În prezent, foarte multe persoane suferă de boli cu transmitere sexuală, deși medicina modernă a progresat destul de mult. Tricomoniaza este o boală cu transmitere sexuală provocată de parazitul Trichomonas vaginalis. De fapt, tricomoniaza este o infecție a tractului urogenital, iar majoritatea persoanelor infectate nu prezintă simptome.
Printre cele mai întâlnite boli cu transmitere sexuală se numără și tricomoniază. Aceasta apare mai des la femei, iar 70% dintre cei infectați nu au simptome.
Tricomoniaza este o infectie cu transmitere sexuala cauzata de un parazit. La femei, aceasta poate cauza secreții vaginale anormale, cu miros neplăcut, mâncărimi și dureri de urinate. La bărbați, în general nu produce simptome.
Cum se transmite Tricomoniaza?
Tricomoniaza se transmite de la o persoană infectată la una sănătoasă prin contact sexual. În cazul femeilor, tractul genital inferior este cel mai des afectat, în timp ce în cazul bărbaților cea mai afectată este uretra.
În jur de 70% dintre pacienții infectați nu se confruntă cu simptomele bolii. În cazul în care simptomele apar, acestea mai pot fi ușoare sau mai severe. De obicei, bolnavul se confruntă cu simptomele bolii după aproximativ 5-28 de zile de la infectarea cu agentul patogen, însă acestea pot apărea și mai târziu.
Produse Noi din Sex Shop - Super Oferte
Simptome la bărbați:
- Senzație de mâncărime sau iritație la nivelul penisului
- Secreții anormale la nivelul penisului
- Senzație de arsură după ejaculare sau urinare
Simptome la femei:
- Senzație de mâncărime sau arsură în zona organelor genitale
- Secreții vaginale abundente verzui sau gălbui, urât mirositoare
- Disconfort la urinare
Dacă pacientul infectat nu urmează un tratament, infecția ar putea rămâne în corp luni sau chiar ani întregi.
Complicațiile tricomoniazei
Dacă o persoană are o infecție cu trichomonas vaginalis, riscul de a transmite sau a contracta alte boli cu transmitere sexuală este mai ridicat. Tricomoniaza poate provoca inflamație genitală, crescând astfel riscul de infectare cu HIV.
Femeile gravide infectate cu Trichomonas vaginalis au un risc ridicat de a naște prematur. Copiii care au fost născuți de mame infectate pot da naștere unui bebeluș cu o greutate mică.
Măsuri de prevenire a tricomoniazei
Abstinența rămâne în continuare cea mai sigură metodă pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală. Însă, infecția cu Trichomonas vaginalis poate fi prevenită și prin folosirea prezervativului în timpul contactului sexual și limitarea numărului de parteneri sexuali.
Cele mai noi dildo-uri, de o calitate foarte bună
Cauze și factori de risc
Tricomoniaza este cauzată de un parazit mic, unicelular care se transmite de la un partener la altul în timpul actului sexual. Perioada de incubație nu este cunoscută, dar se crede că poate dura între 4 și 28 de zile până să apară simptomele.
Exista mai mulți factori de risc care te fac mai probabil să suferi de această afecțiune, cum ar fi:
- partenerii sexuali multipli
- sexul fără prezervativ
- în cazul în care în trecut ai suferi de alte boli cu transmitere sexuală
Cât de comună este tricomoniaza?
Această afecțiune este una din cele mai comune boli cu transmitere sexuală care are tratament. Conform unui reportaj, aproxiamtiv 3.7 miliaone de persoane se confruntă cu această problemă de sănătate.
Tricomoniaza poate afecta atât femeile cât și bărbații, cu tote că e mai probabil să afecteze femeile, în special cele în vârstă. Se transmite atât prin sex vaginal, oral cât și anal. De asemenea, nici nu trebuie să existe activități sexuale. Se poate lua chiar și prin atingeri genitale. Contactul piele-pe-piele poate transmite această boală. fără să fie nevoie de ejaculare.
