Pastila De a Doua Zi – Ce Este Și Cum Funcționează?

despre pastila de a doua zi

Înainte de a face sex trebuie să știi cum poți evita o sarcină nedorită și o boală cu transmitere sexuală. Așadar, este necesar să afli care sunt metodele contraceptive eficiente ce te feresc de boli și de sarcini. Totuși, dacă după ce ai făcut sex, metoda contraceptivă a dat greș (nu ai luat pilulele anticoncepționale conform programului sau s-a rupt prezervativul) poți preveni apariția unei sarcini folosind o soluție de urgență. În rândurile de mai jos, îți voi oferi detaliile despre pastila de a doua zi, pentru a ști cum se administrează corect și cât este de eficientă.

Contracepție de urgență – ce reprezintă?

Contracepția de urgență este o metodă de contracepție ce poate reduce riscul de apariție a unei sarcini după raportul sexual, înainte ca aceasta să se instaleze.

Această metodă se folosește, doar atunci când se produce un „accident”: prezervativul a alunecat ori s-a rupt, anticoncepționalele nu au fost administrate corect, a avut loc un act sexual neprotejat etc.

Pastila de a doua zi – ce este?

Pastila de a doua zi este o metodă contraceptivă de urgență, ce se administrează în primele ore de la contactul sexual neprotejat.

Ceea ce trebuie să știi este faptul că pastila de a doua zi nu reprezintă o metodă contraceptivă ce poate fi folosită pe termen lung. Aceasta previne o sarcină nedorită ce ar putea apărea în urma contactului sexual care a avut loc cu câteva ore înainte.

Pastila de a doua zi nu poate opri din evoluție o sarcină care s-a instalat deja, deoarece nu este o pastilă avortivă. De asemenea, pilula de a doua zi nu protejează împotriva bolilor care se pot transmite pe cale sexuală.

Stimulente Pentru Femei - Pentru Cele Mai Intense Orgasme

Pastila de a doua zi – câte tipuri există?

Cea mai utilizată și mai accesibilă pastilă de a doua zi este aceea care se administrează în termen de cel mult 72 de ore de la contactul sexual neprotejat. Aceasta poate fi cumpărată din orice farmacie, fără prescripție medicală.

În funcție de dozaj, pilula de a doua zi se găsește în două variante:

  • Doză unică (o singură pastilă)
  • Aceeași doză, împărțită în 2 pastile care se administrează astfel: prima pastilă la cel mult 72 de ore la contactul sexual neprotejat, iar a doua pilulă la 12 ore după administrarea primei doze

Cum funcționează pastila de a doua zi?

cum se administreaza pastila de a doua zi

Pilula de a doua zi previne apariția unei sarcini prin oprirea sau întârzierea ovulației, ceea ce înseamnă că întârzie ori inhibă eliberarea ovului ce ar putea fi fecundat.

Pastila de a doua zi este eficientă doar dacă este administrată în primele 72 de ore de la raportul sexual, deși ideal ar fi ca aceasta să fie luată chiar în primele 24 de ore. Pilula de a doua zi are o eficiență de până la 99%, ce depinde foarte mult de momentul în care a fost administrată.

Dacă pastila a fost luată în primele 24 de ore, eficiența sa este de 99%. Însă, dacă aceasta este administrată între 25-48 de are are o eficiență de 75% iar dacă este luată între 49-72 de ore de la raportul sexual are un efect contraceptiv de 50%.

Așadar, cu cât pastila este administrată mai repede, cu atât efectul său este mai puternic. Totuși, pentru a verifica eficiența ei, este recomandat ca femeia să-și facă un test de sarcină după 3 săptămâni.

În cazul în care „accidentul” s-a produs în perioada ovulației ori după, ar fi bine ca femeia să meargă la un medic ginecolog pentru un control.

Dacă pastila este administrată după 72 de ore, mai are efect?

Din păcate, dacă au trecut deja 72 de ore, pastila de a doua zi nu mai este eficientă. Este foarte important ca aceasta să fie administrată în intervalul recomandat, pentru că altfel nu mai poate preveni o sarcină nedorită.

Dacă ai depășit cele 72 de ore, discută cu medicul ginecolog și roagă-l să-ți spună dacă poți lua pastila contraceptivă care are efect până la 5 zile.

Pastila de a doua zi – mod de administrare

Pastila de a doua zi se administrează în cel mult 72 de ore de la contactul sexual neprotejat. Aceasta se înghite cu un pahar cu apă. Pastila nu se mestecă și nici nu se ține sub limbă. Citește prospectul înainte de administrarea pastilei și respectă indicațiile medicului sau farmacistului.

Această pastilă poate fi luată doar de persoanele care au împlinit deja vârsta de 16 ani. Fetele care nu au ajuns la această vârstă trebuie să ceară ajutorul medicului ginecolog dacă au avut un contact sexual neprotejat. Trebuie menționat faptul că fetele cu vârsta până în 16 ani trebuie să se prezinte la medicul ginecolog, împreună cu unul dintre părinți.

Pilula de a doua zi – efecte secundare

Printre cele mai frecvente efecte secundare care ar putea apărea după administrarea pilulei de a doua zi este dereglarea menstruației. Aceasta poate apărea cu 7-10 zile mai târziu ori mai devreme. Așadar, nu trebuie să te sperii dacă se întâmplă acest lucru, pentru că este normal.

