Sifilisul – cauze, simptome și tratament

sifilis

Sifilisul este o infecție provocată de bacteria Treponema Pallidum ce se transmite prin contact sexual, prin folosirea instrumentelor medicale nesterilizate sau prin transfuzii de sânge. În unele cazuri aceasta boala se poate transmite și de la mamă la copil. Daca vrei sa afli totul despre aceasta boala: cum se transmite, cat este de periculoasa și cum se manifesta aceasta boala la persoanele ce sufera de sifilis, citeste in continuare.

Această infecție este greu de identificat, deoarece uneori, bolnavul nu are simptome. Dacă nu este tratat, sifilisul poate duce la deces. Este foarte important să te documentezi pentru a ști cum se manifestă această boală și ce măsuri poți lua pentru a preveni infectarea.

Ce este sifilisul?

Sifilisul este o boală destul de gravă ce poate duce la dezvoltarea altor afecțiuni medicale precum artrită, leziuni cerebrale sau orbire. În unele cazuri, sifilisul poate duce inclusiv la deces. Treponema Pallidum, bacteria responsabilă de apariția acestei boli, este rezistentă la foarte multe tratamente, însă nu și la penicilină.

Sifilisul este o infecție cu transmitere sexuală care poate trece neobservată, deoarece uneori nu produce simptome. Cu toate acestea, persoana infectată cu sifilis poate transmite infecția mai departe.

cum-se-transmite-sifilisul

Bacteria Treponema Pallidum responsabilă de apariția sifilisului se poate transmite de la un individ la altul prin:

  • Contact sexual neprotejat
  • Transfuzii de sânge
  • Instrument medical nesterilizat
  • Contact cu leziuni contagioase
  • Sărut (în cazuri foarte rare dacă în cavitatea bucală sunt prezente leziuni contagioase)
  • Placentă de la mamă la copil

Treponema Pallidum poate ajunge în organism prin mucoasă (orală ori vaginală) sau piele dacă există leziuni contagioase. Apoi, ajunge în ganglionii limfatici aflați în apropiere și se răspândește prin fluxul de sânge, în întreg organismul.

Simptomele acestei infecții apar însă după aproximativ 3-4 săptămâni de la infectare. Totuși, intervalul de timp în care apar simptomele diferă de la un individ la altul, unii se pot confrunta cu simptomele sifilisului după 10 zile de la infectare, în timp ce alții le pot resimți după aproximativ 13 săptămâni.

Această infecție nu poate fi contractată prin utilizarea hainelor sau tacâmurilor persoanei infectate.

Simptomele sifilisului

Bacteria Treponema Pallidum duce la apariția unei leziuni de mici dimensiuni în zona prin care pătrunde în corp. Această leziune dispare de la sine, dar bacteria rămâne în organism în stare latentă chiar și zeci de ani, de aceea uneori bolnavul nu știe că este infectat.

Medicii le recomandă pacienților să se testeze pentru că, boala în stadiu incipient se poate trata printr-o injecție cu penicilină. Dacă nu este tratată, această infecție poate afecta inima și alte organe, provocând uneori, decesul pacientului.

Sifilisul se dezvoltă în 4 stadii: primar, secundar, latent, terțiar. Simptomele diferă de la un stadiu la altul și pot dura câteva săptămâni sau chiar câțiva ani. Uneori simptomele sifilisului se confruntă cu cele ale altor afecțiuni, tocmai de aceea se recomandă testarea.

În afară de cele 4 stadii tipice ale infecției, mai există și sifilisul congenital. Acesta apare în momentul în care infecția se transmite de la mamă la făt.

Sifilis primar – simptome

În cazul sifilisului primar, simptomele apar între 10 zile și 3 luni de la infectare. Boala se manifestă inițial prin leziuni nedureroase de formă rotundă, ce poartă denumirea de sancre. De obicei, leziunile apar pe piele, în locul prin care a pătruns bacteria în corp.

Cele mai recente jucarii erotice la super prețuri

Însă sancrele pot apărea și in interiorul vaginului ori al rectului, ceea ce face ca persoana infectată să nu-și dea seama că suferă de sifilis. Aceste leziuni pot să dispară singure în 3-6 săptămâni cu sau fără tratament. Însă, în unele cazuri, dacă infecția nu este tratată corespunzător, poate evolua, ajungând la sifilis secundar.

