de apnee obstructiva in somn și disfunctie erectila au inceput sa aiba erectii matinale mai frecvente de-ndata ce au inceput sa doarma mai mult.

erectia barbatilor de dimineata

Persoanele participante care au continuat sa aiba grija de somnul lor au observat imbunatatiri majore in ceea ce priveste erectia matinala și calitatea sexuala in general.

Asadar, un somn odihnitor înseamnă o virilitate mai ridicata! Dormiti mai mult și mai bine, intre orele recomandate pentru a imbunatati calitatea sexului.

Alt studiu a folosit erectia matinala drept un indicator al nivelului de hormoni sau al sanatatii sexuale pentru a trata disfunctiile erectile. De exemplu, o persoana care are Tumescenta peniana nocturna (TPN)  dar nu poate obtine sau mentine o erecție in timpul activitatii sexuale, doctorii au eliminat din start problemele circulatorii asupra penisulu. Daca acesta este cazul, disfunctiile erectile pot avea o cauza psihologica și pot fi tratate de catre un medic specialist.

Cu toate astea, daca o persoana nu are erectii matinale și are probleme in obtinerea sau mentinerea unei erectii in timpul sexului, doctorii vor considera ca este vorba de o cauza fizica și vor incerca sa o gaseasca.

Erectia matinala lipseste? Iata cand ar trebui sa mergi la medic

Datorita faptului ca TPN este un indicator al calitatii somnului și a sanatatii sexuale, este important sa tineti cont de cat de des se intampla sa nu obtii o erecție matinala.

Daca se intampla sa nu mai obtii erectii matinale brusc sau se intampla mult mai rar decat inainte vorbeste cu medicul tau. Acesta va evalua situatia și va considera daca problema este legata de probleme cu somnul, de dezechilibru hormonal, anxietate sau alte probleme de sanatate.

Este important sa vorbesti cu medicul tau despre TPN, deoarece poate fi cauza disfunctiei erectile. Aceasta conditie poate indica boli serioase de sanatate cum ar fi boli de inima, tensiune crescuta sau diabet, in special in cazul barbatilor tineri. Un specialist te poate ajută să tratezi aceste probleme, inclusiv disfunctia erectila.

Anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele pot face mai dificila obtinerea sau mentinerea unei erectii. Aceste medicatii pot fi de asemenea motivul pentru care nu mai obtii erectii matinale. Medicamentele care pot cauza aceste probleme sunt:

  • Medicamente pentru hipertensiune
  • Relaxante musculare
  • Medicamente hormonale
  • Medicamente pentru epilepsie
  • Antidepresive
  • Histamine
  • Chimioterapia
  • Medicamente pentru tratarea aritmiei
  • Diureticele

Daca o persoana a inceput un tratament de curand iar frecventa erectiilor matinale a scazut brusc, ar fi indicat sa vorbeasca cu medicul despre aceasta problema. Uneori, medicul poate schimba medicamentatia pentru a preveni alte efecte secundare.

Vorbeste neaparat cu medicul tau daca erectiile matinale sau cele obisnuite devin dureroase. De asemenea, mergi de urgenta la medic daca erectia ta tine mai mult de 4 ore și nu trece, deoarece acest lucru poate cauza probleme grave asupra tesutului pubian.

Motive pentru care barbații nu obtin erectia matinala

Lucrand la sex shop, am avut de-a face cu multi barbati care m-au intrebat de ce nu au erecție dimineata. Erectia matinala poate avea o mulțime de cauze pentru care poate lipsi. Unul din aceste motive poate fi simplul fapt ca nu s-au trezit din somnul REM la acel moment.

Trezirea se face treptat, în mod natural, așadar obtinerea unei erectii matinale poate fi intrerupta daca acestia se trezesc brusc din somn, cum ar fi treziti de alarma telefonului. Desigur, acesta nu este singurul motiv, așadar este mai bine sa mergi la medic sa te asiguri ca nu suferi de probleme de sanatate serioase.