Diagnostic și Tratament pentru tricomoniaza
Fără tratament, această boală poate dura pentru luni sau chiar ani. Nu trece de la sine. Tot timpul în care ești infectat, poți oferi și parteneilor. Există totuși multe medicamente ce pot trata această boală. Metronidazolul și Tinidazolul sunt unele din cele mai comune.
Atunci când urmezi un tratament, sunt câteva lucruri de care trebuie să ții cont:
- O singură doză de medicament poate trata până la 95% din femeile infectate. Femeile și bărbații ar putea avea nevoie de medicație penetru 5-7 zile.
- Tu și partenerul tău trebuie să fiți tratați împreună, în același timp, altfel riscați să vă transmiteți iar infecția de la unul al altul.
- Nu ar trebui să faci sex cel putin o săptămână după ce ai terminat tratamentul, pentru a oferi timp medicamentului să distrugă infeccția și să dispară infecția. Dacă vă începeți activitatea sexuală prea devreme, riscați să vă infectați partenerul.
- După 3 luni de la tratament, trebuie să mergi la medic pentru un control
Ce efecte secundare au tratamentele pentru tricomoniază?
Nu ar trebui să bei alcool în timp ce faci tratament cu metronidazol sau trinidazol. Acastă combinație poate cauza senzații sevedere de greață, vomă și bătăi rapide ale inimii. Medicamentele ar trebui ar putea de asemenea să cauzeze urmatoarele efecte secundare:
- senzații de arsuri în piept
- gust metalic în gură
- infecții vaginale fungice
Întrebări frecvente
Dacă ai alte întrebări legate de această afecțiune, citește această secțiune înainte să întrebi. Este posibil să gasești răspuns la întrebările tale aici. Iată care sunt cele mai comune întrebări despre tricomoniaza.
Poți lua tricomoniaza de mai multe ori?
Este posibil să iei această boală de mai multe ori. Aproximativ 1 din 5 persoane care s-au tratat s-au reinfecat în urmatoarele 3 luni. Pentru a preveni o reinfecție tu și partenerul tău ar trebui să administrați medicamentul în același timp. Astfel, la final amandoi veți scăpa de acest virus în același timp. Altfel, riscați să vi-l trimiteți iar de la unul la altul. De asemenea, chiar și după tratament se recomandă repaos sexual. Vorbește cu medicul dacă vrei să afli mai multe.
Cum afecteaza tricomoniaza sarcina?
Dacă ești infectat cu această boală în timpul sarcinii sau când alăptezi, în general poți administra medicamente infecțioase, fiind destul de sigure în timpul lactației. Totuși, dacă vrei să le administrezi, întreabă vorbește cu medicul tău înainte.
Cele mai noi masturbatoare. Catalog Complet
Dacă este netratată în timpul sarcinii, poate cauza:
- Naștere prematură – Poate cauza nașterea bebelușului înainte de 37 de săptămâni de naștere
- Scade greutatea copiilor – Se pot naște bebeluși care au o greutate sub 2.2 kg
Când ar trebui să mergi la medic?
Ar trebui să consulți un medic în cazul în care ai una din următoarele simptome
- Observi secrețiii vaginale anormale din vagin
- Secrețiile au un miros neplăcut
- Ai iritații și mâncărimi genitale
- Simți o senzație de durere sau umflături în zona vaginală
- Partida sexuală este dureroasă
Ce ar trebui să îți întrebi medicul?
Dacă suferi de tricomoniază, ar trebui să vorbești cu medicul tău despre:
- Ce tratament să urmezi
- Care este cea mai bună metodă pentru ap reveni reinfectarea?
- Cum îți poți proteja partenerul și cum poți afla dacă și acesta s-a infectat
- Care sunt semnele complicațiilor?
- Care sunt efectele secundare ale acestui medicament
De reținut
Este important de ținut minte faptul că tricomoniaza nu trece de la sine. Trebuie să urmezi un tratament prescris de medic. Dacă ai un partener stabil, trebuie să urmați amândoi tratamentul în același timp pentru a nu risca să vă reinfectați. Se recomandă de asemenea repaos sexual chiar și după terminarea tratamentului, pentru a te asigura că nu există riscul de reinfectare.