Bărbații care se confruntă cu sifilis în stadiu incipient se pot confrunta cu o leziune pe anus, penis, buze sau scrot. Uneori, ulcerațiile se pot dezvolta în interiorul rectului ori sub prepuț.

În cazul femeilor, leziunile pot apărea în vagin, în interiorul rectului, pe vulvă, buze ori în cavitatea bucală.

Sifilis secundar – simptome

După 2-10 săptămâni de la apariția primelor leziuni, pacienții se pot confrunta cu simptome precum:

  • Erupții cutanate de culoare roșie ce poartă denumire de rozeole sifilitice – apar, în general, pe membre și trunchi
  • Leziuni în zona vaginului, anusului sau gurii
  • Febră
  • Umflarea ganglionilor limfatici
  • Căderea părului
  • Pierdere în greutate

În cazul în care persoana care suferă de sifilis secundar nu urmează un tratament, simptomele pot să dispară, însă vor reapărea după o perioadă. Infecția nu dispare dacă nu este tratată și poate fi transmită mai departe.

Sifilis latent

Sifilisul secundar netratat se poate transforma în sifilis latent. Însă, nu toți cei care suferă de sifilis ajungă să treacă prin această fază a bolii. În unele cazuri, simptomele sifilisului latent nu apar niciodată, însă infecția nu dispare din corp dacă nu este tratată.

Dacă sifilisul latent evoluează, se transformă în sifilis terțiar.

Sifilis terțiar

Sifilisul terțiar este cel mai periculos stadiu al bolii, deoarece poate duce la afectarea altor organe și, într-un final, la deces. Simptomele sifilisului terțiar sunt:

  • Schimbări de comportament
  • Demență
  • Pierderea auzului
  • Senzație de amorțeală
  • Probleme de vedere
  • Anevrism
  • Inflamarea vaselor sangvine
  • Atac cerebral
  • Probleme neurologice

Sifilis congenital

sifilis-congenital

Bacteria Treponema Pallidum se poate transmite și de la mamă la făt. Dacă sifilisul congenital nu este tratat poate pune în pericol viața copilului. Tocmai de aceea, femeile însărcinate trebuie să se testeze pentru infecția cu Treponema Pallidum.

În general, copiii care au sifilis la naștere nu prezintă niciun simptom. Însă, în unele cazuri, cei mici pot avea leziuni pe picioare sau în zona inghinală. De asemenea, unii copii ar putea dezvolta complicații precum:

  • Ficat mărit
  • Probleme neurologice
  • Oase dezvoltate anormal
  • Ganglioni inflamați

Neurosifilisul și sifilisul ocular

Neurosifilisul poate apărea în orice stadiu al bolii. Acesta poate provoca simptome precum dureri de cap, paralizie, demență și tulburări de comportament.

Sifilisul ocular poate deteriora structurile ochiului. Printre simptomele acestei infecții se numără scăderea acuității vizuale și orbirea.

Diagnosticarea sifilisului

Diagnosticul de sifilis poate fi pus de către medicul dermato-venerolog în urma rezultatelor obținute la testele de laborator. Diagnosticul prezumtiv se confirmă prin următoarele teste:

  • Non-treponemice precum VDRL sau RPR – acestea nu sunt specifice pentru infecția cu Treponema Pallidum, iar rezultatele lor pot fi uneori fals-pozitive ori fals-negative, ceea ce înseamnă că ar trebui repetate sau completate de alte teste.
  • Treponemice precum FTA-Abs, TPHA și EIA – se folosesc pentru confirmarea testelor cu rezultate pozitive.

Pentru diagnosticarea sifilisului se mai folosesc și alte metode, precum:

  • Analiza fluidelor corporale – dacă boala este în stadiu primar sau secundar se poate examina fluidele din leziuni.
  • Puncție lombară – evidențiază impactul bolii asupra sistemului nervos și se recomandă atunci când apar simptome oftalmologice sau auditive. De asemenea, puncția lombară este recomandată și în cazul sifilisului tardiv activ sau pacienților cu HIV care suferă și de sifilis.

Dildo-uri de top la produse la prețuri accesibile tuturor

Cine ar trebui să se testeze pentru sifilis?