Solutii care te pot ajuta sa obtii o erecție matinala

Este posibil ca problema sa fie cauzata și de factori psihologici, iar odata tratati, acestia pot elimina problema erectila. Iata care sunt principalii factori care apar, in special la tinerii adulti:

  • Anxietatea/Stresul. Fie ca vorbim de o anxietate generala sau de frica de a nu putea mentine o partida de sex, stresul in general poate cauza lipsa unei erectii matinale
  • Depresia. Atat depresia cât și medicamentele antidepresive pot preveni obtinerea unei erectii atunci cand te trezesti.
  • Anxietatea in relatie. Daca relatia dintre tine și partenerul de viata nu este una buna, daca exista certuri dese in familie și nu esti multumit de situatia ta familiala, acest motiv poate cauza lipsa erectiei matinale.

Rezolvarea acestor probleme te poate face sa obtii erectii matinale frecvente.

De asemenea, obiceiurile nesanatoase pot cauza lipsa unei erectii matinale. Renuntarea la acestea iti pot aduce inapoi erectiile matinale puternice. Iata care sunt principalele cauze care pot impiedica obtinerea unei erectii dimineata:

  • Consumul de alcool în mod excesiv
  • Sedentarismul
  • Fumatul
  • Mancarea alimentelor nesanatoase care incarca organismul și duc la obezitate

Daca problemele de natura medicala sunt cele care te impedica sa obtii o erecție matinala, acestea pot fi tratate de catre un medic specialist. Primul pas pentru tratarea acestora este diagnosticarea lor, prin mersul la medic. Asadar, barbatilor care ma intreaba de ce nu au erecție dimineata, le recomand intotdeauna sa mearga la un consult medical inainte de toate, pentru a se asigura ca acestia nu sufera de probleme serioase de sanatate.

Afrodiziace ce îmbunătățesc performanțele sexuale

Nota: Problemele de natura psihologica pentru care nu obtii erectii matinale pot fi tratate și cu ajutorul unor suplimente pentru erectie, insa inainte de toate trebuie sa te asiguri ca sigur acesta este motivul pentru care acestea lipsesc.

Concluzie

Erectia matinala indica sanatatea sexuala a barbatilor. Acestia ar trebui sa vorbeasca cu medicul lor in cazul in care acestea dispar brusc sau frecventa lor scade.

Erectia matinala poate fi totodată un indicator al sanatatii functiilor sexuale și nu numai. Cand aceste probleme apar, este important sa mergi la medic pentru un diagnostic corect. Doar in urma unu diagnostic medical poate lua masuri pentru tratarea problemelor cu erectia matinala.

Daca vrei sa afli mai multe, iata câteva sfaturi despre erectia matinala, de la un doctor:

Avem reduceri in fiecare saptamana în sex shop. Vezi catalogul nostru de produse pentru adulti si → acceseaza pagina de reduceri ❤ și bucură-te de o gamă uriașă de jucării erotice la preturi speciale.

2 thoughts on “Totul despre erecția matinală. De ce apare? Ce înseamnă dacă nu mai am erecție dimineață?

  1. Victor says:

    Eu ma confrunt de o perioada bună cu lipsa erecției dimineața si uneori erectie slaba pe timp de zi în timpul actului. Vârstă fiind de doar 23de ani. Va rog ajutor. Menționez ca nu sufăr de afecțiuni cardiace, hipertensiune..

  2. Maria says:

    Bună, Victor. În primul rând, trebuie să iți dai seama care este cauza lipsei erecției. Dacă te uiti pe blog s-au scris mai multe articole cu privire la posibile cauze. Stres, afectiuni ale sănătății, lipsa atracției față de parteneră etc.

    Primul pas este să elimini cauza pentru ca mai apoi efectul să dispară.

    Dacă vrei să utilizezi un supliment, noi iți putem recomanda Tianli Fiole sau altele din această catgorie
    ––––-
    Nota informativă: la varsta ta, problemele de erectie cel mai adesea sunt cauzate de obiceiuri alimentare nesanatoase, sedentarism si stres. Asigura-te ca scapi de ele daca este cazul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul nostru:

* indicates required

Informații și noutăți. Ne străduim să fie 100% utile și cu aplicabilitate directă.

Te poți dezabona oricând. Ne asigurăm că iți trimitem doar informații prețioase.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.