Pubertatea – Ce Schimbări Apar în Organism?

Pubertatea este acea perioadă în care o persoană trece de la copilărie la adolescență. Acum, copilul crește din ce în ce mai mult, iar corpul lui se schimbă. Pubertatea începe atunci când corpul secretă acele substanțe chimice ce poartă denumirea de hormoni sexuali. Aceștia sunt responsabili de toate schimbările care se produc la pubertate.

După cum probabil deja știm, pubertatea se manifestă diferit de la femei la bărbați. Așadar, vom vorbi pe rând despre care sunt semnele care apar în funcție de sexul copilului. Iată tot ce trebuie să știi despre pubertate.

Pubertatea la băieți – Primele semne

pubertatea-la-baieti

Cel mai important hormon sexual al băieților este hormonul masculinul produs de testicule. În general, pubertatea începe pe la 10-14 ani, însă, trebuie menționat faptul că unii băieți pot intra la pubertate mai devreme, iar alții mai târziu. Dacă pubertatea începe pe la vârsta de 9 ani, se consideră a fi precoce, în schimb, dacă începe după 15-16 ani se consideră a fi întârziată.

Când intră la pubertate, băieții observă că testiculele lor devin mai mari, iar penisul începe să crească. Dacă penisul devine mai greu și mai sensibil în unele momente înseamnă că ai erecție. Unele erecții apar pur și simplu, în timp ce altele se produc atunci când te gândești la sex.

Foarte mulți băieți care au intrat deja la pubertate observă că transpiră mai mult ca înainte. Asta se întâmplă deoarece în organism există un volum mare de hormoni activi care determină transpirația excesivă, mai ales la subraț.

Folosirea gelului de duș și a antiperspirantului ajută la prevenirea mirosului neplăcut și a bacteriilor.

De asemenea, la pubertate, băieților li se schimbă vocea, deoarece hormonii duc la îngroșarea corzilor vocale. Oasele faciale și cavitățile sinusurilor cresc din ce în ce mai mult și permit vocii să rezoneze. Astfel, vocea devine mai groasă.

Masturbatoare de top, la cele mai bune prețuri - Ultimele modele

Când intră la pubertate, băieții observă că în zona inimă începe să le crească părul. În scurt timp, părul va crește și pe piept, picioare și la subraț. Mai târziu părul devine gros și bogat.

Chiar dacă la începutul pubertății, pielea feței este în continuare netedă, spre sfârșitul acestei etape începe să apară părul facial. Uitându-te în oglindă vei observa că începi să ai trăsături de adult. În plus, hainele îți vor rămâne mici și va trebui să-și schimbi garderoba.

După circa doi ani de la începutul pubertății, umerii, picioarele și mâinile sunt deja mai mari. Înălțimea va stagna la vârsta de 17 ani iar dacă mama și tatăl tău sunt scunzi, sunt mari șanse să fii și tu la fel. De asemenea, dacă aceștia sunt înalți, probabil vei avea și tu o înălțime peste medie.

Tot hormonii sunt responsabili și pentru secreția excesivă de sebum din piele ce duce la apariția coșurilor. Dacă suferi de o acnee severă, este recomandat să-ți faci o programare la un medic dermatolog pentru a primi un tratament eficient.

Trebuie menționat faptul că în timpul pubertății nu apar doar schimbări la nivel fizic, ci și schimbări de dispoziție, care se datorează tot hormonilor din organism. Este absolut norma să te simți confuz în această perioadă, dar nu te îngrijora, după ceva timp hormonii se vor stabiliza, iar tu vei începe să te simți mai bine.

Pubertatea la fete

pubertatea-la-fete

Pubertatea la femei apare în general între 8 și 13 ani și ține pentru câțiva ani. Aceasta este perioada în care corpul se maturizează, încep să crească sânii și corpul prinde forme. Pubertatea este perioada în care organismul se pregătește ca într-o zi să aibă copii. Schimbaările care au loc sunt cauzate de o substanță naturală din organism numită hormoni.

Când începe pubertatea la fete, vei observa schimbări atât fizice cât și emoționale. Uneori fata se poate simți copleșită de toate aceste schimbări. Este normal să se simtă astfel, dar important este ca părinții să o încurajeze și să păstreze un ton pozitiv.

Momentul în care începe pubertatea este foarte sigur, dar s-a observat faptul că la fetele supraponderale, pubertatea poate începe înainte de 8 ani iar la fetele atletice sau subponderale, pubertatea poate începe mult mai târziu.

