Prezervativul este o bucata de material în formă de punga care are rolul de a reduce sansele unei sarcini nedorite sau de a contacta o boala cu transmitere sexuala. Cel mai des, prezervativele sunt facute din latex, insa pentru cei alergici la acest material exista și prezervative din alte materiale, cum ar fi cele din polizopren. Exista prezervative pentru femei și pentru barbati.
Cat de sigure sunt prezervativele?
Sansele de a ramane insarcinata folosind un prezervativ sunt foarte mici. Rata de sarcina in cuplurile in care barbații folosesc prezervative în mod corect este de 2%.
Prezervativele nu sunt potrivite doar pentru a preveni o sarcina nedorita, ci și pentru ca reduc semnificativ riscul contactarii unor boli cu transmitere sexuala cum ar fi gonoreea, clamidia, hepatita B, tricomoniaza sau HIV/SIDA.
Prezervativele protejeaza și impotriva herpesului genial sau a sifilisului, insa nu la fel de eficient.
Cum se foloseste un prezervativ?
Prezervativele se ruleaza pe pe penisul erect inainte de actul sexual, in timpul preludiului. Acesta este practic o bariera care nu permite lichidului seminal (care contine spermatozoizi) sa intre in contact direct cu vaginul, prevenind astfel o sarcina nedorita.
Nu uita sa apesi pe varf cand pui prezervativul! Este important ca inainte sa pui prezervativul pe penis, sa apesi pe varf, pe acel spatiu de stocare. Altfel, atunci cand ejaculezi, aerul din varf va impinge sperma inafara prezervativului. Tine minte sa pui prezervativul corect pentru a preveni o sarcina nedorita. Prezervativele sunt adesea folosite pentru a reduce riscul de a contacta boli cu transmitere sexuale sau aparitia unei sarcini nedorite.
Prezervativele sunt utilizate inca din 1564, fiind facute din alte materiale. Cele din cauciuc au aparut in 1855 iar cele din latex, cum le stim noi astazi, in 1920. Inventarea prezervativelor reprezinta un pas foarte important in evolutia medicinei, acestea fiind considerate unele din cele mai sigure și eficiente produse din sistemul sanitar.
Cu toate astea, doar 10% din cei care folosesc metode contraceptive folosesc prezervative la nivel global. Pe an, se vand aproximativ 9 miliare de bucati.
Alte utilizari ale prezervativelor
Prezervativele sunt utilizate deseori in programele de educatie sexuala pentru ca au capacitatea de a reduce sansele aparieiei unei sarcini nedorite. De asemenea, sunt utilizate adesea pentru colectarea materialului seminal pentru scopuri medicinale, in cazul in care este necesar pentru analize. Cel mai adesea, este recoltat prin masturbare.
Ce tipuri de prezervative exista?
In general, prezervativele sunt confectionate din latex, insa exista și variante din poliizopren (pentru cei alergici la latex) sau poliuretan.
Majoritatea prezervativelor au in varf un rezervor in care se stocheaza sperma ejaculata. Prezervativele vin in diferite forme, de la prezervative stramte la prezervative mai largi, diametrul acestora fiind foarte variat. In general, prezervativele sunt lubrifiate inca din pachet pentrua face penetrarea mai ușoară.
Prezervative pe marimi exacte
Persoanelor care au constatat ca prezervativele de marime standard sunt fie prea mari, fie le oferă o senzatie de „sugrumare” a penisului le este recomandat sa incerce prezervativele pe marimi. Acestea îți oferă ocazia sa folosesti un prezervativ exact pe marimea penisului tau.
Cele mai cunoscute prezervative pe marimi sunt cele de la MySize. Acestea au prezervative pentru orice marime de penis. Acum ai ocazia sa te bucuri de o partida de sex confortabila!
Prezervative cu arome
Exista multe tipuri de prezervative cu diferite gusturi, concepute pentru sexul oral. Acestea pot fi linse, deoarece lubrifiantul aflat pe acestea este comestibil și are un gust placut. Face sexul oral deosebit de placut!
Prezervative colorate
Exista de asemenea prezervative cu diferite culori. Acestea sunt cel mai adesea utilizate in scopuri vizuale, deoarece oferă un spectacol senzatioanal persoanelor care vizioneaza. Sunt folosite cel mai adesea in studiourile de videochat sau de cuplurile care doresc sa aduca ceva nou in dormitor.
Totodata, exista prezervativele fosforescente, care stralucesc in intuneric. Acestea trebuie tinute la lumina puternică o perioada, după care poți stinge lumina și te vei bucura de o partida sexuala cu totul deosebita. Cele mai bune astfel de prezervative sunt Amor Neon.
