Prostatita – Cauze, Simptome, Tratament și Remedii Naturiste

prostatita

Prostatita reprezintă inflamarea prostatei. Această afecțiune apare destul de des, iar dacă nu este tratată corespunzător, poate provoca probleme grave.

Prostata este un organ de formă ovală, situat sub vezica urinară. Aparține sistemului reproducător masculin și are rolul de a produce lichidul prostatic, esențial pentru fertilitatea bărbaților.

Prostatita poate apărea la orice vârstă. Potrivit statisticilor, peste 25% dintre bărbații tineri și de vârstă medie care se prezintă la medic din cauza problemelor la nivelul sistemului genital, suferă de prostatită.

Pentru că prostatita poate apărea la orice vârstă, este important ca bărbații să afle mai multe informații despre această afecțiune.

Tipuri de prostatită

 

Prostatita este o infecție a prostatei, însă de multe ori aceasta se manifestă printr-o simplă inflamație și nu există niciun semn al infecției. Potrivit statisticilor doar 5-10% dintre cazurile de prostatită sunt cauzate de infecțiile bacteriene.

În funcție de cauza afecțiunii, putem clasifica prostatita astfel:

Prostatită acută bacteriană

Acest tip de prostatită apare foarte rar și se manifestă prin simptome mai severe. În general, este ușor de depistat și de tratat. Această infecție bacteriană se tratează cu ajutorul antibioticelor. Pentru ameliorarea simptomelor, este posibil ca medicul să-i recomande pacientului un tratament cu medicamente antiinflamatorii.

Produse Noi în Sex Shop. Super Oferte

Prostatită cronică bacteriană

Acest tip de prostatită se întâlnește, de asemenea, destul de rar și apare atunci când prostatita acută se agravează. De obicei, acest lucru se întâmplă atunci când pacientul nu urmează un tratament corespunzător pentru prostatita bacteriană acută.

De asemenea, prostatita cronică bacteriană poate apărea și atunci când există o anomalie a prostatei, precum adenomul de prostată, ce duce la dezvoltarea unei infecții la nivelul tractului urinar.

Pentru tratarea acestei boli, se elimină țesutul în exces, apoi se administrează antibiotice.

Prostatită cronică nebacteriană

Este una dintre cele mai întâlnite tipuri de prostatită, fiind identificată la aproximativ 90% dintre bărbații diagnosticați cu prostatită. Această afecțiune cronică poate apărea la orice vârstă. Pentru a scăpa de prostatita cronică nebacteriană, pacientul trebuie să urmeze un tratament lung și dificil.

Cauzele prostatitei

Prostatita bacteriană apare, în general, din cauza microbilor din flora digestivă care pătrund în tractul urinar și generează o infecție urinară. Dacă această infecție ajunge până în prostată, apare prostatita bacteriană. Uneori, prostatita poate fi provocată și de microbii care pătrund în sânge și apoi ajung în prostată.

Sexul anal, infecțiile tractului urinar, citoscopiile și bolile cu transmitere sexuală sunt principalii factori de risc pentru prostatită.

Bărbații care s-au confruntat în trecut cu prostatita cronică bacteriană au mari șanse să sufere pe viitor de prostatită acută bacteriană.

Deocamdată nu se cunosc cauzele prostatitei cronice nebacteriene, însă cercetătorii sunt de părere că această afecțiune ar putea fi provocată de un microorganism. Mai există o ipoteză conform căreia, compoziția chimică a urinei ar putea fi de vină pentru apariția prostatitei cronice nebacteriene.

Simptomele prostatitei

Simptomele diferă în funcție de tipul prostatitei. Bărbații pot experimenta simptome diferite care se confundă uneori cu simptomele altor boli ale tractului urinar. Odată cu instalarea prostatei, pot apărea următoarele simptome:

  • Urinări frecvente în cantități mici
  • Senzație de arsură la urinare
  • Senzație de golire incompletă a vezicii
  • Nevoia de a urina des în timpul nopții
  • Întreruperea jetului urinar și presiune scăzută a acestuia
  • Dureri de spate
  • Dureri în zona testiculelor și în zona anală
  • Dureri la nivelul penisului ori uretrei
  • Infecții urinare
  • Febră
  • Dureri la ejaculare

Nu ar trebui să aștepți să te confrunți cu toate aceste simptome pentru a-ți face o programare la medic. Cu cât amâni mai mult vizita la medic, cu atât boala se va vindeca mai greu.

Simptomele prostatitei cronice durează în general aproximativ 3 luni și au o intensitate medie. În cazul prostatitei acute bacteriene, simptomele sunt foarte severe, iar boala trebuie tratată cât mai repede pentru a preveni apariția complicațiilor.