Însă, dacă menstruația nu a apărut după 10 zile, este recomandat să mergi la medicul ginecolog pentru a descoperi cauza întârzierii. Dacă este necesar, medicul îți va prescrie un tratament.

Se întâmplă rar (1% dintre cazuri) ca după administrarea pilulei de a doua zi să apară senzația de greață și vărsăturile. De asemenea, este posibil să apară senzația de amețeală, dureri abdominale și oboseală. Prin administrarea unor calmante, aceste simptome neplăcute dispar.

Nu toată lumea se va confrunta cu efectele secundare ale pilulei de a doua zi. În cazul în care ai vărsături sau diaree în primele 3 ore de la administrarea pastilei, trebuie să mai iei un comprimat.

Contracepția de urgență este sigură?

Dacă pastila de a doua zi este administrată în primele 24 de ore, are o eficiență de 99%. Pentru a reduce riscul apariției unei sarcini nedorite, ia pastila cât mai repede, nu aștepta să treacă o zi.

Vibratoare de Top - Cele Mai Bune Prețuri

De unde poate fi cumpărată pastila de a doua zi – cât costă?

Această pastilă poate fi cumpărată din orice farmacie, fără prescripție medicală. Însă, este necesar să ai peste 16 ani, pentru a o putea achiziționa. Prețul pastilei diferă de la o farmacie la alta.

Contraindicații

contraindicatii pastila de a doua zi

Fiind un medicament, pastila de a doua zi are anumite contraindicații. Nu este recomandat să utilizezi această pilulă dacă:

  • Ești deja însărcinată, deoarece nu va avea niciun efect
  • Suferi de afecțiuni ale intestinului gros, pentru că pastila nu va putea fi absorbită de organism
  • Ai avut în trecut o sarcină extrauterină
  • Suferi de afecțiuni ale ficatului
  • Te confrunți cu sângerări vaginale abundente
  • Ai avut trompele uterine inflamate
  • Ești alergică la substanțele care se găsesc în compoziția capsulei

Unele medicamente interferează cu pilula de a doua zi, așadar este recomandat să nu fie luate în același timp:

  • Antibiotice pentru tratarea tuberculozei
  • Tablete antidepresive ce conțin sunătoare
  • Fenobabital, antiepileptice
  • Antimicotice sistemice
  • Tratament anti HIV

Avantajele și dezavantajele pilulei de a doua zi

Avantaje:

  • Dacă pastila este administrată corect, poate preveni o sarcină nedorită deoarece are o eficiență de până la 99%
  • Nu afectează fertilitatea
  • Nu este periculoasă pentru organism
  • Dacă femeia este deja însărcinată, nu afectează fătul și nu provoacă avort

Cele Mai Noi Jucării Din Sex Shop

Dezavantaje:

  • Posibile efecte adverse
  • Nu se folosește frecvent, ci doar în situații de urgență
  • Are un timp limitat de acțiune – trebuie respectat termenul de 72 de ore
  • Nu oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală

Cum îmi dau seama dacă pastila și-a făcut efectul?

Pentru a verifica eficiența pastilei, trebuie să-ți faci un test de sarcină după 3 săptămâni de la contactul sexual neprotejat, pentru că abia atunci se poate identifica hormonul HCG (hormonul sarcinii).

Reține că această pilulă nu te protejează pe termen lung. Îți oferă protecție împotriva unei sarcini nedorite dacă este luată administrată în termen de 72 de ore de la raportul sexual neprotejat.

Pastila de a doua zi este periculoasă pentru organism?

Dacă pastila este administrată conform recomandărilor, atunci nu afectează în niciun fel organismul.

Avem reduceri in fiecare saptamana în sex shop. Vezi catalogul nostru de produse pentru adulti si → acceseaza pagina de reduceri ❤ și bucură-te de o gamă uriașă de jucării erotice la preturi speciale.

2 thoughts on “Pastila De a Doua Zi – Ce Este Și Cum Funcționează?

  1. andreea says:

    In concluzie, pastila de a doua zi reprezinta o metoda contraceptiva eficienta de urgenta, ce nu trebuie sa fie folosita pe termen lung pentru prevenirea sarcinii. Aceasta se poate lua fara prescriptie medicala, in termen de 72 de ore de la contactul non-protejat si poate opri sau amana ovulatia, previne sarcinile nedorite. Cu toate acestea, nu trebuie uitat faptul ca aceasta metoda nu are niciun efect asupra bolilor cu transmitere sexuala. Cu astfel de informatii la indemana, poti avea sex fara teama unui eveniment neplacut si ai putea lua pastila de a doua zi fara stres.

    • Maria says:

      Excelent punctat.

      Este esențial să subliniem importanța folosirii pastilei de a doua zi doar în situații de urgență și nu ca metodă contraceptivă regulată. De asemenea, așa cum ai menționat, protejarea împotriva bolilor cu transmitere sexuală este la fel de importantă. Recomand ca oricine se gândește să folosească această metodă să discute cu un medic pentru a se asigura că are toate informațiile necesare și că face alegerea corectă pentru situația sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul nostru:

* indicates required

Informații și noutăți. Ne străduim să fie 100% utile și cu aplicabilitate directă.

Te poți dezabona oricând. Ne asigurăm că iți trimitem doar informații prețioase.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.