Prezerervative pentru ejaculare precoce
Exista și prezervative mai groase, care scad din placerea din timpul actului sexual, astfel ca barbatul rezista mai mult in pat, suficient pentru ca partenera sa ajunga la orgasm.
Prezervative cu spermicid
Unele prezervative contin in lubrifiant anumite substante cunoscute ca spermicide, care distrug spermatozoizii. Acestea nu sunt foarte utilizate deoarece exista cazuri in care au cauzat femeilor infectii urinare și se considera ca sunt cu nimic mai eficiente in oprirea unei sarcini nedorite.
Prezervative cu striatii
Prezervativele prevazute cu striații oferă extra plăceri ambilor parteneri. Striatiile sunt in general localizate in exterior și ajuta la stimularea punctului G sau a peretilor vaginali. Totodata, acestea oferă extra plăcere și barbatilor, astfel ca ambii parteneri au beneficii in urma utilizarii acestora.
Prezervativele pentru femei
Prezervativele pentru femei sunt precum cele pentru barbati, doar ca sunt utilizate de femei. Acestea sunt introduse in vagin și blocheaza spermatozoizii inainte ca acestia sa ajunga la ovul. Prezervativele pentru femei sunt facute din nitril, insa mai nou au aparut versiuni din latex.
Prezervativele pentru femei sunt mult mai rar utilizate decat cele pentru barbati, in general datorită faptului ca sunt mai noi pe piata și oamenii nu le considera la fel de sigure.
Prezervativele pentru barbati
Prezervativele pentru barbati sunt cele mai comune de pe piata și sunt utilizare de majoritatea persoanelor care folosesc prezervative. Acestea sunt folosite pentru prevenirea unei sarcini nedorite sau contactarea bolilor infectioase cu transmitere sexuala.
Cu toate ca, în mod obisnuit prezervativele nu au efecte secundare, daca sunt folosite cele contraindicate, pot aparea anumite complicatii. De exemplu, persoanele alergice la latex nu trebuie să folosească prezervative din acest material deoarece pot aparea simptome alergice. In schimb, acestea pot utiliza prezervative din polizopren. Prezervativele Manix Skyn sunt cele mai potrivite.
Totodata, prezervativele cu spermicid pot cauza diferite iritatii la femei sau chiar infectii urinare.
Prezervativele sunt unul din cele mai eficiente moduri prin care poți preveni o sarcina nedorita sau contactarea bolilor infectioase cu transmitere sexuala. Din acest motiv, sunt recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Prezervativele din latex sunt cele mai utilizate, și cu siguranta, cele mai raspandite. Sunt minunate pentru prevenirea sarcinii și a bolilor cu transmitere sexuala, și probabil ai auzit și tu ca au o eficienta de 98% daca sunt folosite corect. Dar, ceea ce o mulțime de oameni nu stiu, este faptul ca utilizarea corecta nu depinde doar de cand și cum iti pui un prezervativ, ci și de o mulțime de alte lucruri care pot duce la distrugerea sau reducerea eficacitatii prezervativelor din latex.
In acest articol, vom discuta despre cei mai frecventi factori care pot duce la ruperea prezervativului. Luati aminte la ei și incercati pe cat se poate sa-i evitati pentru a nu fi pusi intr-o situatie de neplacuta.
Lubrifiantii pe baza de ulei
In aceasta categorie sunt incluse lotiunile, uleiul de bebelus, uleiul de gatit, și desigur lubrifiantii pe baza de ulei. Uleiul poate distruge prezervativul din latex in mai putin de 60 de secunde, asa ca alege un lubrifiant pe bază de apă. Sunt o cauza foarte frecventa a ruperii prezervativelor in timpul contactelor sexuale. Asadar, incercati sa folositi un lubrifiant pe bază de apă sau hybrid și sa evitati orice pericol și sursa de stres.
Lubrifianti pe bază de apă
Balsam de buze sau ruj
Stii uleiurile despre care tocmai vorbeam? Acestea se gasesc in majoritatea produselor de buze. Asigura-te ca stergi luciul, balsamul sau rujul inainte ca gura ta sa intre in contact cu prezervativul.
Temperatura la care sunt pastrate
Portofelele și masinile pot parea locuri excelente pentru pastrarea prezervativelor – sunt intotdeauna la indemana cand ai nevoie de ele, nu-i asa? Dar ceea ce au in comun buzunarul din spate al portofelului și torpedoul masinii sunt este faptul ca ele se pot incalzi, iar caldura poate defrorma și rupe latexul.