Masturbatoare

În anumite situații, prostatita este asimptomatică și poate fi depistată doar în urma unor investigații de rutină ale tractului urinar. Din fericire, dacă prostatita este asimptomatică nu apar complicații, iar tratamentul nu este necesar.

prostatita-cauze

Diagnosticarea prostatitei

Pentru diagnosticarea prostatitei, medicul urolog trebuie să examineze pacientul și să afle mai multe informații despre istoricul său medical. Ulterior, îi va recomanda pacientului o analiză de laborator pentru a determina tipul prostatitei de care suferă acesta.

Printre investigațiile medicale necesare pentru diagnosticarea prostatitei se numără:

  • Tușeul rectal pentru scoaterea în evidență a nivelului de inflamare a glandei
  • Palparea abdomenului pentru identificarea unui blocaj al urinei
  • Cultură urinară pentru depistarea bacteriilor din urină
  • Cultură din secrețiile prostatice
  • Examen citobacteriologic pentru identificarea bacteriilor responsabile de declanșarea infecției

Complicațiile prostatitei

În general, prostatita este ușor de tratat, însă atunci când pacientul nu se prezintă la medic și nu urmează tratamentul recomandat de acesta, afecțiunea se poate agrava, transformându-se în prostatită cronică. Din cauza simptomelor severe specifice prostatitei cronice, foarte mulți pacienți au nevoie de spitalizare.

Bărbații care se confruntă cu prostatita pentru o perioadă mai lungă pot deveni anxioși și depresivi. Bolnavii de prostatită care nu fac nimic pentru a se trata riscă să se confrunte cu abces prostatic sau sepsis.

Tratament pentru prostatită

Când prescrie tratamentul pentru prostatită, medicul ține cont atât de stadiul bolii cât și de cauza ei. În general, intervențiile chirurgicale și antibioticele ameliorează simptomele pe termen scurt, iar pe termen lung, elimină complet boala.

Pentru prostatita bacteriană acută se recomandă un tratament care are rolul de a elimina bacteriile și infecțiile din corp. De asemenea, acest tratament trebuie să oprească și procesul de dezvoltare a afecțiunii. De obicei, se recomandă antibiotice, antipiretice și analgezice.

Medicul îi va sfătui pe pacient să consume cât mai multe lichide și să se odihnească suficient pentru a-și ajuta organismul să se refacă.

Pentru prostatita bacteriană cronică se recomandă un tratament cu antibiotice, însă acesta trebuie administrat pe o perioadă mai lungă. Se pare că 75% dintre pacienții care suferă de prostatită bacteriană cronică scapă de această boală cu ajutorul antibioticelor.

Dacă tratamentul medicamentos nu dă rezultate, se apelează la intervenția chirurgicală. Aceasta are rolul de a elimina părțile infectate ale prostatei. Din păcate intervenția chirurgicală nu oferă întotdeauna rezultatul dorit.

Prostatita cronică nebacteriană se poate trata cu ajutorul medicamentelor alfa-blocante ce au rolul de a relaxa mușchii vezicii urinare și mușchii prostatei, ameliorând simptomele bolii. Dacă este necesar, medicul îi poate prescrie pacientului și medicamente hormonale care au rolul de a reduce inflamația.

Pentru ameliorarea simptomelor prostatitei cronice nebacteriene se mai recomandă și evitarea alimentelor picante și a băuturilor acidulate.

Masajul prostatic poate fi de ajutor pentru pacienții care suferă de prostatită. Acesta se efectuează prin inserarea unui deget (peste care s-a pus o mănușă lubrifiantă) în rect. Cel care face masajul va apăsa pe prostată de câteva ori. Se pare că masajul prostatitc deblochează canalele prostatice și îmbunătățește circulația sangvină.

tratament-prostatita

Remedii naturiste pentru prostatită

Pentru a îmbunătăți efectul tratamentelor medicamentoase poți folosi și remedii naturiste. Iată care sunt cele mai eficiente:

  • Urzica – Stimulează sistemul imunitar și crește producția de limfocite anti-tumorale. Extractul de urzică are proprietăți antiinflamatoare și reduce dimensiunea prostatei inflamate. Urzica poate fi consumată sub formă de ceai, suc sau suplimente naturale.
  • Roșii – Roșiile sunt bogate în licopen, o substanță benefică pentru organismul uman. Potrivit studiilor, bărbații care consumă produse ce conțin licopen au un risc mai redus de a se confrunta cu afecțiuni ale prostatei.
  • Ulei de oregano sălbatic – Uleiul de oregano conține Carvacrol, o substanță cu proprietăți antivirale, antiinflamatorii și antibacteriene, ce întărește sistemul imunitar și previne prostatita.
  • Pătlagina – Această plantă conține o cantitate mare de zinc, o substanță de ajută la echilibrarea hormonului masculin și previne inflamarea prostatei.
  • Pătrunjel – Frunzele de pătrunjel pot fi utilizate la prepararea unui suc ce ajută la tratarea bolilor ce afectează aparatul uro-genital. În plus, sucul de pătrunjel, întărește sistemul imunitar. Este suficient să consumi un pahar pe zi pentru a te bucura de beneficiile sale.
  • Varză – Bărbații care mănâncă multă varză au un risc mai redus de a dezvolta cancer de prostată, deoarece substanțele care se găsesc în această legumă luptă cu celulele canceroase. În plus, varza are proprietăți antiinflamatorii, ceea ce înseamnă că poate reduce dimensiunea prostatei.
  • Palmier pitic – Inhibă producția de hormonul masculinul și încetinește procesul de inflamare a prostatei. Palmierul pitic previne prostatita și alte afecțiuni ale prostatei, datorită efectelor sale terapeutice. Această plantă conține ulei volatil, acizi grași și saponine steroidiene și are un efect tonic asupra organismului.
  • Tuia – Această plantă are proprietăți antiinflamatoare și poate reduce dimensiunea prostatei. În plus, ajută la întărirea sfincterelor urinare. Adaugă o linguriță de alcoolatura de tuia într-un pahar cu puțină apa și consumă băutura obținută. Repetă procedeul de 3 ori pe zi. Acest tratament naturist se administrează timp de 3 săptămâni, apoi se face o pauză de 7 zile.
  • Propolis – Ajută la tratare afecțiunilor prostatei, inclusiv a prostatitei și adenomului de prostată. Se recomandă administrarea a câte 30 de picături de tinctură de propolis cu o felie de pâine uscată, de 3 ori pe zi De asemenea, se pare că și supozitoarele cu propolis au proprietăți benefice.
  • Semințe de susan – Semințele de susan conțin zinc, o substanță ce susține funcționarea optimă a prostatei, În general, în organismul bărbaților care se confruntă cu prostatita, nivelul de zinc este destul de scăzut. Încearcă să consumi cât mai multe mâncăruri cu zinc pentru a preveni afecțiunile prostatei.
  • Omega 3 – Acizii grași omega 3 au proprietăți benefice asupra organismului. Prin consumul alimentelor bogate în omega 3, colesterolul se reduce, sistemul imunitar devine mai puternic, iar sănătatea cardiovasculară se îmbunătățește.

Cele mai noi Produse pentru Potență. Vezi Aici Prețurile

Sfaturi utile pentru bărbații care suferă de prostatită

Pentru a preveni complicațiile ce pot apărea din cauza prostatitei, ar trebui să ții cont de următoarele sfaturi:

  • Mergi la medicul urolog de fiecare dată când te confrunți cu oricare dintre simptomele prostatitei
  • Consumă zilnic cel puțin 2 litri de lichide și dormi suficient pentru a-ți ajuta organismul să se recupereze mai repede
  • Adoptă o dietă echilibrată, bogată în fibre (pâine integrală, fructe și legume proaspete) pentru a evita constipația
  • Evită băuturile alcoolice și renunță la fumat
  • Fă băi de șezut reci, folosind planta coada-calului
  • Bea cât mai multe ceaiuri din plante, precum pufuliță, leuștean sau strugurii-ursului
  • Scapă de kilogramele suplimentare adoptând o dietă echilibrată

Cum poate fi prevenită prostatita?

Prostatita afectează foarte mulți bărbați, însă această boală poate fi prevenită prin schimbarea stilului de viață. Iată cum poți evita prostatita:

  • Mergi periodic la medicul urolog
  • Evită sexul anal neprotejat
  • Evită consumul de alimente rafinate și bogate în grăsimi
  • Consumă cât mai multe lichide
  • Nu te așeza pe locuri rece
  • Fă mișcare în mod regulat
  • Redu consumul de carne, pentru că acest aliment provoacă inflamații și irită organele sexuale
  • Renunță la cafea, alimente condimentate, ciocolată și băuturi pe bază de cofeină pentru pot inflama prostata

Încearcă să faci anumite modificări în stilul de viață și mergi periodic la medic pentru a identifica la timp prostatita.

Avem reduceri in fiecare saptamana în sex shop. Vezi catalogul nostru de produse pentru adulti si → acceseaza pagina de reduceri ❤ și bucură-te de o gamă uriașă de jucării erotice la preturi speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul nostru:

* indicates required

Informații și noutăți. Ne străduim să fie 100% utile și cu aplicabilitate directă.

Te poți dezabona oricând. Ne asigurăm că iți trimitem doar informații prețioase.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.