Toți cei care se confruntă cu simptomele bolii sau au un partener sexual care suferă de această boală ar trebui să se testeze pentru sifilis. Chiar dacă nu există simptome sau un partener cu sifilis testele sunt recomandate pentru cei care:

  • Au raport sexual neprotejat
  • Își schimbă partenerului sexual
  • Au mai mulți parteneri sexuali

Efectuare testelor pentru sifilis se recomandă și în următoarele situații:

  • Sarcină
  • Persoane purtătoare de HIV, active sexual
  • Persoane care fac un tratament pentru împiedicarea apariției infecției cu HIV

Sifilis – tratament

tratament-pentru-sifilis

Dacă nu este tratat, sifilisul poate afecta mai multe organe, inclusiv creierul și inima. În plus poate duce la paralizie sau orbire și poate crește riscul de a contracta sau răspândi virusul HIV. Deoarece este o boală contagioasă, se poate transmite de la un partener la altul.

Indiferent de stadiul bolii, medicul recomandă tratament cu antibiotic, în special penicilină. Un pacient care este infectat cu sifilis de cel mult un an ar putea avea nevoie doar de o injecție cu penicilină. În funcție de simptomele și stadiul bolii, medicul recomandă pacientului tipul de preparat, doza și durata tratamentului.

Nu există remedii naturiste sau tratamente homeopate care să trateze sifilisul, așadar pacienții trebuie să se prezinte la medicul specialist pentru a primi un tratament eficient.

Dacă o persoană infectată cu sifilis este alergică la penicilină, poate lua alte antibiotice sau poate urma un tratament de desensibilizare.

Dacă boala este tratată corespunzător, nu ar trebui să reapară. Totuși, este de preferat ca un pacient care a suferit o dată de sifilis să-și facă analize de sânge periodice.

În timpul tratamentului, pacientul trebuie să evite contactul sexual, până când tetele arată că infecția a dispărut.

O persoană care suferă de sifilis trebuie să-și informeze partenerul sexual pentru ca acesta să-și facă analizele și, dacă este nevoie, să urmeze un tratament pentru tratarea infecției.

Complicațiile sifilisului

Dacă boala nu este tratată, poate afecta întregul organism. Complicațiile sifilisului includ:

  • Probleme neurologice – atac vascular cerebral, demență
  • Incontinență urinară
  • Probleme cardiovasculare – anevrism, inflamația aortei
  • Risc crescut de infectare cu HIV
  • Apariția unor umflături numite gome sifilitice

În cazul femeilor gravide, sifilisul se poate transmite la făt și poate crește riscul de avort spontan. De asemenea, este posibil ca bebelușul să trăiască doar câteva zile după naștere.

Dacă bebelușii cu sifilis nu urmează un tratament, pot avea probleme cu oasele, creierul, ficatul și alte organe.

Cum poate fi prevenit sifilisul?

Din păcate, nu există un vaccin care să previne infecția cu bacteria Treponema Pallidum, însă dacă boala poate fi ținută la distanță prin:

  • Relații monogame
  • Testarea femeilor însărcinate
  • Raporturi sexuale protejate

Dacă bănuiești că suferi de sifilis, mergi la medic pentru a primi un diagnostic și un tratament eficient.

Daca vrei sa afli mai multe despre infectia cu sifilis, uite un video in care ti se explica cum se manifesta și cum putem trata aceasta boala.

Surse:

  • https://www.webmd.com/sexual-conditions/syphilis-diagnosis
  • https://www.cdc.gov/std/syphilis/stdfact-syphilis-detailed.htm
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/syphilis/symptoms-causes/syc-20351756
  • https://www.webmd.com/sexual-conditions/treatment-syphilis#1
  • https://www.webmd.com/sexual-conditions/understanding-syphilis-symptoms
Avem reduceri in fiecare saptamana în sex shop. Vezi catalogul nostru de produse pentru adulti si → acceseaza pagina de reduceri ❤ și bucură-te de o gamă uriașă de jucării erotice la preturi speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul nostru:

* indicates required

Informații și noutăți. Ne străduim să fie 100% utile și cu aplicabilitate directă.

Te poți dezabona oricând. Ne asigurăm că iți trimitem doar informații prețioase.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.