Infecția cu Chlamydia este o boală cu transmitere sexuală. Orice persoană activă sexual se poate infecta, deoarece aceste boli se transmit prin contact sexual (vaginal, anal ori oral). Chlamydia apare mai des la adolescenți și adulții tineri, însă cei mai mulți pacienți nu prezintă simptome.
O persoană bolnavă își poate infecta partenerul fără să știe asta. Din fericire, tratamentul cu antibiotice poate vindeca infecțiile. Dacă un pacient infectat nu urmează un tratament, poate ajunge să se confrunte cu probleme grave de sănătate.
Cele mai Noi Produse din Sex Shop
Când este recomandat să te testezi pentru infecția cu Chlamydia?
Femeile ar trebui să se testeze cel puțin o dată la 12 luni dacă:
- Sunt însărcinate
- Au peste 25 de ani și mai mulți parteneri sexuali
- Au peste 25 de ani și și-au schimbat partenerul sexual
- Au cel mult 25 de ani și sunt active sexual
Bărbaților li se recomandă să meargă la medic dacă observă o scurgere sau se confruntă cu o senzație de arsură în zona penisului.
Ambii parteneri ar trebui să se testeze pentru Chlamydia dacă unul dintre ei are simptome specifice infecției.
Ce cauzează infecția cu Chlamydia?
Sexul fără prezervativ și sexul neprotejat sunt principalele metode prin care se transmite infecția cu Chlamydia, însă penetrarea nu este obligatorie pentru a contacta boala. Atingerea zonei genitale poate transmite bacteria. Poate fi de asemenea transmisă prin sex anal.
Chlamydia se poate transmite chiar și de la mame la copii, în timpul sarcinii. Majoritatea testelor prenatale includ test pentru Chlamydia. Infecția cu această boală poate apărea și la ochi, în timpul contactului zonei genitale cu ochii, dar nu este atât de comună.
Chlamydia poate fi de asemenea transmisă chiar și la o persoană care a suferit înainte de această boală și a tratat-o cu succes.
Cât de comună este Chlamydia?
În 2017, au existat mai mult de 1.7 milioane de cazuri de Chlamydia raportate. Cu toate acestea, multe cazuri pur și simplu nu au fost raportate, așadar se crede că numărul complet este undeva la 3 milioane.
Bărbații și femeile, ambii se pot infecta cu chlamydia, dar există mai multe cazuri raportate la femei.
Rata de infecție este mai mare în rândul femeilor, cel mai adesea fiind întâlnită la femeile între 15 și 24 de ani. Medicii recomandă ca toate femeile care au o viață sexuală activă se testeze pentru Chlamydia în fiecare an.
Este mai probabil să contactezi această boală în cazul în care faci sex cu mai mulți parteneri. Practic, ca regulă de bază, cu cât ai mai mulți parteneri sexuali, cu atât există șanse mai mari să contactezi această afecțiune.
Ce simptome cauzează Chlamydia?
Simptomele pe care le poate cauza această boală pot fi diferite de la femei la bărbați. Iată, așadar care sunt simptomele principale, ale fiecărui sex.
Simptome de Chlamydia la bărbați
Mulți bărbați nu au niciun simptom. Dacă acestea apar, cel mai probabil vor fi vizibile după 1-3 săptămâni de la infectare. Unele din cele mai comune simptome de Chlamydia la bărbați sunt:
- Senzație de arsură în timpul urinării
- secreții de culoare galbenă sau verde
- dureri în partea de jos a abdomenului
- dureri în zona testiculelor
Este posibil de asemenea ca infecția cu Chlamydia să ajungă și la anus. În acest caz, principalele simptome sunt secretii, durere și sângerări din această zonă.
Sexul oral cu o persoană ce suferă de această infecție crește riscul ca Chlamydia să apară la gât. Principalele simptome sunt dureri de gât, tuse sau febră. Se poate de asemenea să ai această infecție în gât și să nu ai niciun simptom.
Simptome de Chlamydia la femei
Cele mai noi dildo-uri de la Sex Shop
Chlamydia este cunoscută și sub numele de „infecția silențioasă”, deoarece nu toate persoanele au simptome, așadar poate face transmisia bolii foarte ușoară. Dacă o femeie contactează această infecție, pot trece câteva săptămâni până să apară simptomele (în cazul în care apar). Cele mai comune simptome de Chlamydia la femei sunt:
- dureri în timpul actului sexual
- secreții vaginale
- senzații de usturime sau arsură în timpul urinării
- dureri în zona de jos a abdomenului
- inflamații ale colului uterin
- sângerări între perioadele menstruale.
La unele femei, infecția se poate transmite în tuburile falopiene, ceea ce poate duce la o urgență medicală numită boala inflamatorie pelvină.