Prezervativele trebuie depozitate intr-un loc racoros și uscat. Acestea fiind spuse, nu le arunca nici in frigider, deoarece temperaturile excesiv de scazute le pot determina sa fie fragile și s-ar putea rupe in timpul folosirii. Pastreaza-le la temperatura camerei și cu siguranta nu vei avea probleme.
Timpul – te-ai uitat vreodata cand expira prezervativele inainte sa le folosesti?
Nu conteaza ce faci, toate prezervativele din latex se vor degrada in timp, asa ca e important sa verifici data expirarii printata pe ambalajul prezervativului. Un prezervativ expirat va fi mai slab, mai putin flexibil și ușor de rupt. In timp ce un prezervativ expirat e mai bun decat „niciun prezervativ”, amanarea sexului pana la momentul in care vei detine un prezervativ este de fapt cea mai buna idee.
Frecarea „pe uscat”
Orice se freaca prea mult de prezervativ, fie ca este in ambalaj, fie ca este folosit in acel moment, poate distruge materialul. Acesta este un alt motiv pentru care nu trebuie sa pastrezi prezervativele in portofel și sa fii sigur ca folosesti suficient lubrifiant in timpul sexului. In ciuda faptului ca prezervativele sunt „din fabrica” lubrifiate intr-o oarecare masura, de cele mai multe ori in timpul frecarii ele se vor usca, asa ca, va trebui sa utilizati un lubrifiant.
Pe langa faptul ca sexul va fi mult mai plăcut (vezi aici cum se face și care sunt avantajele unei lubrifieri corecte), veti elimina riscul ruperii prezervativului in timpul sexului.
Acestia sunt principalii factori care distrug prezervativele. Probabil par niste banalitati, insa, de cele mai multe ori, putina atentie la aceste „banalitati” va poate scapa de o gramada de batai de cap și probleme.
Ce trebuie sa faci atunci cand se rupe prezervativul?
Cand un prezervativ se rupe sau cade in timpul actului sexual:
- Incearca sa ramai calma și sa intrerupi actul sexual imediat, prin retragerea cu atentie a penisului din interiorul tau.
- Cauta prezervativul rupt.
- Este inca pe penisul partenerului sau a disparut in interiorul tau?
Sunt 3 lucruri la care ar trebui sa te gandesti:
- Sarcina
- Infectii cu transmitere sexuala
- HIV
Poate ai dori sa urmezi sfaturile de mai jos, in functie de actul sexual.
Daca esti in timpul unei partide de sex vaginal:
- Mergi la baie și urineaza pentru a indeparta sperma ce ar putea fi langa uretra.
- In timp ce stai pe toaleta, elimina excesul de sperma prin stoarcere folosindu-ti mușchii vaginali.
- Nu te spală in interiorul vaginului deoarece acest lucru poate impinge spermatozoizii și bacteriile in vagin, care cel mai probabil vor duce la o sarcina sau la o infectie cu transmitere sexuala. Dusul modifica, de asemenea, bacteriile utile care iti protejeaza vaginul de vaginoza bacteriana.
- Spala exteriorul organelor genitale prin stropirea cu apa sau prin turnarea unei sticle cu apa calduta peste ele in timp ce stai pe toaleta.
- S-ar putea sa ai nevoie de contraceptie de urgenta daca nu utilizezi o alta metoda contraceptiva in afara de prezervativ. Pastila de a doua zi trebuie luata in primele 72 de ore de la ruperea prezervativului.
- Este important sa faci un control. L-ai putea face la 14 zile după acest incident sau chiar mai devreme daca ai anumite simptome.
Daca esti in timpul unei partide de sex anal:
- Stai pe toaleta și elimina cat mai multa sperma.
- Nu te spală in interiorul anusului deoarece acest lucru poate mari riscul de a contacta o infectie cu transmitere sexuale va creste.
- Este important sa mergi la un control pentru bolile cu transmitere sexuala. Poti face un control la 14 zile după ruperea prezervativului sau mai devreme daca ai anumite simptome.
Daca esti in timpul unei partide de sex anal:
- Sterge rapid orice urma de sperma – nu trebuie sa ramana in gura.
- Clateste cu apa și scuipa.
- Nu iti peria dintii timp de cel putin o ora.
- Este important sa faci un control. Ar trebui sa faci un control la 14 zile de la ruperea prezervativului, sau chiar mai devreme daca exista anumite simptome.
Pingback: Prieteni cu Beneficii: Ce înseamnă cu adevărat această relație? • Just Love
Pingback: Vara Crește Libidoul - Cum Ne Protejăm? • Just Love
Pingback: Prezervativele din latex și cele non-latex • Care sunt mai eficiente?