Cel mai important lucru de ținut minte este faptul că indiferent de greutate, fiecare persoană este diferită și pubertatea începe atunci când organismul se simte pregătit pentru aceste schimbări. Nici măcar influențele genetice nu pot indica când va avea loc această perioadă, observându-se că de multe ori chiar fete din aceeași familie încep pubertatea la vârste diferite.

Totuși dacă încă nu încep să se dezvolte sânii între 12 și 15 ani sau nu ai observat primele simptome de pubertate până la 15 ani, trebuie să discuți cu un medic.

Vezi cele mai noi dildo-uri din sex shop, la super oferte

Pentru confortul fetei, este recomandat să vorbești cu un medic femeie. Cu toate că bărbatul poate deține la fel de multe informații despre acest subiect, se poate simți mai confortabil să discute despre simptomele de pubertate pe care le are sau nu, cu o femeie.

Cum se schimbă corpul unei femei la pubertate?

Unele din principalele schimbări pe care le poți observa sunt creșterea mâinilor și a picioarelor. Poate fi o schimbare puțin ciudată până și restul corpului crește la aceleași proporții. După ce primul puseu de creștere s-a terminat, e posibil să observă că te-ai înălțat cu 5-7.5 cm în înălțime. În perioada în care fata crește în înălțime, i se dezvoltă maturizează și formele, mai ales în jurul sânilor și a șoldurilor. De asemenea, având în vedere că se înalță, va crește și în greutate.

Creșterea sânilor

Următorul proces este creșterea sânilor. Acesta poate fi destul de stânjenitor și stresant, mai ales dacă fata respectivă începe să se compare cu prietenele ei sau cu celebrități. E normal ca sânii să crească la o viteză diferită. Aceștia vor continua să se dezvolte până pe la vârsta de 17 ani.

fata îngrijorată de pubertate

Sfârcurile se schimbă de asemenea în timpul puberătții. Acestea devin roz sau maro și uneori poate crește păr în jurul lor – toate acestea sunt normale. Mărirea sânilor și forma acestora poate fi influențată de factori genetici, astfel că o fată va avea sâni cam de dimensiunea celor ale mamei sale când se vor dezvolta complet. De asemenea, odată cu dezvoltarea sânilor, poți observa și o creștere în greutate.

Creșterea părului pe corp

Multe femei nu sunt încântate de acest aspect dar este complet natural. Pubertatea cauzează și creșterea părului în diferite zone. Acesta începe să crească în special la subraț, pe picioare și în zona genitala. Părul se va îngroșa și va deveni mai cros, uneori mai creț pe măsură ce îmbătrânești.

Menstruația

Una din cele mai cunoscute fenomene care au loc în această perioadă este menstruația. Pubertatea poate fi înspăimântătoare pentru fete în cazul în care părinții nu discută cu ea despre această schimbare. Menstruația se manifestă prin sângerări vaginale lunare.

Cu toate că poate părea mult sânge, în general vor ieși doar câteva lingurițe la fiecare ciclu menstrual. Fluxul de sânge este în general mai dens în primele 1-2 zile, după care începe să devină din ce în ce mai rar. un ciclu menstrual poate dura până la 7 zile. Sângele poate varia în culoare de la roșu închis la roșu deschis, ceea ce este perfect normal.

În primii 3 ani, pubertatea încă dezvoltă organismul așadar ciclul menstrual nu va fi unul regulat. Pot exista chiar și 3 luni în care acesta să nu vină. Dacă sunteți îngrijorați că nu i-a mai venit de prea mult timp, puteți consulta un medic care vă poate ajuta să înțelegeți dacă există sau nu probleme de sănătate ce afectează ciclul menstrual. În general, pur și simplu acest sistem nu este maturizat în primii 3 ani.

De reținut

Pubertatea este o perioadă foarte dificilă atât pentru copii cât și pentru adulți. Este bine să ții legătura cu copiii tăi și să îi asigură că schimbările prin care trec sunt complet normale. Atât pentru femei cât și pentru bărbați, schimbările ce se produc îi poate copleși atât fizic cât și psihic, motiv pentru care trebuie să stai alături de ei.

Avem reduceri in fiecare saptamana în sex shop. Vezi catalogul nostru de produse pentru adulti si → acceseaza pagina de reduceri ❤ și bucură-te de o gamă uriașă de jucării erotice la preturi speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul nostru:

* indicates required

Informații și noutăți. Ne străduim să fie 100% utile și cu aplicabilitate directă.

Te poți dezabona oricând. Ne asigurăm că iți trimitem doar informații prețioase.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.