Principalele simptome ale bolii inflamatorie pelvine sunt:
- febra
- durere severă pelvină
- greață
- secreții vaginale înafara perioadelor menstruale
Chlamydia poate de asemenea să infecteze rectul. Este posibil să nu existe niciun simptom al aceste infecții. Totuși. în cazul în care există, cele mai comune sunt dureri, secreții și sângerări
Tratament pentru Chlamydia
Vestea bună este că Chlamydia este ușor de tratat. Având în vedere că este o infecție bacteriană, se tratează cu antibiotice. Unul din cele mai recomandate tratamente este cel cu azitromicină.
Acest antibiotic este prescris în 1 sau două doze mari. Doxiciclina este un antibiotic care trebuie luat de 2 ori pe zi, pentru o săptămână. Pentru a te asigura cu administrezi corect tratamentul, consultă un medic. El este cel mai în măsură să îți spună dacă suferi de această boală și care este tratamentul potrivit.
În timpul tratamentului, este important să nu aveți activități sexuale. Este posibil sa transmiteți Chlamydia chiar și în timpul tratamentului sau să vă reinfectați în cazul în care vă expuneți iar la această afecțiune. Cu toate ca este tratabilă, este important să te protejezi pentru a preveni această infecție.
Tratamente naturiste
Chlamydia este cauzată de o infecție bacteriană, așadar singurul tratament este cu antibiotice. Totusi, există și câteva alternative care pot ajuta la ameliorarea simptomelor.
Este important de amintit faptul că dacă această afecțiune nu este tratată corespunzător (cu medicamente alopate, oferite de un medic), pot apărea complicații serioase cum ar fi probleme de fertilitate și inflamații cronice.
Cele mai recomandate masturbatoare
Remediile naturale care pot ameliora simptomele – dar nu pot trata infecția în sine, sunt:
- Goldenseal – Această plantă medicinală poate ameliora simptomele în timpul infecției, reducând inflamația
- Echinaceea – Această plantă este folosită pentru a îmbunătăți sistemul imunitar, ajutând astfel la ameliorarea simptomelor
După cum spuneam, aceste plante pot ajuta la ameliorarea simptomelor (cu toate că este nevoie de mai multe studii), însă nu pot fi folosite pentru a trata această boală cu transmitere sexuală.
Test pentru diagnosticarea gonoreei și infecției cu Chlamydia?
Unele laboratoarele de analize încearcă să identifice ADN-ul bacterian prin biologie moleculară. Prin acest test se poate detecta atât ADN-ul Chlamydia, cât și ADN-ul gonococului.
Ce complicații pot apărea în urma infecției cu Chlamydia?
Când mergi la un medic, cel mai probabil te va întreba dacă ai simptome. Dacă nu, ce va întreba care este motivul pentru care ești îngrijorat(ă). Dacă există simptome, medicul va face câteva examinări fizice. Acestea pot include observarea secrețiilor sau petele/punctele/bubițele neobișnuite ce pot avea legătură cu această infecție.
Cea mai comună metodă pentru a te testa de chlamydia este prin luarea unei probe vaginale iar la bărbați printr-un test de urină. Se pot lua și probe din cât sau anus, în cazul în care se crede că infecția a ajuns aici. Rezultatele vin după câteva zile.
În cazul în care nu este tratată, pot apărea mai multe complicații. Acestea pot fi diferite de la femei la bărbați.
Ce complicații de la Chlamydia apar la femei
După cum spuneam, unele femei pot dezvolta boala inflamatorie pelvină, o problemă medicală ce necesită consult medical de urgență.
Femeile de asemenea avea probleme cu infertilitatea dacă boala nu este tratată, deoarece poate afecta tuburile falopiene. Femeile însărcinate pot transmite infecția la făt, ceea cea poate duce la infecții de ochi sau pulmonare la nou-născuți.
Ce complicații pot apărea la bărbați
Și bărbații pot observa complicații în cazul în care această afecțiune nu este tatată. Epididimul – tubul care ține testiculele se poate inflama, cauzând durere. Această afecțiune este cunoscută sub numele de epididimită.
Ouă vibratoare
Infecția poate de asemenea să se răspândească la glanda prostată, cauzând durere și disconfort în partea de jos a spatelui. O altă complicație posibilă este uretrita clamidială.
Acestea sunt doar câteva complicații care pot apărea în cazul în care chlamydia nu este tratată, motiv pentru care trebuie să consulți un medic de urgență dacă suferi de această afecțiune. Majoritatea persoanelor care se tratează nu au probleme medicale pe termen lung.
Sursă:
- http://www.cdc.gov
- https://www.healthline.com/